Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Рекреативни одмор Златар 2021 ПДФ Штампа Ел. поштаСвим члановима ФССШ  који су се одлучили за рекреативан одмор на Златару у периоду од  6. до 11. јула, за време боравка у вили Златар у Новој Вароши непрестано су стизале вести  о несносној, топској врућини која је задесила Београд и околину. Лепи и топли  дани  били су и на Златару, који је иначе познат као дестинација са највише сунчаних дана у Србији, али због посебног споја медитеранске и планинске климе и ваздуха обогаћеног терпентином  и озоном, група од 27 људи (од којих су 19 чланови синдиката),  овај тропски период је поднела сасвим другачије. Нисмо ни сами  веровали  у којој мери се може бити активан и на плус 40.

Као и сваког ко је злата вредан и кога красе истинске врлине и овај шумовити горостас, који се у распону од 22 километра издиже изнад Нове Вароши, је одмерен и ненаметљив. Златару нису неопходни вештачки садржаји и сензације, његова чаролија је у једноставности, у импресивној лепоти, у здрављу, у свему ономе што нам недостаје. Многи му дају предност у односу на друге планине, управо зато што није превише комерцијализован, неумерен и бучан. И ми смо се руководили тиме, а да ништа није онако као што изледа, уверили смо се ускоро по доласку на опуштајући Златар.  Успоставило се да је  пун изненађења, да нам  не да мира, да нас непрестано инспирише на покрет, авантуру и истраживање. У томе је тајна ове ваздушне бање, у том споју контрадикторности, у томе што увек оставља простора да успорите и одморите, али и  да видите нешто што претходног дана нисте.

У све ово се уверила екипа ФССШ, која је за пет дана накупила пуну врећу златних утисака коју је понела са собом у Београд. Томе су умногоме допринели наши домаћини Димитрије Пауновић, бивши председник ГО Нова Варош, његова супруга Јелена и син Данило. И сами су становници виле Златар, све време присутни, отворени, расположени, насмејани. После извесног времена имате утисак да сте у пријатељској посети. Можда су томе  умногоме допринели домаћи уштипци и хлеб, златарски сир и кајмак, јагњетина и сви остали домаћи специјалитети. Недостатак атрактивне локације наш предузимљиви домаћин је компензовао организованим излетима и шетњама по Златару и околини. Захваљујући ресурсима које вила поседује, група је имала обезбеђен адекватан превоз, нарочито по алтернативним путевима.
Опширније...
 
Сви медији пренели саопштење Форума после завршног испита за основце ПДФ Штампа Ел. пошта

Коначни резултати мале матуре показују, према подацима Форума средњих стручних школа, да су ученици осмих разреда у Србији имали једва 60 одсто тачних одговора на тестовима из математике, српског односно матерњег језика и комбинованог текста иако су тестови били знатно олакшани тиме што су одговори били понуђени и требало је само заокружити онај који је тачан.

Од могућих 20 бодова по тесту, просечно су из матерњег језика освајали 13,3, из математике 12,4, док је им је комбиновани највише легао. Ако се тако може рећи, и освојили су просечно 14,7 бодова. Курир истражује да ли би олакшан завршни испит могао да буде проблем за даље школовање, да ли ови резултати треба да нас забрину, колико је на све утицала корона, односно цео осми разред проведен на онлајн настави.
Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић рекао је за Курир да су тестови били веома лаки зато што су питања била таквог типа да је и у њима већ био садржан одговор.

- Овако се ученицима даје лажно покриће за знање, односно незнање, и чини им се медвеђа услуга како за даљи ток образовања, тако и за рад и живот уопште. Да ли су надлежне институције свесне последица? Да ли удварање и додворавање ученицима и родитељима има икаквог смисла? Апелујемо да то више не чине и да не упропашћавају будуће младе генерације и навикавају их да без рада и радних навика добијају поклоњено, а осакаћено знање - казао је Антић и додао да је "рупе" у знању ученика са којима долазе у средње школе врло тешко надокнадити:

- То знање је практично ненадокнадиво, посебно код природних наука, које тешко савладавају и у основној, а камоли у средњој школи, а то ће им бити проблем и за упис на факултет.

Он подсећа да су предлагали укидање мале матуре ове године "јер није било важно да се само задовољи форма".
Опширније...
 
МАЛА МАТУРА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


МАЛА МАТУРАРезултати пробе мале матуре потресли су образовни систем као земљотрес од 7,8 степени Рихтерове скале. Очигледно је корона и прелазак на нови систем рада крени стани, онлајн наставу и друго оставила трага јер су будући средњошколци, како показује анализа, остварили катастрофалне резултате на тесту из математике, српског и комбинованом тесту. Овакви резултати су брука и срамота за читав образовни систем. Ученици су на тесту из математике у просеку освојили 6,20 бодова, из српског језика 7,40, а на комбинованом тесту 8, 60 поена. Ови резултати су за пар поена нижи у односу на прошлу годину, показују анализе. Не лежи враже, своју немоћ у образовном систему Министарство и друге структуре у образовању су надоместили тако што су се досетили да овогодишњи тестови мале матуре буду на заокруживање и да у самом питању већ буде садржан и одговор. Шта се постиже овим подилажењем. Да ли се повећава број поена за упис, да ли се ученицима даје лажно покриће за знање, односно незнање и чини им се медвеђа услуга како за даљи ток образовања, тако и за рад и живот уопште. Да ли су Министарство образовања, науке и технолошког развоја и друге структуре у образовању свесне последица и да ли је удварање и додворавање ученицима и родитељима има икаквог смисла. Молимо вас и апелујемо да то више не чините и да не упропашћавате будуће младе генерације и навикавате их да без рада и радних навика добијају поклоњено, а осакаћено знање.

Према коначним резултатима мале матуре, од могућих 20 бодова, просечан број бодова који су ученици остварили на тесту из српског, односно матерњег језика је 13,3 (прошле године српски језик 11,2), на тесту из математике је 12,4 (прошле године 11,0), док је остварени просечан број бодова на комбинованом тесту 14,7 (прошле године 14,2). Ово показује да су мали матуранти тачно одговорили на више од 60 одсто питања. Тестови су били веома лаки. Задовољена је форма и то је био очигледно циљ овог тестирања на крају школске године.

Форум ССШ је предлагао укидање мале матуре ове године јер нам није било важно да се само задовољи форма. Свуда у Европи се учи да би се знало, само код нас се ради за бодове. Децу и наставнике нико није питао ништа. Очигледно је Министарству и осталим структурама било најважније да се задовоље неки зацртани планови, па макар и на штету образовања и знања или се ишло линијом мањег отпора и овако је било најлакше.

У Београду,
1. 7. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ЖУРКА „3, 2, 1 – КРЕНИ БЕЗ МАСКЕ“ ПДФ Штампа Ел. пошта


Синдикат образовања Пожаревац добио Захвалницу од ФССШ

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ЖУРКА „3, 2, 1 – КРЕНИ БЕЗ МАСКЕ“У хотелу „Палас“ 25.6.2021. године одржана је журка „3, 2, 1 – крени без маске“. Журку су увеличале наше прелепе колегинице од којих се не зна која је била лепша и елегантнија и, на жалост, мало мање елегантне колеге. Не знамо да ли је то њихов манир или жеља да колегинице буду у првом плану. За добру атмосферу и забаву био је задужен бенд „Инкогнито“. Уз игру и песму наших драгих колегиница и колега журка је потрајала скоро до поноћи. На менију је био шведски сто, пуно јела и колача а пиће, које су служили конобари и ученици Угоститељско-туристичке школе је загрејало атмосферу. Најбољи певач журке „3, 2, 1 – крени без маске“ је била Ивана Јовановић професор физике у Бродарској школи. Њена песма и глас одзвањали су свечаном салом хотела „Палас“ и задивили све присутне колегинице и колеге из других школа. Громогласни аплауз који је измамила колегиница Јовановић чуо се све до Ушћа. У такмичењу за најелегантнију колегиницу било је јако тешко одабрати само једну. Све су биле прелепе и елегантне, али тешком муком и само једном нити се издвојила Ивана Танасковић, пијанисткиња и професор клавира у Музичкој школи Мокрањац. Дивили смо се њеној лепоти и елеганцији. Њеној грациозношћу и лакоћом којом је све то носила. Својим играчким и весељачким способностима на нас је посебан утисак оставила колегиница Маријана Годан која је цело вече плесала, играла, певала и веселила се што није могло да прође непримећено и ненаграђено.
Опширније...
 
ФССШ О ИЗБОРУ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
М. АНТИЋ О УПИСУ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Дошао је један диван дан и диван тренутак за све нас у Форуму средњих стручних школа. Колегиница Снежана Огњановић са пуно среће и поноса завршава свој радни век. Са пажњом смо слушали њене речи како је протекао њен радни пут од под копаоничких села, преко Бруса до новобеоградске Средње туристичке школе где је и завршила каријеру. Наша Снежана је у просвети провела преко 35 година. Професорску каријеру је започела на падинама Копаоника у ОШ „1. Мај“ у Влајковцу. Каријеру је наставила у ОШ „Ј. Ј. Змај“ у Брусу, да би свој радни век привела крају у Средњој туристичкој школи Нови Београд у којој ради од 1997. године. Снежана је посебно поносна на свој синдикални рад и са пијететом истиче да је од почетка своје каријере синдикални активиста.

Председник Форума ССШ Милорад Антић исказује дивљење њеном раду, синдикалном деловању, пожртвовању, човекољубљу и хуманитарном ангажману, а посебно истиче њену правдољубивост и истинољубље. Доказ ових врлина је и награда „Срце од човека“ коју је колегиници Снежани Огњановић прошле године доделио  Форум средњих стручних школа. Жири у саставу др Данијела Чобељић, Миладин Ивановић и Душица Павловић није имао дилеме иако је конкуренција била жестока, награда је ипак једногласно припала колегиници Снежани Огњановић. Иначе, награда „Срце од човека“ се додељује члану синдиката који је својим радом и залагањем показао изузетну племенитост, доброчинство и пожртвованост како према колегама, тако и у синдикалном деловању.

Нашу колегиницу Снежану, од осталих је посебно издвојио хуманитарни рад у оквиру Форума средњих стручних школа, али и залагање на промоцији нашег синдиката и свих вредности и радњи за које се Форум залаже.

Форум ССШ колегиници Снежани жели пуно среће и здравља и лепог провода, али и дуговечан пензионерски стаж током којег ће уживати и са својим омиљеним Бранком путовати и обилазити сва она места, градове и пределе које пожели и који ће њену душу испунити радошћу и весељем. Срећно вам било, госпођо Огњановић.

У Београду,
19. 6. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 214