Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 3 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НОВОСТИ У АКАДЕМИЈИ ГДЕ СЕ ШКОЛУЈЕ ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА АВИОМЕХАТРОНИЧАРА: Уз диплому до посла у целој Европи и у доба короне ПДФ Штампа Ел. поштаВАЗДУХОПЛОВНА академија у Београду школује прву генерацију авиомехатроничара за потребе немачког МТУ, једне од пет водећих светских компанија за ремонт мотора.

Како је планирано, за две године у Старој Пазови биће изграђена фабрика MTU Maintenance Srbija, која ће запослити за почетак 300 механичара и 150 инжињера. Ваздухопловна академија ће постати тренинг-центар за обуку кадрова, у који ће бити уложено 1,3 милиона евра. Осим ове новине, са почетком нове школске године ђаци треће године су, кроз редовни наставни план и програм, почели теоријску обуку за пилоте.

Од некадашње техничке школе "Петар Драпшин", коју је пратио глас да уписује ђаке које нико други неће, направљена је међународно призната образовна установа, у којој се сваке године тражи "клупа више". Места има само за оне најбоље, па је тако и ове године на једно место, уз зависности од образовног профила, конкурисало од четири до осам ученика. Од 2006. године, "ваздухопловци" су пет пута мењали образовне профиле, како би били у корак са захтевима компанија и с напретком технологија. Два пута годишње су под "лупом" европске инспекције, једном Директората за ваздушни саобраћај. Пропуста не сме бити, јер се губи лиценца.

- Први пут деца у државној школи имају теоријску обуку за стицање ППЛ дозволе, и то у склопу редовног наставног плана - објашњава Горан Цвијовић, директор Ваздухопловне академије. - Они ће, са потврдом о завршеном теоријском делу, моћи у Директорату за цивилно ваздухопловсто да полажу испит. Затим морају да одраде одређени број летачких сати и положе тај део. Једино ограничење за ППЛ дозволу је да буду потпуно здрави. Они који не буду прошли лекарски преглед, такође ће слушати наставу, само неће моћи да полажу.
Опширније...
 
ВИЗИРИ ЗА ПРОФЕСОРЕ: Додатну заштиту добиће 1.600 наставника у средњим стручним школама ПДФ Штампа Ел. поштаФОРУМ средњих стручних школа Београда обезбедио је визире за све професоре чланове ове синдикалне организације како би, током држања наставе и боравка у школи, били заштићени од инфекције корона вирусом.

За наставнике је обезбеђено 1.600 визира, који ће им бити подељени наредних дана.

- Одлучили смо да на овај начин помогнемо колегама, јер су наставници угрожени и улазе у "црвену зону" - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Са оваквом заштитом професори ће моћи безбедно да држе наставу, дежурају и обављају све друге обавезе које имају у школи, не страхујући да ли ће неко да кине, да им се приближи на мање од два метра. Колеге су се веома обрадовале, а неки од њих су питали да ли могу да купе визире.

Пред почетак школске године синдикати просветних радника су истицали да наставно особље и остали запослени у школама нису довољно заштићени и да постоји велика могућност да буду инфицирани КОВИД19. Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, састали су се са представницима репрезентативних синдиката и обавестили их да су се стекли сви потребни услови за несметан и безбедан почетак школске године.

Надлежни су навели да је усвојена већина предлога синдиката, као и да су разјашњене одређене недоумице из стручних упутстава која су раније упућена школама. Представници синдиката упознати су да је министарство обезбедило 10.000 визира који ће преко школских управа бити распоређени школама у Србији за наставнике и ученике који због здравствених проблема не могу да носе заштитне маске.


Извор: novosti.rs
 
Са страхом чекамо 1. септембар ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ОТВОРЕНО ПИСМО ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОТВОРЕНО ПИСМО
Одлагање почетка наставе за 30 дана

Професори средњих стручних школа захтевају одлагање почетка наставе за 30 дана.

Епидемиолошка ситуација је и даље јако озбиљна, а школе немају и не испуњавају ни најосновније услове за безбедно извођење наставе како за ђаке, тако и за наставнике.

1.    Хигијенски услови у школама су јако лоши. Већина школа у Србији, па и у Београду нема топлу воду у тоалету, а сапун и папирни убруси су реткост. Тражимо да топла вода, сапун и убруси буду обезбеђени у свим школама.

2.    Тражимо да свака школа добије топломере за бесконтактно мерење температуре, као и да за ученике и наставнике буде обезбеђен довољан број маски, визира и рукавица за прописану заштиту.

3.    Било би пожељно да у свакој школи буду присутни у одређеном временском интервалу лекари који би покривали обе смене.

4.    Тражимо да се формира Кризни штаб за просвету  јер међу нама има довољно стручних кадрова да испланира рад школа у периоду пандемије.

5.    Тражимо и да учионице буду веће од 50 квадратних метара, колико најчешће имају учионице у Србији. Ако је неопходно да се за сваког ђака обезбеди 4 квадратна метра, како се онда планира подела на групе од 15 до 18 ученика - кад знамо да је, са наставником, за здравствено безбедне услове рада потребна много већа учионица од 50 квадрата. Или веће учионице или мањи број ђака.

6.    Тражимо да се наставницима обезбеде техничка средства за комбиновани и онлајн модел наставе или да им се материјално надокнади коришћење сопствених ресурса. Ако нисте кадри да дигитализујете наставу, да обезбедите сваком наставнику таблет, лаптоп или паметни телефон, немојте нас више хвалити како смо сјајно завршили претходну школску годину! Доста нам је да се ви дичите нашим успесима и очекујете од нас да и даље радимо бесплатно на својим уређајима - нисте нас ни обучили ни за какву употребу рачунара, нити нам платили неки семинар, а сад бисте да нам уводите Мајкрософтове или Гуглове платформе као обавезан начин рада!
Опширније...
 
ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ "ДОСИТЕЈ" - ЛИСТЕ РАДНИХ МЕСТА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ


СТРУЧНО УПУТСТВО


 

ИНФО ФССШБ

 
Просветари траже јасна упутства ПДФ Штампа Ел. пошта


Поводом тврдње министра просвете да се буни само један синдикат просветних радника


Унија синдиката просветних радника Србије јесте најгласнији, али није једини синдикат који упозорава на бројне проблеме који се очекују ако настава крене у школама од 1. септембра.

То што се остали репрезентативни синдикати образовања нису званично оглашавали саопштењима у претходном периоду не значи да се слажу са одлукама Министарства просвете, поручују саговорници Данаса из више просветних синдиката.

Унија синдиката упозорила је да је немогуће организовати наставу од 1. септембра, што је министар прокоментарисао речима да се „ниједан други синдикат није бунио“ и да ни од једног није чуо да каже да су упутства Министарства неразумна.

– Па да ли треба да изађемо на улицу и да покажемо да се бунимо? Синдикат „Независност“ покушава колико год може да проблеме решава дијалогом, али код министра очигледно не постоји претерани интерес за то. Он је одлуке донео сам и то бацио синдикатима на сто и рекао „то је тако“. И сад је питање да ли се неко бунио или не. Не могу да прихватим нешто као своје уколико у томе нисам учествовао – каже за Данас Томислав Живановић, председник ГСПРС „Независност“.

Напомиње да „Независност“ стоји иза свих изјава своје чланице Весне Војводић Митровић, која је претходних месеци износила у медијима низ критика на рачун потеза просветне власти.

Живановић каже да ће почетак школске године бити тема састанка заказаног за уторак и да ће се на њему анализирати сви проблеми од предшколског до високог образовања.

– Не знам како је министар замислио да то функционише у пракси и зашто је оставио огромну одговорност директорима школа, наставницима и родитељима. Отприлике им је поручио: ево вам „врућ кромпир“, ваша је школа и ваша су деца. Школе немају новац за набавку дезинфекционих средстава, маски, визира… то се пребацује на локалне самоуправе, али је питање да ли све могу то да финансирају. Да ли држава размишља о деци са сметњама у развоју? Ништа није решено – закључује Живановић.

За председницу Синдиката образовања Србије Валентину Илић нема великих непознаница о томе како ће школе радити од 1. септембра.

Она колеге из Уније који су указали да је наставу немогуће организовати пита – шта је проблем.

Каже да јој се од чланства нико није обраћао са конкретним проблемима, сем што је било појединачних случајева да наставницима или њиховим ђацима недостаје техничка опрема, на шта је она реаговала и о томе обавестила Министарство.

У једном моменту се отворило питање могућих технолошких вишкова наставника изборних предмета, али Илић каже да је то у договору с министром решено.

Какав је став четвртог репрезентативног синдиката образовања – Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) није лако рећи.
Овај синдикат је већ дуже време у расколу, оснивачи у судском спору, а чланице су се поделиле у две струје.

На једној су Форум београдских гимназија (ФБГ), Форум средњих стручних школа Београда (ФССШБ), Синдикат образовања Пожаревац и Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ), а на другој Синдикат просветних радника Војводине и Синдикат образовања Београда, чији је генерални секретар Слободан Брајковић уједно и председник СРПС-а.
Опширније...
 
КОРОНА ИЗБРИСАЛА ЈЕДИНИЦЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


Број ученика на поправним испитима смањен пет пута

У ВЕЋИНИ престоничких основних и средњих школа, пандемија вируса корона је "избрисала" јединице из дневника.

Они који нису успели да "убоду" двојку, па због једног или два кеца иду на поправни испит, могу се избројати на прсте једне руке. Број ученика са слабим оценама је више него преполовљен, а сведочанство у јуну нису добили само они који су били "недоступни" од 16. марта, када се прешло на онлајн наставу. Иако званичне статистике нема, просветни радници "баратају" цифром од око стотинак ученика, који ће у августу пред комисију.

Према речима Дејана Недића, председника Друштва директора Србије, број ђака са слабим оценама је смањен за 50 до 60 одсто у просеку. Он истиче да деца нису могла да искажу своје право знање, па закључене оцене у неким случајевима нису реална слика наученог. Недић наглашава да је веома битно да се ђаци врате у школу, поготову први и пети разред, као и да за оцену одговарају у школи.

- Имамо неколико ученика који ће изаћи на поправни, док их је прошле године било пет пута више - каже Милош Букумира, директор Графичке школе. - Реч је о ђацима који апсолутно ништа нису радили, нису слушали онлајн наставу, нити су касније дошли у школу да одговарају. Дато им је "хиљаду шанси", али они нису ниједну искористили. Углавном ће полагати физику и математику.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић подсећа да се последњих година смањује број ђака са јединицама, а да је ове године тај пад драстичан. Он упозорава да док је све мање лоших ђака, повећава се број одличних и врло добрих, поготову у гимназијама.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 206