Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 87 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

КАКО ОДАБРАТИ СРЕДЊУ ШКОЛУ ПДФ Штампа Ел. пошта

 


 

КАКО ОДАБРАТИ СРЕДЊУ ШКОЛУ: Упишите оно што волите! Не слушајте родитеље

 

У Србији је доминантан утицај оца и мајке, друштва, а уважава се и мишљење комшије, што је скроз наопако, истиче Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа

Завршетак основне школе и избор средње, а самим тим и потенцијално будуће професије, за ученике, али и за њихове родитеље представља један од најстреснијих периода у животу.

Како изабрати средњу школу? Ова одлука може умногоме да одреди животни пут детета, па јој се не може олако приступити. Стручњаци у разговору за Курир саветују да ученици најпре прате своје жеље и способности, а да најмање пажње обраћају на избор својих другова или притисак родитеља.

Тест пред упис

- Нажалост, у Србији је за избор средње школе доминантан утицај родитеља, друштва, или мишљење комшије, што је скроз наопако. Важно је изабрати професију која вам лежи, у којој можете максимално да се остварите. Савет је да помоћу тестова професионалне оријентације и савета психолога нађете своје поље интересовања. Знам да родитељи мисле да они знају боље од свог 15-годишњака, али важно је разговарати и не притискати дете - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

Он додаје да је његова прва препорука информационе технологије.
- Свако занимање везано за рачунаре ће у наредних десет година бити доминантно, били то администратори мрежа или техничари медија. Такође, саветовао бих и пољопривредну струку, са акцентом на узгајање органске хране, јер је то будућност човечанства. Велика је потражња и за школованим куварима и конобарима, али и за ваздухопловство. Од трогодишњих стручних школа, на тржишту влада права јагма за браварима, вариоцима, зидарима, тесарима, али и водоинсталатерима и керамичарима - набраја Антић.

Опширније...
 
Висини повећања одлучује Влада ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Да ли је реално повећање плата просветним радницима за 15 одсто

 

Након што су три синдиката образовања објавила да се министар просвете сагласио са њиховим захтевом да плате у просвети повећају за 15 одсто, Министарство просвете је саопштило да је Шарчевић синдикатима "указао на чињеницу да и о динамици и висини повећања одлучује Влада, у складу са реалним оквирима буџета".

Да ли је реално повећање плата просветним радницима за 15 одсто

У покушају да сазнамо колики су ти реални оквири буџета јуче смо контактирали неколико економских аналитичара, али већина није могла у овом тренутку да коментарише захтеве синдиката у просвети - једни зато што није тренутак за то, други због тога то што не желе да спекулишу око нечега што није дефинитивно решено. Ипак, директор Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић, за Данас каже да је суштински могуће повећање плата у јавном сектору, нарочито у просвети и здравству, али да се то неће десити док се не реши проблем предузећа која су у реструктурирању.

- Они који треба да оду у стечај, треба да оду у стечај, јавна предузећа да се корпоратизују јер су сада више политички плен него предузећа и тек када се спрече те метастазе могуће је очекивати да остане простора у буџету за повећања. Немогуће је одмах очекивати 15 одсто, али симболично повећање у почетку је могуће, истиче Ђоговић.

Зато је неопходан, сматра он, и притисак јавности како би се направили резови и омогућило боље пуњење буџета.

- Треба у кратком року решити судбину предузећа у реструктурирању како би се отворио простор за повећање плата. Док имамо тај баласт тешко можемо очекивати да ће јавни сектор продисати, каже Саша Ђоговић.

Коментаришући саопштење Министарства просвете у којем се Шарчевић оградио од навода да просветарима следује повишица од 15 одсто, Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, потврђује за Данас да их министар није преварио и да им на састанку у понедељак није обећао конкретан проценат повишице.

Опширније...
 
ДОПИС МИНИСТРУ 29.03.2017. ГОДИНЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТРУ Г-ДИНУ МЛАДЕНУ ШАРЧЕВИЋУ

 

Поштовани,
дописом Вашег министарства бр. 401-00-228/2017-04 од 28.03.2017. године, обавештавате директоре основних и средњих школа, да је на састанку одржаном дана 27.03.2017. године, којем су поред Вас, присуствовали и представници репрезентативних синдиката, постигнут договор о побољшању материјалног положаја ненаставног особља основних и средњих школа.

Наведеним дописом препоручујете директорима основних и средњих школа, да установе изврше прерасподелу сопствених прихода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Наведеном одредбом и то чланом 28. ставом 1. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, прецизирано је да се колективним уговором код послодавца може утврдити право запосленог на увећање плате у висини до 30% од висине плате, које се исплаћује из сопствених средстава које оствари установе у складу са законом. Такође се наводи да је послодавац обавезан да утврђује приходе и расходе и врши расподелу средстава из претходног става и обавезан је да о томе обавештава синдикат.

Сматрамо да је ова Ваша препорука да се из сопствених прихода које оствари установа утврди право запосленог и то само ненаставног особља, на увећање плате, неостварива из простог разлога што велики број школа нема никаква сопствена новчана средства.

Вашу евентуално будућу препоруку упућену директорима основних и средњих школа и то да школе на свом сајту приказују приходе и расходе као и расподелу средстава из сопствених прихода, Форум средњих стручних школа би апсолутно подржао, а убеђени смо и сви просветни радници.

Дакле, неспорно је да је чланом 28. ставом 2. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика и васпитања наведено да је послодавац обавезан да утврђује приходе и расходе и врши расподелу средстава, те да је обавезан да о томе обавештава синдикат.

Наводимо да директори установа не поступају по овој одредби Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Такође Вам предочавамо да социјални дијалог не постоји у установама.

Наведена одредба Посебног колективног уговора о обавештавању синдиката од стране послодавца је императивне природе, дакле постоји обавеза послодавца, која је поштовани министре мртво слово на папиру.

Поштовани министре, само да ВАС подсетим на потписани Споразум (2015. године) који предвиђа од платних разреда до новогодишњих награда па и заједничку израду нових закона у области образовања. Ако већ дајете препоруке онда мора да дате и препоруку министарству финансија да уштеде на просветним радницима у што хитнијем року исплати онима који су те уштеде направили.

ШТО СЕ ТИЧЕ АДМИНСТРАТИВНИХ РАДНИКА ОНИ КОЈИ СУ ЗАБРЉАЛИ МОРАЈУ ПОД ХИТНО ДА ИСПРАВЕ ГРЕШКУ. ЗНАМО ДА ВАМ ЈЕ СПОРАЗУМ НОЋНА МОРА, АЛИ АКО СМО ОЗБИЉНИ ЉУДИ, КАО ОЗБИЉНА ДРЖАВА, МОРАМО ПОШТОВАТИ ОНО ШТО СМО ПОТПИСАЛИ.

 

ДИРЕКТОРИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА 28.03.2017

ДИРЕКТОРИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА 30.03.2017

У Београду,
29. 03. 2017. год.

 

 

Председник ФССШБ- Милорад Антић

 
Њима је просечна плата 210.000 РСД ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Њима је просечна плата 210.000 РСД


Београд -- По последњим подацима Републичког завода за статистику, просечна плата исплаћена у Србији прошлог месеца била је 46.990 динара, или 379 евра.

Када се посматра по регионима, прошлог месеца највећи раст просечних плата у односу на јануар бележи се у Војводини. Наиме, просечна плата у Београдском региону у фебруару је 12,1 одсто већа од јануарске, док је у Војводини тај проценат 19,3. Међутим, када се просечна плата остварена прошлог месеца пореди с децембарским просеком, онда је у Војводини највећи пад – 15,4 одсто.


Просечна нето зарада номинално је већа 13,2 одсто у односу на јануар ове године.
Међутим, када се посматрају просечне нето плате до делатностима, долази се до податка да зараду већу од просечне имају запослени у само осам делатности. Далеко највећу просечну плату, од 95.974 динара, имају запослени у информисању и комуникацијама. У тој делатности просечна плата за рачунарско програмирање и консулатитвне делатности је чак 210.529 динара, што је преко четири пута више од просечне републичке зараде. Најнижу зараду у тој делатности пак имају кинематографска, телевизијска и музичка продукција, где је прошлог месеца забележен просек од свега 23.988 динара.

Просечна нето плата запослених у снабдевању електричном енергијом, гасом и паром прошлог месеца износила је 78.920, док су они који раде у рударству у просеку зарадили 75.475 динара. На четвртом месту по висини просечне зараде су запослени у финансијским делатностима и делатностима осигурања, с просеком од 73.390 динара, а иза њих су стручне, научне, иновационе и техничке делатности, које су оствариле зараду од 67.541 динар. У тој делатности управљачке делатности и саветовање имају просечну прошломесечну плату од 134.653 динара, док они који раде на правним и рачуноводственим пословима имају 30.356.

Такође, у оквиру те делатности рекламирање и истраживање тржишта бележи просечну плату од 124.240 динара, што је два и по пута више од републичког просека. Већу просечну плату од републичке прошлог месеца забележили су и запослени у пословима некретнина – 52.884 динара, као и они који раде у државној управи и обавезном социјалном осигурању – 49.622. Просечна плата у саобраћају и складиштењу износи 49.150 динара, али је ту зарада запослених у ваздушном саобраћају у просеку 160.889 динара, док они који раде у копненом саобраћају и цевоводном транспорту зарађују 40.635.

Опширније...
 
Стручнa школa - Ваздухопловнa академијa ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Нови профили у ваздухопловној академији

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар одбране Зоран Ђорђевић потписали су споразум о сарадњи два министарства у процесу увођења дуалног образовања у образовни систем за потребе Војске Србије.

- Процес модернизације Војске Србије је у току и тај процес мора да прати и реформа образовања -рекао је министар Шарчевић. -Споразум омогућава да се ученици пет образовних профила у Ваздухопловној академији у Београду од наредне школске године образују по моделу дуалног образовања и по програмима у складу  са највишим европским стандардима.

Потписивање споразума резултат је успешне сарадње два министарства и Ваздухопловне академије у креирању образовних профила за потребе ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије,а по речима директора Ваздухопловне академије  Горана Цвијовића,ученици који заврше нове образовне профиле авио-техничар за ваздухоплов и мотор, авио-техничар за електронску опрему ваздухопловства, авио-техничар електроопрему ваздухопловства, механотроничар за ракетне системе и механотроничар за радарске системе у будућности ће радити на одржавању авиона МИГ29 и хеликоптера Х145М.

Опширније...
 
Стручне школе су атрактивније за вуковце од гимназија ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Врло добри ђаци и ове године биће у великом проблему да упишу жељену средњу школу


Милорад Антић из Форума средњих стручних школа слаже се да су врло добри ученици у великом проблему када дође на ред упис у средње школе. Он наводи да су најбоље стручне школе још атрактивније за вуковце од гимназија и да у њих не може крочити малтене нико осим ђака са одличним успехом

Врло добри ђаци и ове године биће у великом проблему да упишу жељену средњу школу, јер су оне најбоље резервисане само за одликаше. Ђаци који не остваре одличан успех не могу ни да приђу највећем броју гимназија, а исто важи и за најатрактивније стручне школе. Зато је јурњава за петицама, уместо за знањем, постало правило школовања

Завршавање основне школе стресно је само по себи. Ипак, већу главобољу задаје упис у средњу, а то нарочито важи за ученике који су последње четири године завршавали са врло добрим успехом. И то не само зато што је за њих немогућа мисија уписати највећи број гимназија, а нарочито београдских, већ и зато што иоле тржишно атрактивне стручне школе попуњавају само ђаци са петицама, као јединим оценама у ђачкој књижици.
Миодраг Сакић, професор из Форума београдских гимназија, каже за “Блиц” да од 18 градских гимназија врло добри ученици не могу да се упишу у најмање 12.
– Најнижи број поена за упис у те гимназије био је 88. Они који заврше основну школу са врло добрим успехом често на прва три места жељених школа ставе гимназије, неретко и најјаче, али то ни на Марсу не би успели. И родитељи су тога свесни – каже Сакић.

Постоји и гомила стручних школа које по рејтингу имају ранг гимназија, па су тако недоступне готово за све осим за одликаше. Сакић наводи да су такве Прва економска школа, Медицинска, Правно – биротехничка …

Навала на медицинске школе
– За врло добре ђаке има места у Електротехничкој школи “Никола Тесла”, али и ту има смерова који су доступни само најбољим ученицима. Атрактивне профиле, попут рачунарства, медицинских уређаја или авио смера у Драпшину, ђаци са врло добрим успехом не могу да упишу. Све то није нелогично, јер логично је да бољи ђаци имају боље шансе – додаје он.

И Милорад Антић из Форума средњих стручних школа слаже се да су врло добри ученици у великом проблему када дође на ред упис у средње школе. Он наводи да су најбоље стручне школе још атрактивније за вуковце од гимназија и да у њих не може крочити малтене нико осим ђака са одличним успехом.

– Смерове попут информационих технологија, фармацеутских, административних и медицинских техничара не попуњавају врло добри. На пример, за упис на смер фармацеутски техничар у неким школама било је потребно и више од 100 поена (вуковци, максималан број бодова на матурском испиту и освојене награде на републичким такмичењима, прим.аут). Са друге стране, гимназије у мањим срединама је тешко попунити – наводи за “Блиц” Антић.

Опширније...
 
Ово су плате у Швајцарској ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Ово су плате у Швајцарској - по занимањима


Швајцарски кантон Цирих објавио је водич за плате из којег се може видети колика је зарада у појединим професијама у тој земљи.

Канцеларија за економију и рад кантона Цирих сваке године објављује водич за плате свих професија.

Портал Snjissinfo.ch објавио је колико у просеку зарађују неке професије, уз напомену да плате јесу високе, али и да су високи и трошкови живота. Плате су изражене у бруто износима. Неки читаоци су у коментарима упозорили да им се неке од наведених плата чине прениским и да су у стварности више, попут графичких дизајнера и софтвер девелопера.

Попис неких професија са просечним или препорученим бруто платама:

фризер – 2.601 ЦХФ

цвећар – 3.800 ЦХФ

графички дизајнер – 3.800 ЦХФ

столар – 4.018 ЦХФ

радник у пошти – 4.031 ЦХФ

пекар – 4.051 ЦХФ

аутомеханичар – 4.450 ЦХФ

кондуктер у возу – 4.558 ЦХФ

софтвер девелопер – 4.608 ЦХФ

возач аутобуса – 4.858 ЦХФ

новинар – 5.551 ЦХФ

социјални радник – 6.246 ЦХФ

учитељ – 7.398 ЦХФ

официр у војсци – 8.142 ЦХФ

јавни тужилац - 10.400 ЦХФ

главни лекар у болници у Цириху - 12.824 ЦХФ
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 171