Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 8 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

МАЊЕ ЂАКА НА ПОПРАВНОМ: Корона "смањила" број јединица - највише ипак из "математике" ПДФ Штампа Ел. пошта
БРОЈ ученика, који излазе на поправни испит у београдским школама је десет пута мањи него пре пандемије корона вирусом, кажу у Форуму средњих стручних школа Београда.

- На поправном испиту се очекује, у просеку, од 80 до 100 ученика, што је око десет пута мање него пре пандемије корона вирусом - каже Милорад Антић, председник ФССБ.

- Пре короне, на поправни испит је излазило и по хиљаду ђака. Углавном је реч о ученицима неких  средњих стручних школа, које школују за занатска занимања, а ђаци су их упсали, не зато што су желели, него због малог броја бодова из основне школе. Највише њих излази на поправни из математике.

Антић додаје, да је школским календаром предвиђено да се најпре одрже разредни испити од 18. августа за ученике који, током школске године, нису били присутни на више од трећине часова по предмету, рачунајући у односу на укупан фонд часова.

Поправни испити, на које излазе ђаци који имају једну или две јединице, су "заказани" од 23. августа. Ови испити су, већином, "резервисани" за средњошколце и то у средњим стручним школама за нека занатска занимања. Испити се полажу пред трочланом комисијом, а професори су дужни да пре полагања, одрже припремну наставу од 10 одсто часова од укупног фонда.


Извор: novosti.rs

 
Милорад Антић се не слаже са Др Коном ПДФ Штампа Ел. пошта
ПРЕДСЕДНИК ФОРУМА СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА

АКО ВАКЦИНУ МОРАЈУ ДА ПРИМЕ ДЕЦА, ОНДА МОРАЈУ И НАСТАВНИЦИ! Милорад Антић се не слаже са Др Коном: О томе да одлучују РОДИТЕЉИ!

Иако смо сви у трци за колективним имунитетом, до ког нас може довести само потпуна вакцинација, и даље се недовољан број људи одлучује на вакцину против коронавируса. Још већи проблем представља прихватање предлога да се имунизују и млађи од 18 година.

Изјава члана Кризног штаба за борбу против корона вируса епидемиолога др Предрага Кона, да вакцинисани ђаци долазе у школу а не вакцинисани прелазе на онлине наставу, изазвала је бурне реакције јавности.

О овој теми у емисији Усијање дана говорио је Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа који се није сложио са овим предлогом.

- Не бих се сложио да сва деца обавезно морају да се вакцинишу, ту одлуку може да донесе родитељ. Не смемо да дискриминишемо децу која су нису примила вакцину. Морају да се одрже родитељски састанци где би се све објаснило. Ми морамо да се бранимо другим начинима, да се деци поделе брошуре и да се родитељима објасне због чега је добро да дете прими вакцину. Иритира оно што се не потенцира на броју наставника који су вакцинисани. 40 одсто вакцинисаних наставника је мало, не можемо онда ученике да терамо на вакцинацију. Ако је наставник заражен, он ће сигурно заразити и дете. Ако је то снажна подршка да деца треба да приме вакцину, онда тако треба да буде и за наставнике - рекао је Антић.


Извор: kurir.rs

 
ОБАВЕШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ИНФО ФССШ
 
УЧЕ ИЗ КЊИГА НАПИСАНИХ 60-ТИХ ПДФ Штампа Ел. пошта


У неким средњим стручним школама уџбеници нису прилагођени времену


ЂАЦИ у средњим стручним школама уче из уџбеника, који су стари деценијама иако је, у међувремену, технологија рада поготово у занатским делатностима значајно напредовала, упозорава Форум средњих стручних школа Београда. Додатни проблем је што све више ђака, поготово на занатским образовним профилима и не купује уџбенике, већ уче из бележака.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, уџбеници за стручне предмете треба да се прилагоде садашњем времену, потребама привреде и тржишта рада. Он истиче да је појединим лекцијама, које су давно превазиђене, дато превише простора у књигама, али и часова практичне наставе.

- Уџбеник за практичну наставу за фризере је, рецимо, из 60-тих година прошлог века - наводи Антић. -  Ништа није мењано, иако су се фризерске технике мењале, појавиле се неке нове услуге. Зашто би бријању, које ретко ко тражи кад оде у салон, било посвећено 20 лекција? Слично је и са образовним профилима машинске струке, у текстилству, неким занимањима у области електротехнике. Књиге би требало, у одређеним временским периодима, допуњавати новим лекцијама које се тичу напретка технологије у овим областима.
Опширније...
 
Ружић обећао разматрање повећања коефицијената запослених рачуноводствених радника у просвети ПДФ Штампа Ел. пошта

Могуће је да ће се на јесен наћи на сто пред члановима Владе Републике Србије расправа о повећању коефицијента ненаставног особља у просвети, а то су рачуноводствени радници и курири, као и кориговање коефицијента шефова рачуноводства.

Барем према обећању које је дао Министар просвете Бранко Ружиш у одговору послатом Удружењу рачуноводствених радника просвете са седиштем у Лесковцу.
“Ми смо до сада имали шест састанака, а једино што тражимо еј да се коефицијенти наших колега из рачуноводства са 4. и 6. степеном изједначе са наставним кадром. То би значило повећање плате од 3 до 6 хиљада динара по раднику, а таквих је 1.300 на нивоу целе Србије. То је за Министарство просвете никакав издатак, а нашим колегама, који су оштећени још 2006. године усвојеном уредбом, значило би много”, коментарише за Решетку председник овог удружења Александар Цекић.

Досадашњи коефицијенти су на нивоу минималних зарада и као такви представљају вишегодишњи проблем ових радника. Износи које би добили повећањем коефицијената нису велики али довољни да се врати достојанство ових људи, закључује Цекић.

Извор: resetka.rs
 
Рекреативни одмор Сокобања 2021 ПДФ Штампа Ел. пошта
Опширније...
 
Чему служи ЈОБ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Чему служи ЈОБ

Да ли Министарство размишља да на мала врата уведе „великог брата“.

Да ли жели да контролише ученике, наставнике, а самим тим и друго особље које ради у школи. Зар ви немате психологе, педагоге, разно особље и два министарства. Једно у Немањиној 22-26, а друго у Немањиној 11 (саветник председника и премијера са својим тимом). Постављамо питање зашто се на овако непотребан начин троше буџетске паре. Сигурно би плате тих саветника са својим тимом биле довољне да се опреми минимум један кабинет месечно или да се формира или допуни једна библиотека, читаонице са рачунарима и друго. Да ли сте се питали колико школа у Србији нема фискултурну салу, а о тоалетима ( чучавци и вањски тоалети) који не задовољавају ни основне услове да ни не говоримо.

Србија не може без занатлија и техничара. Видели сте да раднике увозимо из околних земаља, нарочито у области грађевинарства и пољопривреде и то чак из далеке Индије и Кине. Ове су речи упућене зато што ви господо из Министарства не обраћате пажњу на практичну наставу која је основни услов за школовање доброг занатлије и техничара. Не размишљате о тзв. белој књизи у којој би биле приказане добре и лоше стране  садашњег система образовања, али и предлози за његово унапређење и праћење тржишта, односно којих профила недостаје и којих би у блиској будућности могло да за фали.

Како објашњавате да ЈОБ служи да прати развој од предшколског узраста до завршетка школовања. Служи за израду статистичких извештаја о систему образовања и васпитања.

Зашто се Јединствени образовни број (ЈОБ) уводи сада када је већина колега на распусту и када су температуре преко 40 степени. Зашто о овоме нисте раније обавестили запослене у просвети и зашто нисте организовали расправу и дали макар основну анализу чему ЈОБ служи и какву корист од њега имају корисници. Апелујемо и молимо Министарство да о овоме транспарентније говори и питамо да ли се увођењем ЈОБ-а крши Устав Републике Србије и права на заштиту података о личности.

У Београду,
12. 7. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 214