Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 57 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Деца греше а родитељи плаћају казне ПДФ Штампа Ел. пошта


 

ИНФО ФССШ
 
СТРАНКАМА ПРЕД БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ!!! ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


СТРАНКАМА ПРЕД БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ!!!

 

Предмет: Захтев за достављање одговора странке у вези са надокнадом трошкова превоза.
ДА ЛИ ИМАМО ПРАВО НА ИЗБОР???Поштовани,
Запосленима у основним и средњим школама на територији града Београда је, по Закону о раду, омогућено надокнађивање путних трошкова за долазак и одлазак са рада. Међутим, неспорно је да им је ускраћено право да сами одлучују како ће искористити тај новац и то поступањем којим им се намеће да користе градски превоз и сходно томе добијају Бус Плус картице, што ствара велико незадовољство код  запослених у просвети.

Постоји Одлука Уставног суда са седнице одржане дана 3.јула 2014. године, којом се утврђује да одредбе члана 4. и члана 11. став 1. Споразума о накнади трошкова превоза запослених у области образовања и васпитања на територији града Београда. Том одлуком се обезбеђује средства буџету за превоз запослених у основним и средњим школама, без права да својим актом пропише услове под којима запослени остварује право на накнаду трошкова превоза и да прави разлику изме у запослених који су се определили за месечне карте и који накнаду примају у пуном износу, односно у висини цене превозне карте...

Запослени у основним и средњим школама имају право да рефинансирају путне трошкове за одлазак и долазак на посао у висини превозне цене карте, уколико послодавац није обезбедио сопствени превоз.

Наше питање гласи: Зашто је просветним радницима онемогућено да сами бирају како ће искористити новац који им припада и то за накнаду трошкова за долазак и одлазак са рада у висини цене превозне карте у јавном саобраћају?!

Настала ситуација нас, као синдикат, приморава да станемо у заштиту свих чланова, па тако и великог дела запослених који су незадовољни оваквом одлуком. Желимо да сами управљамо новцем који нам по Закону о раду припада, а не да нас присиљавају на чињење које не желимо тако што, уместо уплате новчаних средстава, овлашћене службе врше уплате на Бус Плус картице запослених.

Уверени смо, да ћете нам одмах по пријему овог дописа одговорити и да ћете дато обећање запосленима у основним и средњим школама испунити!
ОМОГУЋИТЕ ДА ЗАПОСЛЕНИ У ОСНОВНИМ И  СРЕДЊИМ  ШКОЛАМА ОСТВАРЕ ПРАВО НА ИЗБОР И НАЧИН КАКО ЋЕ КОРИСТИТИ СВОЈЕ ПРАВО НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ДОЛАЗАК И ОДЛАЗАК СА ПОСЛА!

НАДАМО СЕ ДА ЋЕ ОНАЈ КОЈИ БУДЕ ВЛАДАО БЕОГРАДОМ, ПОШТОВАТИ УСТАВ И ЗАКОНЕ  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОБЕЗБЕДИТИ ГРАЂАНИМА И СТАНОВНИЦИМА БЕОГРАДА ОСНОВНО ЉУДСКО ПРАВО, А ТО ЈЕ ПРАВО НА ИЗБОР!!!
МОЛИМО ВАС ДА НАМ ОДГОВОРИТЕ УСКОРО!!!


У Београду,
31. 01. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Избацићемо из школе ђаке који се дрогирају ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ЕКСКЛУЗИВНО! МИНИСТАР МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ ЗА КУРИР: Избацићемо из школе ђаке који се дрогирају


Треба их послати на лечење, а родитељима наплатити огромне казне да схвате да морају да брину о својој деци, каже први човек српске просвете
Ученике који су позирали с наркотицима по школама и фотографије качили на Инстаграм налог „Дрога Србија“ треба најстроже казнити, каже министар просвете Младен Шарчевић за Курир.
- Децу која то раде треба послати на лечење од дроге и избацити их из школе! Њихове родитеље такође треба најстроже казнити, и то финансијски - оштар је први човек српске просвете.
На коментар да се родитељи који немају ауто-седиште за дете кажњавају са по 120.000 динара и питање колика би онда реална казна била за оне чија се деца дрогирају у школи, министар одговара:
- Што се мене тиче, много већа од те, јер би тако родитељи схватили да треба да брину о својој деци. Ту треба да се пита правосуђе, а не просвета.
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, сматра да се проблему треба приступити темељно:

Опширније...
 
Инстаграм профил "Дрога Србија" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

БЕЛИ ПРАХ НА ЛЕКТИРИ "АНА КАРЕЊИНА" Инстаграм профил "Дрога Србија" разоткрио ЈЕЗИВЕ ПРИЧЕ из школа у Србији

 

На десетине тинејџера широм Србије претходне недеље поставило је на Инстаграм језиве фотографије са наркотицима у школи, учионици, па и испред полицијских кола, утркујући се у бизарном изазову.

Ове језиве фотографије са недозвољеним супстанцама постављали су на Инстаграм налогу „Дрога Србија“.

Са поносним смешком, црвенокоса девојчица са школским ранцем на леђима, наводно, пали џоинт, клечећи крај полицијског возила. Другари је препознају и у коментарима на слици на Инстаграму стижу речи подршке. Њена фотографија је само једна у неколико десетина објављених на Инстаграму на којима се налазе деца од око 13, 14 до 18 година са марихуаном, таблетама ксанакса, прахом који је наводно кокаин и ЛСД.

Профил „Дрога Србија“ прву слику поделио је 22. јануара, а за осам дана запратило га је скоро 1.300 људи! На већини објава очигледно је да је у питању марихуана, а кршење закона језиво је претворено у забаву. На појединим сликама у првом плану су џоинти, док су у позадини полицијски аутомобили или школске учионице!

Такође, на сликама су цела стабљика марихуане, бонг, ксанакс у перници, бели прах на лектири „Ана Карењина“, а додатак фотографијама чине штосеви новца, хиљаде динара и стотине евра. Уз објаве стоји и линк ка профилу аутора фотографије, а неке од њих настале су на Новом Београду и у Пожаревцу.

Након писања на порталу Блиц.рс, налог „Дрога Србија“ после неколико сати је обрисан, али полиција је предузела мере због спорних објава.

- Припадници МУП су, по налогу надлежног тужилаштва, започели предистражне радње поводом садржаја који је објављен на инстраграм налогу „дрогасрбија“. Полиција ради на идентификацији особа са фотографија, као и администратора овог налога на Инстаграму - речено је из МУП-а.

Професори у школама кажу да све чешће имају проблем са наркотицима међу младима те да их не чуди што су деца то јавно објавила.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић сматра да је заступљенији екстази, а да школе због свог угледа овакве случајеве и заташкавају.

- У стручним школама, где су сиромашнија деца, највише има екстазија, који је јефтинији и од табле чоколаде. Нема контроле при уласку у школу, па је то тешко и контролисати, а дефинитивно је проблем. Око школе нису дилери које може да санкционише полиција, него они дају ученицима да препродају. Када ђаци и бивају ухваћени, ретко се спроводи неки дисциплински поступак јер родитељи то избегну брже-боље исписујући децу из школе. Комплетну слику из школа немамо, јер нажалост и саме установе покушавају да избегну стуб срама. Дефинитивно се може приметити да постоји проблем, који се уочава и у понашању ученика - упозорава Антић.

Опширније...
 
Машинско-електротехничка школа „Гоша“ приступила Форуму ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

 

ИНФО ФССШ

 
Просечна плата ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Србија: Просечна плата


Просечна децембарска нето зарада запослених у Србији, по подацима Републичког завода за статистику, била је 54.344 динара.


Иако је евидентан раст зарада исплаћених у децембру у односу на месец раније, српске „узданице” за развој и извоз – пољопривреда и прехрамбена иднустрија – нису ни тог месеца успеле да забележе нето плате као републички просек.
Тако је, опет по подацима РСЗ-а, просечна нето зарада коју су запослени у пољопривредној делатности остварили била 49.150, а у прерађивачкој индустрији 53.688 динара. За разлику од њих, неке делатности забележиле су нето децембарску зараду већу, дупло и више, од републичке. Тако највећу просечну нето зараду бележе запослени у финансијским делатностима и делатностима осигурања – 131.422, док су просечне плате у информисању и комуникацијама у децембру биле 117.167 динара.

Просечна нето зарада запослених у стручним, научним, иновационим и техничким делатностима у децембру била је 88.263 динара, радника у снабдевању електричном енергијом, гасом и паром 77.394, у рударству 76.108, пословању некретнинама 59.678 и државној управи 57.371. У осталим делатностима чија примања обрађује РСЗ просечна децембарска нето плата била је мања од републичког просека, а најмања је забележена у осталим услужним делатностима – 40.293 динара. Међутим, када се у делатностима које обрађује Републички завод за статистику посматрају подаци о нето зарадама у одређеним областима, односно занимањима, они показују да у њих 11 плата прелази 100.000 динара месечно.

Опширније...
 
Ово су дипломе које ћете ТЕШКО УНОВЧИТИ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Ово су дипломе које ћете ТЕШКО УНОВЧИТИДа диплома одређује колико ће трајати пут до запослења, показују и подаци Националне службе за запошљавање - међу високообразованим незапосленим људима најбројнији су дипломци економских и правних факултета, док најдуже на посао чекају машински технолози.

Док су већ кренуле припреме за упис на поједине факултете, бруцоши би требало да праве мудар избор, барем када се погледају подаци са Бироа. Тако од укупно 56.053 лица са завршеним основним студијама на евиденцији НСЗ, чак 9.508 чине економисти, а 7.285 правници. На листи незапослених следе васпитачи и наставници друштвено-хуманистичких наука, којих је 6.906, а међу њима је највише професора разредне наставе. На запослење чека и 5.371 академац, који се образовао за бављење друштвено-хуманистичким занимањима, од чега је највише дипломираних филолога и психолога. На бироу је и 3.065 незапослених медицинара, које већином чине доктори медицине (2.788).
И док факултетски образовани људи у просеку траже посао две и по године (29,96 месеци), машински технолози чекају скоро дупло више, чак 52,31 месец. Стрпљење је потребно и онима који су се школовали за геологе, електроничаре, машинске конструкторе и пројектанте, машинске технологе...
Иако подаци НСЗ указују на то које су дипломе мање пожељне на тржишту рада, државним факултетима који их школују придружио се и велики број приватних факултета. Тако је последњих година приметно смањење интересовања за економским и правним факултетима широм Србије, док је све већа навала за студијама у области информационих технологија и медицине.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 178