Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 15 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ПРАЗНЕ УЧИОНИЦЕ! ПДФ Штампа Ел. пошта

 


ШКОЛЕ ЗАТВОРЕНЕ Хиљаде просветара штрајкује!

Хиљаде наставника, обучених у бело, изашло је на улице аргентинске престонице тражећи веће плате, због чега су обустављени школски часови.
Тако је у понедељак почео дводневни штрајк, којим запослени у просвети траже плате веће од 17 одсто на колико је процењена стопа инфлације ове године у Аргентини погођеној рецесији, преноси АФП.
У провинцији Буенос Ајрес, влада је одбила захтев за повећање плате од 35 одсто.
На националном нивоу, влада одбија да са наставницима почне преговоре о заради, већ жели да ограничи повећање плата на ниво инфлације за све професије.
Аргентински председник Маурисио Макри одбацио је штрајк као "опортунизам".
Парламентарни избори на половини мандата, који ће бити одржани у октобру, представљају кључни тест за Макрија и његове економске реформе, закључује француска агенција


Аутор: Тањуг

 
Подршка ФССШ оправданој борби за опстанак Техничке школе Железник ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Јуче је у Техничкој школи у Железнику одржан отворени родитељски састанак на тему "Не гасимо технику школу у Железнику". Подршка ФССШ није изостала!


ИНФО ФССШ

 
Нетачни подаци о платама просветара ПДФ Штампа Ел. пошта

Нетачни подаци о платама просветара

Зараде запослених у просвети су од новембра 2014. значајно мање, дубоко испод републичког просека, и стање се није поправило ни након два повећања. Унија синдиката просветних радника поздравила је изјаву премијера Александра Вучића да ће се заложити за повећање зарада запосленима у јавном сектору, али наводи да подаци које је он изнео пре три дана у Нишу не одговарају чињеничном стању.

У саопштењу синдиката се истиче да је Вучић тада нетачно рекао да су плате просветних радника сада за пола процента веће него пре умањења за десет одсто, јер су у међувремену увећане за 10,5 одсто.

На основу података који се налазе на званичном сајту Републичког завода за статистику јасно се може уочити да је просечна плата учитеља и наставника у октобру 2014. године, пре умањења од 10 одсто, износила 60.363 динара бруто, односно 43.223 динара нето.

На истом сајту се наводи и је просечна плата у образовању у јануару 2017. године износила 55.808 динара бруто, односно 40.124 нето, наводи се у саопштењу синдиката.

Опширније...
 
Ђацима да се одбија од плате кад се запосле?! ПДФ Штампа Ел. пошта

 


ПРЕДЛОГ СИНДИКАТА ПРОСВЕТЕ Ђацима да се одбија од плате кад се запосле?!


Грубо кршење школских правила неће плаћати родитељи, већ ђаци - кад се једног дана запосле одбијаће им се од плате!
На нацрт Закона о основама система образовања којим се предвиђају новчане казне за родитеље до 100.000 динара, чија деца не поштују правила школе, представници просветних синдиката имају други предлог, а то је да ученици сами отплаћују своје несташлуке чим почну да раде.

Председник Форума стручних школа Милорад Антић, објашњава за “Ало!“ да предлог министра просвете Младена Шарчевића није лош, али да је неизводљив с обзиром да већина родитеља једва има да преживи, а камоли да издваја за казне.

- Велики број деце, која прави проблеме потиче из сиромашних породица, које једва успевају да поткрепе сопствене потребе. Немају ни детету за кифлу да дају. У тој борби за новац и опстанак, родитељи су васпитни део запустили. Посматрајући структуру становништва, већина њих неће имати новца да плати износе тих казни, још ако ученик наставља са недоличним понашањем све ће сводити само на плаћање тих пенала. Зато сам и размишљао о мерама које ће укључити родитеље и децу, а које ће бити примењиве за ученике, у смислу да се смире, да не беже са часова, да се не туку и не вређају наставнике - каже Антић који нам је до детаља описао шта би он урадио да је на месту министра.

Опширније...
 
РАСПУСТ, ШКОЛА, РАСПУСТ...... ПДФ Штампа Ел. пошта

 

РАСПУСТ, ШКОЛА, РАСПУСТ... И родитељи и ђаци имају само ЈЕДНО питање

 

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа,  сматра да се према актуелном календару много времена губи на прилагођавање.

Мало школа, мало распуст, тако у најкрећем изгледа школски календар, а родитељи с правом брину како ће ове честе паузе утицати на успех ђака. Питање на које и родитељи, и ђаци и наставници желе одговор гласи: ко је смислио овакав календар и да ли уопште мислио на децу?

Од почетка године низали су се нерадни дани у школама - око новогодишњих и божићних празника, па прослава Светог Саве, па распуст, сада и Дан државности. Осим тога, нека деца у школу нису ишла или су им били скраћени часови и због великих хладноћа, грипа, као и због слава којих је током зиме највише.

Опусте се, па их сачека контролни

- Ово сецкање наставе не доноси ништа добро. Деца се таман опусте, а онда уследе дани када имају контролне и писмене вежбе: тако је било након празника, када следи крај полугодишта, а тако је и сада, јер после ова два дана празника, они у петак имају провере знања. А онда опет пауза, викенд - незадовољна је мама једног основца.

Општа пометња

Од почетка године, ђаци из централне Србије су само око 15 дана провели у клупама. Овакву слику, већ другу годину заредом предвиђа календар образовно-васпитног рада, који је састављен са циљем да се изједначи дужина првог и другог полугодишта.

Тако је распуст, који је раније био у јануару, премештен у фебрар, али су ђаци слободни и током новогодишњих и божићних празника.

 

ЕКСПЕРИМЕНТ СА РАСПУСТОМ Да ли су деца под већим притиском због дужег полугодишта

Да ли је ђацима било боље када се прво полугодиште завршавало у децембру или сада када је, испресецано празницима, продужено до Светог Саве, питање је око којег се ових дана ломе наставници, родитељи и психолози.

Опширније...
 
Гостовање председника ФССШ у ТЕМИ ЈУТРА ТВ ПИНК ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


ИНФО ФССШБ
 
Вишак трећина радника ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Нова мрежа школа: Вишак трећина радника


Оптимизација мреже школа у престоници довешће и до смањења броја запослених. Нема преквалификација, ни отпремнина - каже Милорад Антић, из Форума ССШ. Школа за нове технологије има више од 80 запослених

РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА мреже школа, неминовно "броји" и технолошке вишкове. Колико ће просветних радника и осталих запослених остати без посла, још се не зна, али је извесно да ће "прекобројних" бити много више у средњим него у основним школама. Према процени Форума средњих стручних школа, више од трећине запослених ће се наћи на списку технолошких вишкова.
Од 11 средњих стручних школа машинске, текстилне и грађевинске струке које, према незваничним проценама, имају око 690 запослених, биће оформљено пет образовних установа. Најбројнији у колективима су наставници којих има око 500, спремачица је стотинак, у менаџменту се налази око 50 директора, помоћника, секретара, домара има 21, а стручних сарадника је 18.
Министар је недавно изјавио да би, приликом спајања две или више школа, менаџмент образоване установе која је успешнија требало да руководи новом школом. Нејасно је како ће се одређивати која школа је најбоља, да ли ће критеријум бити број ученика, образовни профили, успеси ђака... Ипак, сасвим је сигурно да ће се копља највише ломити око фотеља.
- Најављеном рационализацијом ће више од 30 одсто запослених у тим школама остати без посла - истиче Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Међу онима који ће остати без посла су теткице, педагози, психолози, секретари, библитекари, али и наставници. То се посебно односи на професоре у машинским школама, које имају сличне смерове, па је нереално очекивати да ће број одељења која уписују остати исти као прошле године.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 168