Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 8 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ОТКАЗАТИ СВА ТАКМИЧЕЊА И СМОТРЕ! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТАРСТВУ НАУКЕ, ПРОСВЕТЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТРУ Г.-ДИНУ БРАНКУ РУЖИЋУ
Ул. Немањина бр.22-26
11000 Београд

Поштовани министре,
На основу вашег дописа, односно упутства о Стручном организовању такмичења и смотри ученика основне и средње школе број: 610-00-00017/2021-01 које сте послали основним и средњим школама за такмичења из свих предмета, Форум средњих стручних школа сматра да је овакав потез, с обзиром на ситуацију у којој се наша земља налази због епидемије корона вируса, неумесан, неодговоран и непромишљен. Такође сматрамо да нисте у довољној мери сагледали последице које корона изазива, нити сте у потпуности анализирали стање у школама и колики је број заражених професора и ученика. Посебно нам се чини да у обзир нисте узели чињеницу да, због ванредне ситуације изазване вирусом корона и специфичних услова рада у школама у другом полугодишту школске 2019/2020, као и у првом полугодишту 2020/2021, када су часови скраћени на 30 минута, а велики број наставних дана је одржан онлајн, спремност и ученика и наставника није на нивоу који је неопходан да би такмичења која организујете имала икаквог смисла. Подсећамо вас да због специфичности одржавања наставе, ни прошле ни ове школске године допунска и додатна настава нису биле заступљене у довољној мери. Све то је оставило трага на ниво знања ученика, па сматрамо да би такмичења, односно резултати постигнути на тим такмичењима били потпуни фијаско, а сама надметања би доживела крах. Скрећемо вам пажњу да је Српско биолошко друштво 5.1.2021. године донело одлуку да се такмичења из биологије за основне и средње школе неће одржати у школској 2020/2021. години  због ванредне ситуације изазване пандемијом корона вируса. Немојте мислити да и друга научно-истраживачка друштва, али и наставници не деле мишљење да је организовање такмичења у оваквој ситуацији неодговорно и непотребно и да може да изазове више штете него користи. Мисле, верујте нам, али већина њих или из страха или вођена оном да је ћутање злато, то не жели јавно да каже. Министре, у ситуацији смо када се отказују разна спортска такмичења, приредбе и скупови. Када се у појединим европским земљама уводе најстроже могуће мере. Да не помињемо чињеницу да је и даље на снази препорука Кризног штаба да се у отвореном и затвореном простору може окупити максимално пет особа. Имајући све наведено у виду, још једном апелујемо на вас да поново сагледате све чињенице и преиспитате одлуку о одржавању такмичења.

У Београду,
31. 01. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
АЏИЈЕ НЕСТАЈУ, КЛОВНОВИ СТУПАЈУ НА СЦЕНУ Нова занимања принудила НЗС да обнови регистре према стручној дипломи ПДФ Штампа Ел. пошта


Више од 4.000 квалификација свих нивоа образовања нашло се на јединственој листи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и агенције за квалификације. Тако ће сви они који траже посао преко Националне службе за запошљавање моћи да буду евиденирани само према стручној дипломи, пишу "Новости".

Нова занимања су данас јавни бележници и извршитељи, која раније нису постојала, као и многа у области банкарског сектора. Ту су и кућепазитељи, баштовани, собарице, бебиситерке, улични певачи и стендап комичари, клупске играчице, крупијеи, мађионичари, кловнови и акробате, звонари, кобасичари, фризери за псе, батлери и сомелијери...

Према речима Бранка Ружића, министра просвете, до њеног објављивања послодавци су приликом запошљавања користили листу из деведесетих година прошлог века која није садржала податке о савременим квалификацијама.
Опширније...
 
Обреновачка деца обрадовала пацијенте пулмологије ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
КО СЕ ВРАЋА У ШКОЛЕ 18. ЈАНУАРА? ПДФ Штампа Ел. пошта


Министарство разматра све могуће опције за наставак школске године

Ђаци ће се вратити на наставу како је и планирано, 18. јануара.

Сви основци и средњошколци друго полугодиште започеће кад је и планирано, 18. јануара, а коначна одлука о томе да ли ће део ђака и даље похађати онлајн наставу или ће се сви вратити у школске клупе по моделу који је важио пре трећег таласа пандемије корона вируса - биће донета сутра.

Како је још пре неколико дана разматрано у Министарству просвете, ова институција, па и сам министар, ближе су томе да се, уз строго поштовање свих мера, сви ђаци врате у школе.

О томе је данас говорио и министар посвете Бранко Ружић, нагласивши да је начелно за повратак у школске клупе.

Према сазнањима сутра би у Министарству просвете требало да буду одржане и коначне консултације, када ће и бити донета одлука.

Надлежни се практично опредељују између две опције - оне која је била на снази уочи распуста и у пику трећег таласа, и друге која је важила од самог почетка ове школске године.
Опширније...
 
Како се одређује висина пензије? ПДФ Штампа Ел. пошта


Сваком будућем пензионеру једно од најважнијих питања је – колика ће му бити пензија.

Такође, врло често и они који су решење о пензији већ добили нису увек сигурни да им је износ правилно одређен. Због тога, а и да би се разјасниле и неке друге, можда мање очигледне дилеме, покушаћемо да објаснимо на који начин је Закон о пензијском и инвалидском осигурању уредио начин одређивања висине пензије.

Ступањем на снагу важећег Закона о ПИО (2003. године), начин одређивања висине пензије је потпуно измењен у односу на раније прописе који су обрачун базирали на утврђивању пензијског основа према зарадама оствареним у десет најповољнијих узастопних година стажа. Наравно, и даље се износ пензије одређује на основу података регистрованих у матичној евиденцији, односно на основу навршеног пензијског стажа и остварених зарада, али се при одређивању висине пензије урачунава цео радни век.

Први корак у обрачуну је утврђивање свих зарада које је осигураник остварио у току каријере, а затим се зарада остварена у свакој календарској години упоређује с просечном зарадом у Србији у тој години
Опширније...
 
Срећна Нова година и Божић ПДФ Штампа Ел. поштаФорум средњих стручних школа, колегиницама и колегама честита Новогодишње и Божићне празнике.


ИО ФССШ
 
ПТИЦЕ УМИРУ ПЕВАЈУЋИ, А ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ ЋУТЕЋИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ПТИЦЕ УМИРУ ПЕВАЈУЋИ, А ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ ЋУТЕЋИ

Уважена господо која водите репрезентативне синдикате, да ли знате план буџета, реализацију буџета и Закон о буџету за 2021. годину? Никог нисмо чули, ниједан репрезентативни синдикат да је на било који начин и у било којем медију исказао своје мишљење о буџету за просвету за 2021. годину. Није било стручне анализе, нити било каквих коментара, на предложени буџет, па се питамо зашто руководиоци репрезентативних синдиката имају вишеструко већа примања од наставника и обичних чланова синдиката. Да вас подсетимо, у Европи, примања челника синдиката су иста као и примања запослених у области коју тај синдикат заступа. На пример, председници и потпредседници синдиката образовања имају исту плату као наставници запослени у школама. Нигде у Европи не постоји толика разлика у примањима која је и неколико пута већа у односу на запослене, као што је то случај у земљи чуда званој Србија. Питамо и чланове синдиката зашто ћуте и не реагују на ове аномалије.

Не треба, господо, да се бавите дневним тривијалијама, већ озбиљним проблемима са којима се запослени у просвети сусрећу.

Мислим да људи треба да знају како се и од чега праве сви закони којима се уређују неке области свакодневице, а поготово мислим да треба да знају све о буџету.

Буџети  имају једну основну, непроменљиву, принципијелну, техничко-технолошку "линију прављења" која је врло слична у већини држава и једну временску, годишњу која може зависити од стратегија и програма странака које у том тренутку чине Владу и Скупштину, нарочито с обзиром на издатке буџета, али наравно и на начин приходовања (фискална политика - врсте и износи пореза, такси, акциза, царина....- политике које прописују и од KОГА и KОЛИKО пореских прихода су обавезе према јавним финансијама)

Процедурално:
Министарства (сва) "рачунају" за себе, за свој сектор, колико новца им треба на одређеним позицијама и онда свако "преговара" са министарством финансија. Дакле, министарства, махом крећу од трошкова, а министарство финансија од "капацитета приходовања" и фискалне политике - што више знања и вештина у том министарству - то боље по све.

Институционално:
Сви до 01.11. морају доћи у Скупштину на консултације са посланицима, онда посланици дају амандмане, преговарају и покушавају да измене позиције буџета онако како они сами мисле да је добро, да је у складу са њиховим предизборним обећањима, да је поштено, ....листа мотива је подужа.
Ако министар финансија прихвати посланичке сугестије пре стављања на дневни ред буџета - онда су те позиције као да их је дао он или одговарајуће министарство, ако не прихвати - онда посланик/ца улаже амандман и крене да "скупља" већину за свој амандман. (све се ово већ десило и дешава се у Скупштини).

Како све то изгледа код локалне самоуправе може се видети на добром примеру Инђије,  где и грађани/ке итекако могу да учествују предлозима о трошењу новца који издвајају и којим плаћају све оне који њиховим новцем управљају, којима су послодавац као и свима на јавним пословима. Има у Србији још приличан број локалних самоуправа које на врло сличан, јаван начин своје буџете стављају на увид грађанима/кама.

Не знамо да ли је буџет добар. По влади, он је одличан, али по признању људи из Министарства просвете, недовољан да покрије реформе. То значи да у буџету нема средстава за набавку информационих технологија, односно средстава за рад (рачунара, дигиталних уџбеника, опреме за кабинетску наставу, помагала за додатну и допунску наставу...), што је штета и срамота.

Питамо председнике репрезентативних синдиката зашто ћуте и зашто Влади и скупштини, односно посланицима, не укажу барем на неке недостатке или на један проблем са којим се запослени у просвети сусрећу, а који би лако могао да буде решен.

У Београду,
15. 12. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 214