Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ДОПИС МИНИСТРУ 29.03.2017. ГОДИНЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТРУ Г-ДИНУ МЛАДЕНУ ШАРЧЕВИЋУ

 

Поштовани,
дописом Вашег министарства бр. 401-00-228/2017-04 од 28.03.2017. године, обавештавате директоре основних и средњих школа, да је на састанку одржаном дана 27.03.2017. године, којем су поред Вас, присуствовали и представници репрезентативних синдиката, постигнут договор о побољшању материјалног положаја ненаставног особља основних и средњих школа.

Наведеним дописом препоручујете директорима основних и средњих школа, да установе изврше прерасподелу сопствених прихода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Наведеном одредбом и то чланом 28. ставом 1. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, прецизирано је да се колективним уговором код послодавца може утврдити право запосленог на увећање плате у висини до 30% од висине плате, које се исплаћује из сопствених средстава које оствари установе у складу са законом. Такође се наводи да је послодавац обавезан да утврђује приходе и расходе и врши расподелу средстава из претходног става и обавезан је да о томе обавештава синдикат.

Сматрамо да је ова Ваша препорука да се из сопствених прихода које оствари установа утврди право запосленог и то само ненаставног особља, на увећање плате, неостварива из простог разлога што велики број школа нема никаква сопствена новчана средства.

Вашу евентуално будућу препоруку упућену директорима основних и средњих школа и то да школе на свом сајту приказују приходе и расходе као и расподелу средстава из сопствених прихода, Форум средњих стручних школа би апсолутно подржао, а убеђени смо и сви просветни радници.

Дакле, неспорно је да је чланом 28. ставом 2. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика и васпитања наведено да је послодавац обавезан да утврђује приходе и расходе и врши расподелу средстава, те да је обавезан да о томе обавештава синдикат.

Наводимо да директори установа не поступају по овој одредби Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Такође Вам предочавамо да социјални дијалог не постоји у установама.

Наведена одредба Посебног колективног уговора о обавештавању синдиката од стране послодавца је императивне природе, дакле постоји обавеза послодавца, која је поштовани министре мртво слово на папиру.

Поштовани министре, само да ВАС подсетим на потписани Споразум (2015. године) који предвиђа од платних разреда до новогодишњих награда па и заједничку израду нових закона у области образовања. Ако већ дајете препоруке онда мора да дате и препоруку министарству финансија да уштеде на просветним радницима у што хитнијем року исплати онима који су те уштеде направили.

ШТО СЕ ТИЧЕ АДМИНСТРАТИВНИХ РАДНИКА ОНИ КОЈИ СУ ЗАБРЉАЛИ МОРАЈУ ПОД ХИТНО ДА ИСПРАВЕ ГРЕШКУ. ЗНАМО ДА ВАМ ЈЕ СПОРАЗУМ НОЋНА МОРА, АЛИ АКО СМО ОЗБИЉНИ ЉУДИ, КАО ОЗБИЉНА ДРЖАВА, МОРАМО ПОШТОВАТИ ОНО ШТО СМО ПОТПИСАЛИ.

 

ДИРЕКТОРИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА 28.03.2017

ДИРЕКТОРИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА 30.03.2017

У Београду,
29. 03. 2017. год.

 

 

Председник ФССШБ- Милорад Антић

 
Њима је просечна плата 210.000 РСД ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Њима је просечна плата 210.000 РСД


Београд -- По последњим подацима Републичког завода за статистику, просечна плата исплаћена у Србији прошлог месеца била је 46.990 динара, или 379 евра.

Када се посматра по регионима, прошлог месеца највећи раст просечних плата у односу на јануар бележи се у Војводини. Наиме, просечна плата у Београдском региону у фебруару је 12,1 одсто већа од јануарске, док је у Војводини тај проценат 19,3. Међутим, када се просечна плата остварена прошлог месеца пореди с децембарским просеком, онда је у Војводини највећи пад – 15,4 одсто.


Просечна нето зарада номинално је већа 13,2 одсто у односу на јануар ове године.
Међутим, када се посматрају просечне нето плате до делатностима, долази се до податка да зараду већу од просечне имају запослени у само осам делатности. Далеко највећу просечну плату, од 95.974 динара, имају запослени у информисању и комуникацијама. У тој делатности просечна плата за рачунарско програмирање и консулатитвне делатности је чак 210.529 динара, што је преко четири пута више од просечне републичке зараде. Најнижу зараду у тој делатности пак имају кинематографска, телевизијска и музичка продукција, где је прошлог месеца забележен просек од свега 23.988 динара.

Просечна нето плата запослених у снабдевању електричном енергијом, гасом и паром прошлог месеца износила је 78.920, док су они који раде у рударству у просеку зарадили 75.475 динара. На четвртом месту по висини просечне зараде су запослени у финансијским делатностима и делатностима осигурања, с просеком од 73.390 динара, а иза њих су стручне, научне, иновационе и техничке делатности, које су оствариле зараду од 67.541 динар. У тој делатности управљачке делатности и саветовање имају просечну прошломесечну плату од 134.653 динара, док они који раде на правним и рачуноводственим пословима имају 30.356.

Такође, у оквиру те делатности рекламирање и истраживање тржишта бележи просечну плату од 124.240 динара, што је два и по пута више од републичког просека. Већу просечну плату од републичке прошлог месеца забележили су и запослени у пословима некретнина – 52.884 динара, као и они који раде у државној управи и обавезном социјалном осигурању – 49.622. Просечна плата у саобраћају и складиштењу износи 49.150 динара, али је ту зарада запослених у ваздушном саобраћају у просеку 160.889 динара, док они који раде у копненом саобраћају и цевоводном транспорту зарађују 40.635.

Опширније...
 
Стручнa школa - Ваздухопловнa академијa ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Нови профили у ваздухопловној академији

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар одбране Зоран Ђорђевић потписали су споразум о сарадњи два министарства у процесу увођења дуалног образовања у образовни систем за потребе Војске Србије.

- Процес модернизације Војске Србије је у току и тај процес мора да прати и реформа образовања -рекао је министар Шарчевић. -Споразум омогућава да се ученици пет образовних профила у Ваздухопловној академији у Београду од наредне школске године образују по моделу дуалног образовања и по програмима у складу  са највишим европским стандардима.

Потписивање споразума резултат је успешне сарадње два министарства и Ваздухопловне академије у креирању образовних профила за потребе ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије,а по речима директора Ваздухопловне академије  Горана Цвијовића,ученици који заврше нове образовне профиле авио-техничар за ваздухоплов и мотор, авио-техничар за електронску опрему ваздухопловства, авио-техничар електроопрему ваздухопловства, механотроничар за ракетне системе и механотроничар за радарске системе у будућности ће радити на одржавању авиона МИГ29 и хеликоптера Х145М.

Опширније...
 
Стручне школе су атрактивније за вуковце од гимназија ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Врло добри ђаци и ове године биће у великом проблему да упишу жељену средњу школу


Милорад Антић из Форума средњих стручних школа слаже се да су врло добри ученици у великом проблему када дође на ред упис у средње школе. Он наводи да су најбоље стручне школе још атрактивније за вуковце од гимназија и да у њих не може крочити малтене нико осим ђака са одличним успехом

Врло добри ђаци и ове године биће у великом проблему да упишу жељену средњу школу, јер су оне најбоље резервисане само за одликаше. Ђаци који не остваре одличан успех не могу ни да приђу највећем броју гимназија, а исто важи и за најатрактивније стручне школе. Зато је јурњава за петицама, уместо за знањем, постало правило школовања

Завршавање основне школе стресно је само по себи. Ипак, већу главобољу задаје упис у средњу, а то нарочито важи за ученике који су последње четири године завршавали са врло добрим успехом. И то не само зато што је за њих немогућа мисија уписати највећи број гимназија, а нарочито београдских, већ и зато што иоле тржишно атрактивне стручне школе попуњавају само ђаци са петицама, као јединим оценама у ђачкој књижици.
Миодраг Сакић, професор из Форума београдских гимназија, каже за “Блиц” да од 18 градских гимназија врло добри ученици не могу да се упишу у најмање 12.
– Најнижи број поена за упис у те гимназије био је 88. Они који заврше основну школу са врло добрим успехом често на прва три места жељених школа ставе гимназије, неретко и најјаче, али то ни на Марсу не би успели. И родитељи су тога свесни – каже Сакић.

Постоји и гомила стручних школа које по рејтингу имају ранг гимназија, па су тако недоступне готово за све осим за одликаше. Сакић наводи да су такве Прва економска школа, Медицинска, Правно – биротехничка …

Навала на медицинске школе
– За врло добре ђаке има места у Електротехничкој школи “Никола Тесла”, али и ту има смерова који су доступни само најбољим ученицима. Атрактивне профиле, попут рачунарства, медицинских уређаја или авио смера у Драпшину, ђаци са врло добрим успехом не могу да упишу. Све то није нелогично, јер логично је да бољи ђаци имају боље шансе – додаје он.

И Милорад Антић из Форума средњих стручних школа слаже се да су врло добри ученици у великом проблему када дође на ред упис у средње школе. Он наводи да су најбоље стручне школе још атрактивније за вуковце од гимназија и да у њих не може крочити малтене нико осим ђака са одличним успехом.

– Смерове попут информационих технологија, фармацеутских, административних и медицинских техничара не попуњавају врло добри. На пример, за упис на смер фармацеутски техничар у неким школама било је потребно и више од 100 поена (вуковци, максималан број бодова на матурском испиту и освојене награде на републичким такмичењима, прим.аут). Са друге стране, гимназије у мањим срединама је тешко попунити – наводи за “Блиц” Антић.

Опширније...
 
Ово су плате у Швајцарској ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Ово су плате у Швајцарској - по занимањима


Швајцарски кантон Цирих објавио је водич за плате из којег се може видети колика је зарада у појединим професијама у тој земљи.

Канцеларија за економију и рад кантона Цирих сваке године објављује водич за плате свих професија.

Портал Snjissinfo.ch објавио је колико у просеку зарађују неке професије, уз напомену да плате јесу високе, али и да су високи и трошкови живота. Плате су изражене у бруто износима. Неки читаоци су у коментарима упозорили да им се неке од наведених плата чине прениским и да су у стварности више, попут графичких дизајнера и софтвер девелопера.

Попис неких професија са просечним или препорученим бруто платама:

фризер – 2.601 ЦХФ

цвећар – 3.800 ЦХФ

графички дизајнер – 3.800 ЦХФ

столар – 4.018 ЦХФ

радник у пошти – 4.031 ЦХФ

пекар – 4.051 ЦХФ

аутомеханичар – 4.450 ЦХФ

кондуктер у возу – 4.558 ЦХФ

софтвер девелопер – 4.608 ЦХФ

возач аутобуса – 4.858 ЦХФ

новинар – 5.551 ЦХФ

социјални радник – 6.246 ЦХФ

учитељ – 7.398 ЦХФ

официр у војсци – 8.142 ЦХФ

јавни тужилац - 10.400 ЦХФ

главни лекар у болници у Цириху - 12.824 ЦХФ
Опширније...
 
С А О П Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


С А О П Ш Т Е Њ Е

ШТРАЈК УНИЈЕ СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА
-УПОЗОРЕЊЕ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ  ИЛИ ЛИЧНИ МАРКЕТИНГ-

 

Унија синдиката просветних радника је донела Одлуку о ступању у штрајк упозорења, а да по мишљењу упућених правника, нису испоштоване у целини одредбе Закона о штрајку (Службени лист СРЈ бр.29/96 и Сл. гласник РС бр. 101/2005-др. закон и 103/2012-одлука УС), те поједини директори установа, у складу са наведеним, најављују покретање дисциплинских поступака.

Сматрамо да не треба ником замерити што хоће на овај начин да искаже своје незадовољство. Међутим, поред синдикалне борбе, очигледно је да организатори на овај начин, истичу своју важност и незаменљивост, док путем медија стварају слику у јавности о томе како само они брину за положај запослених у просвети, да једини воде тешку синдикалну борбу, која припада само њима и ниједном другом синдикату.

Господо, познато Вам је, 17.03.2015. године као претходне протесте током петомесечног штрајка, Форум средњих стручних школа је осмислио и реализовао, као и овај скуп просветних радника који је бројао преко 10.000 људи. Истовремено, неоспорно је да је активност Уније - Савеза током петомесечног штрајка просветних радника, била сведена на  певање и личну промоцију појединаца.

ЧЕМУ ШТРАЈК У ОВОМ ТРЕНУТКУ?
Сви просветни радници знају да је, када се усвоји буџет Републике Србије, а није предвиђено повећање зарада за запослене у просвети, немогуће било шта остварити.

На крају испада да је сврха вашег штрајка само у томе да добијете још неког члана, да вам потпише приступницу Унији, све како је урађено и у претходном штрајку, а не борба за права просветних радника коју сте иначе свели на сликање за медије и ширење аброва по зборницама.

Зато жалосно звучи прича о овом синдикату, који хоће да имитира Прелетачевића, да испред Владе Републике Србије дођу на белом коњу или у белом аутомобилу, са подељеном половином дневнице, уз сендвич и флашицу воде за присутне.

Оправдано се намеће питање -  зашто се уваженим колегиницама и колегама јавно не каже:
,,ШТРАЈКУЈЕМО ЗБОГ ЧЛАНАРИНЕ”, или
,,ШТРАЈКУЈЕМО ДА БИ ПОКАЗАЛИ ЧЛАНСТВУ ДА НЕШТО РАДИМО”?


Форум средњих стручних школа апсолутно подржава сваку синдикалну борбу, али у оквиру и уз пуно поштовање позитивних законских прописа Републике Србије, а која доноси макар минималну корист за запослене у просвети, али се противи штрајку ради штрајка, штрајку ради чланарине и штрајку за личну промоцију појединаца.

У Београду,
15. 03. 2017. год.

 

 

Председник ФССШБ- Милорад Антић

 
Повратак школских униформи одлично решење ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ВИШЕ ОД 1.700 ШКОЛА У СРБИЈИ УВОДИ УНИФОРМЕ! Ђаци се питају за крој, школе одлучују КО ПЛАЋА!


Половина од 3.500 основних и средњих школа у Србији изјаснила се за увођење ђачких униформи од следеће школске године. О изгледу униформи одлучиваће и ђаци, начин набавке регулисаће саме школе
Овакве униформе одабрала је ОШ "Алекса Шантић"

У нашој школи униформе се већ носе и једна кошта 1.063 динара. Свака се кроји посебно према мерама ђака
Драгољуб Гачић, директор ОШ "Никола Тесла" у Винчи

Ученици у више од 1.700 основних и средњих школа у Србији од следеће школске године носиће ђачке униформе, сазнаје Информер у Министарству просвете. Анкета коју је ово министарство спровело у 3.500 српских школа показала је да више од половине жели да врати униформе, које су се у нашој земљи носиле до половине осамдесетих година прошлог века.

Свака школа одлучиваће независно да ли ће униформе куповати из свог буџета или ће их набављати родитељи, а о њиховом изгледу питаће се сами ђаци.

У Министарству просвете потврдили су за Информер да је свака друга школа у Србији заинтересована за увођење униформи.
Униформе и у Чачку, Јагодини...

Школе широм Србије већ годинама разматрају повратак униформи у школе, али не могу да се договоре о њиховом изгледу. У ОШ "14 октобар" у Јагодини предлог о враћању униформи изгласан је још 2014, међутим, од тада ниједан предлог дизајна није прошао код родитеља и ђака. У Средњој медицинској школи у Чачку су се такође одлучили за враћање униформи, међутим, не могу да се договоре ко ће да их прави.
Са друге стране, у ОШ "Светозар Милетић" у Земуну врло пажљиво разматрају дизајн униформи које ће ђаци носити од следеће године, а како нам кажу, оне ће бити по угледу на енглеске школе.

- Наше министарство је спровело анкету у свим српским основним и средњих школама и резултати показују да око половине жели да врати униформе. О том питању изјашњавали су се ђаци и њихови родитељи. Повратак униформи у школе је иницијатива Министарства просвете, јер сматрамо да су оне веома корисне за наше школство. Напомињемо да ниједна школа још није донела званичну одлуку о овом питању, већ ће то урадити до краја ове школске године, како би се са том праксом кренуло од септембра - објашњавају у Министарству просвете и додају:

- Како ће униформе изгледати, на вољи је школа и ученика. Па тако, на пример, школе у Зајечарском округу су расписале конкурс на којем ће ђаци сами давати идеје и осмишљавати креације за дечаке и девојчице. За сада није познато како ће се униформе куповати, јер осим предлога да их плаћају родитељи, разматраћемо и опције да то финансирају школе, општине или локалне самоуправе - кажу у министарству.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 168