Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ФОРУМСКА ЖУРКА "ЈЕДИНСТВА" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Поклон за бившег члана председништва ФССШ Предрага СтојковићаМирјана Кесић "Звезда форума"
Снежана Огњановић прва добитница форумове награде "Срце од човека" са члановима комисијеБило је још награђених и похваљених
ИНФО ФССШ
 
Да ли су родитељи прешли границе и угрозили функционисање школа? ПДФ Штампа Ел. пошта


Мешају се у оцењивањe, боју зидова у учионицама, прете, подносе пријаве, траже копије радних књижица наставника и финансијске планове: Да ли су родитељи прешли границе и угрозили функционисање школа?

Док су маме и тате, некада, долазили само на родитељске састанке или позив разредног старешине, "модерни" родитељи готово и не излазе из школа

ПРАВА која су дата родитељима да учествују у образовању своје деце, прете да угрозе рад школа. Док су маме и тате, некада, долазили само на родитељске састанке или позив разредног старешине, "модерни" родитељи готово и не излазе из школа. Мешају се у све - од оцењивања до боје зидова у учионицама. Ако се не уважи њихово "стручно мишљење", подносе тужбе и пријаве, па школе затрпавају судским поступцима и инспекцијама.

Готово свакодневно школама стижу позиви за рочишта и дописи из адвокатских канцеларија које заступају родитеље са захтевом да им, у складу са Законом о о доступности информација од јавног значаја, доставе "потребне" папире. Директори су дужни да "забринутим" родитељима доставе све што траже. Тако су међу "доказним материјалима" - копије радних књижица "несавесних" наставника, али и финансијски и акциони планови школе.

Члан Већа општине Врачар Драги Лукић, наводи пример када је детету у дневник уписана четворка из српског језика, али је мајка сматрала да заслужује пет и жалила се. Директор је предузео све неопходне радње да се утврди да ли је професор, можда, погрешио. Пошто је у поступку преиспитивања оцене утврђено да је заслужена, и нема основа за петицу, мајка је поднела пријаву против школе.

- Због обавеза око завршног испита директор није могао да оде на заказано рочиште - каже Лукић. - Позивајући на Закон о доступности информација од јавног значаја, адвокат мајке је тражио да школа достави уговор о раду професорке српског језика, структуру њеног радног времена, по ком основу је засновала радни однос, све записнике просветне инспекције од 2013. године, финансијски извештај школе и финансијски план који се, иначе, налазе на сајту школе и могу се преузети, просек примања наставника, акциони план установе за пет година.

Опширније...
 
ФОРУМСКА ЖУРКА "ЈЕДИНСТВА" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

ИНФО ФССШ

 
ПОРАЖАВАЈУЋЕ: Сваки трећи ђак функционално НЕПИСМЕН! Српски ученици ПАЛИ НА ПИСА ТЕСТУ ПДФ Штампа Ел. пошта


Алармантно: Мада умеју да рачунају и пишу, око 40 одсто петнаестогодишњака не уме научено да примени у пракси, показало међународно тестирање квалитета знања

Сваки трећи ученик у Србији је функционално неписмен јер оно што је научио не зна да примени у пракси, поражавајући су резултати ПИСА тестирања који су објављени јуче.

Ово тестирање, које је 2018. спровела међународна Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и које служи за процену квалитета знања које су ученици стекли током школовања, показало је и да је 40 одсто наших петнаестогодишњака испод нивоа математичке функционалне писмености. Алармантни су и подаци да чак 38 одсто ђака не задовољава минимуме у читалачкој писмености, а 38 одсто у научној писмености.
Србија на 45. месту

Од 79 држава, колико је учествовало у тестирању, Србија је заузела 45. место. Од земаља бивше Југославије, испред Србије су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и БиХ (62). Прва два места заузимају Кина и Сингапур.
Марија Виденовић из Института за психологију каже да ученици који нису достигли основни ниво писмености знају да читају, да рачунају, али не знају научено да примене у реалним условима, у пракси. - Србија за земљама ОЕЦД заостаје више од 40 поена, што значи да ученицима у Србији потребно још годину и по школовања да би ту разлику сустигли - објашњава Виденовићева.

Према њеним речима, просечно постигнуће ученика у земљама ОЕЦД је око 500 бодова, док је у Србији посебно постигнуће на скали математичке писмености 448, на скали читалачке писмености 439, а на скали научне писмености 440 бодова.

На претходном тестирању 2015. Србија није учествовала због недостатка новца, а 2012. је заузела 43. место од 65 земаља, колико је тада учествовало. - Статистички, постигли смо исте резултате као и 2012, нема помака ни нагоре, ни надоле - рекла је Виденовићева.
Без разумевања

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже за Курир да је главни проблем у нашој земљи тај што ученици још нису научили да са разумевањем уче, већ бубају напамет, али, проблем је, како каже, и у самом програму, који није прилагођен потребама модерног доба. - Сам програм наставе мора да се ослободи непотребних лекција. Уџбеници би требало да имају више практичних примера и слика.
Наставницима би требало омогућити да се стручно усавршавају, те да научено знање деци што више показују и у пракси. Није довољно само издиктирати лекцију. Улагање у наставни кадар, материјал, учионице, корисне уџбенике, лаптопове и радионице довешће до бољег знања и бољих резултата - закључује Антић.

Опширније...
 
Изаберимо најбољег форумаша средњих стручних школа ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Изаберимо најбољег форумаша средњих стручних школа

На седници одржаној 26.11.2019. године донета је одлука бирамо најбољег: колегу или колегиницу децембар 2019. Чланове синдиката, кандидате за најбољег колегу или колегиницу предлагали би чланови синдиката, Извршни одбор или синдикат школе. Сигурно би образложење и критеријуми били:
1.    Радни стаж и рад у синдикату
2.    Најбољи радник
3.    Велико пријатељско срце
4.    Поштење и поштовање
5.    Људскост и несебичност
Једном речју срце од човека

Предлоге доставити Форуму средњих стручних школа Трг Николе Пашића 7/2 до 15.12.2019. године. Комисија за избор најбољг колеге или колегинице чине:
1.    Душица Павловић, дипломирани правник
2.    Др Данијела Чобељић, специјалиста физикалне медицине
3.    Миладин Ивановић, професор физичког васпитања
Као институција која заступа интересе радника, поред основих делатности, а то су борба за боље услове рада и веће плате, морамо водити рачуна и о људскости и међусобном уважавању.

У Београду,
28. 11. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ФССШ поводом догађаја у Великој Плани ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
У ШКОЛАМА СЕ ДЕШАВА ЈЕЗИВА СТВАР! Алармантни подаци шокирали Србију! ПДФ Штампа Ел. пошта


Крај првог тромесечја ове школске године указује на драматичне податке.
* Ђаци основних школа у једном тромесечју изостану са наставе у просеку пет дана
* Разлог изостајања из школе нису здравствени проблеми, већ избегавање заказаног пропитивања, као и писмених и контролних задатка
*  Уз подршку и одобравање родитеља, који, како кажу психолози и просветари, на овај начин чине медвеђу услугу својој деци правећи од њих неодговорне особе

Наиме, ђаци основних школа у једном тромесечју изостану са наставе у просеку пет дана, док средњошколци не долазе на часове по десет дана. А разлог изостајања из школе нису здравствени проблеми, већ избегавање заказаног пропитивања, као и писмених и контролних задатка.  Нажалост, све то уз подршку и одобравање родитеља, који, како кажу психолози и просветари, на овај начин чине медвеђу услугу својој деци правећи од њих неодговорне особе, које сутра неће ни знати ни умети да преузму одговорност за своје поступке.

Наиме, како би деца имала што боље оцене у дневнику, немали број родитеља подржава и правда намерне изостанке кад су провере знања.

У једном одељењу осмог разреда једне београдске школе у првом тромесечју забележено је чак више од 700 изостанака, од којих је већина оправдана. Само четворо ученика није имало ниједан изостанак, због чега су добили и јавну похвалу од разредног старешине. Реч је о одељењу које има укупно 28 ђака, што значи да 24 ученика која су изостајала у школи нису била у просеку 30 часова, а то је укупно пет дана.

- Разлог толиког броја изостанака јесте то што ђаци избегавају контролне и писмене задатке. Родитељи их у томе подржавају. Одмалена их уче да је боље хватати кривине него бити одговоран. Јавна похвала разредног старешине коју је добило четворо ученика зато што нису имали ниједан изостанак указује на то да су сви у школи свесни шта се ради, али да су немоћни да томе стану на пут - испричала је мајка једног осмака.

Купују оправдање за 200 динара
Милорад Антић из Форума средњих стручних школа истиче да је тај тренд да родитељи правдају изостанке, а све како би се прикрило незнање ђака, великог маха узео последњих неколико година.

- Најчешће родитељи правдају изостанке у првој и у првој половини друге године средње школе. Већ у трећој и четвртој години средње школе то чине и сами ђаци, који се на разне начине довијају да донесу оправдање. Најчешће га купују за 200 динара. Знају они веома добро коме да се обрате у школском дворишту како би на црно набавили лекарско оправдање, па само упишу датум који им одговара - наводи наш саговорник.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 204