Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 27 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ФССШ о реализацији екскурзија у време Короне ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ГСП школа истакнути члан ФССШ ПДФ Штампа Ел. пошта


Најпознатије светске ауто-компаније ангажују ученике Техничке школe ГСП на Врачару: Из клупе у сервис "Поршеа"

Ђаци су на пракси од друге године, посао и солидна зарада су им загарантовани


ПРАКТИЧНА настава у престижним ауто--компанијама и добијање посла убрзо по завршетку школовања, неке су од могућности које ђацима нуди Техничка школа ГСП. Последњих година производна занимања, углавном, нису у сфери интересовања малих матуранта, али ни њихових родитеља. Већина, децу "усмерава" у гимназије, економске и медицинске школе. Зато су поједине средње стручне школе полупразне, док фирме вапе за мајсторима којих нема на тржишту.

Према речима Нинослава Петровића, наставника електротехничке групе предмета у Техничкој школи ГСП, школа годинама сарађује са компанијама које дуго и успешно послују на нашем тржишту као дистрибутери и увозници возила, сервисима за одржавање аутомобила и комуналним предузећима.

- Највећи број наших ученика налази посао, а најбољи из ђачке клупе иду у радионице - каже Петровић. - У сервисима великих ауто-компанија, они су на пракси од друге године. Након школовања, ученик је готово сто одсто запослен у већ познатом окружењу, прилагођен и изграђен као део компаније. Изузетни ученици награђују се стипендијама и у току школовања. Плата почетника је око 35.000 динара која се периодично повећава.

Он истиче да се и у следећој школској години очекује наставак сарадње и повећање броја ученика на практичној настави у компанијама као што су "Порше", "Делта моторс", "Аутонова КАВ", АК "Компресор", "Гранд моторс", "Шкода Ауто Чачак", "Пежо Еуроимпекс", Аутогроуп КДД, ГСП, ЈКП "Градска чистоћа", "Водовод" и низ специјализованих сервиса за одржавање и поправку возила. Реч је о практичној настави за - електротехничаре електронике на моторним возилима, машинске техничаре моторних возила, ауто-електричаре, аутомеханичаре, ауто-лимаре у редовном школовању. То се односи и на специјализације из ових образовних профила, али и возача моторних возила, инструктора, који се школују ванредно.

Опширније...
 
Кривична пријава ПДФ Штампа Ел. поштаИО ФССШ
 
УПИС УЧЕНИКА У ШКОЛЕ И ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

УПИС УЧЕНИКА У ШКОЛЕ И ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ

Нико од просветних радника не разуме зашто Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије касни са доношењем Одлуке о броју ученика за упис у школе, иако је наведено морало да учини, све имајући у виду члан 35. став 6. Закона о средњем образовању и васпитању /Сл.гласник РС бр.55/2013,101/2017,27/2018-др.закон и 6/202020/ и то до 31 марта!!!

Заборавимо, јер сте били оптерећени ванредним стањем и онлајн наставом коју сте морали да спроведете, уредите и контролишете, али господо од 31. марта до сада је прошло 50 дана.

Неспорна је чињеница, имајући у виду члан 36. став 1. Закона о средњем образовању и васпитању, да се упис ученика у први разред школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, односно јединица локалне самоуправе врши на основу конкурса, а да је чланом 36. став 2. наведеног закона прецизирано да Министарство просвете расписује заједнички конкурс за све школе и то до 1. маја, али да по наведеном закону Министарство просвете, науке и технолошког развоја није  поступило, односно није извршен упис ученика у школе, чиме је прекршен ЗАКОН.

Сумњамо да су ово намерне грешке и да санкције не постоје за учињену грешку. Ваше незаконито поступање одражава се на све запослене у просвети. Упис ученика нам одређује број наставника у школи и ко ће бити потпуно или делимично технолoшки вишак, а ту је ЗОСОВ прецизан. Надамо се да ћете наћи снаге да испоштујете законе и колективне уговоре. Како је могуће да законски прописи који регулишу рад у просвети надлежно министарство игнорише, без икаквих последица. Молимо Вас да што пре објавите план уписа за школску 2021/2022 годину.

Истичемо да социјални дијалог мора постојати. Знамо да између директора и синдиката не постоји, већ је за већину директора икебана, а видимо да то постаје и за министарство.

Сви греше, чак и они најуспешнији. Али, када једном искусе санкцију за учињену грешку, више је неће понављати.

Не можемо да будемо на страни оних који намерно греше, јер овде није реч о незнању или нехату, већ о хировитим људима који су 100% убеђени у исправност својих поступака, а намерно игноришу последице, које се због њиховог незаконитог поступања одражавају на све запослене у просвети.

У Београду,
18. 05. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
С А О П Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

Поштовани министре просвете, науке и технолошког развоја,

Помислите ли некада у свом раду на просветне раднике који савесно и одговорно обављају своје послове и радне задатке у условима проглашеног ванредног стања, као и на потребу да се истима повећају плате за обављени рад у школама, бар за време ванредног стања?

Као што је и Вама веома добро познато, већина наших колега просветних радника радила је у ненормалним, технички неприпремљеним условима и то 24 часа дневно, а ученицима у средњим стручним школама рачунар и није баш познато средство комуникације у односу на много скупље ајфон и самсунг телефоне. Тешко ми је да констатујем да неке колеге немају годинама могућности да обнове своју личну рачунарску опрему, а требало је брзо и квалитетно радити на застарелој опреми. Да, наши просветни радници су велики креативци па су успели и са овим изазовом да се изборе. Никоме из Министарства, кад већ Вама није пало на памет да се наставницима, па и ученицима омогући куповина рачунарске опреме по повлашћеним ценама?

Форум средњих стручних школа захтева од Вас, поштовани министре просвете, да одмах предузмете мере и активности из Ваше надлежности, све у циљу да се врати углед, част и достојанство понижених просветних радника.

Упозоравамо Вас да наставници неће више бити људи којима ће се свакодневно упућивати најпогрдније увреде, како од стране родитеља, тако и од стране ученика.

Сматрамо да је потребно хитно отпочети активности на изради Уредбе о протоколу заштите наставника у основној и средњој школи.

Апелујемо на Вас, поштовани министре просвете, најодговорније лице у делатности просвете, као и на Владу и председника Републике Србије да у свом раду користите примере европских земаља, те да убудуће у учионици буде максимум 20 ученика, све како би се на квалитетнији и ефикаснији начин обављала настава, и наставник имао времена да се посвети сваком ученику.

Ако желимо квалитетног и доброг техничара, мајстора, инжењера, здравственог радника, лекара, пекара, месара, морамо видети како то раде у Европи, а одбијањем да се поступи на тражени начин, сматрамо да сте одустали од квалитетних кадрова који су потребни Републици Србији, одустали од сопственог именовања да руководите пословима државне управе и стварате бољу државу за све грађане Републике Србије.

Овом приликом посебно желимо да укажемо и на потребу повећања капацитета наших постојећих музичких школа која су прави расадник младих музичких талената.

Господине министре, ово су постулати средњих стручних школа, али апсолутно важе и за све друге школе у Републици Србији. Зато Вас молимо да узмете у обзир изнете наводе из овог дописа, који су неспорни, пажљиво са сарадницима анализирате актуелну ситуацију у делатности просвете, донесете одговарајуће одлуке и поступите само у корист просветних радника Републике Србије и ученика којима су наше колеге апсолутно посвећене у свом тешком и одговорном раду.

У Београду,
10. 05. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Интервју, Младен Шарчевић: Ако нам се корона врати на јесен, имаћемо спреман АЛТЕРНАТИВНИ ПЛАН ЗА ШКОЛЕ ПДФ Штампа Ел. поштаКод састављања тестова, посебно за малу матуру, имаће се у виду потпуно нова ситуација за све нас. Не могу да кажем да ће задаци бити прости као пасуљ, међутим, неће бити ни претешки. Али мала матура и пријемни ће бити одржани јер је то и питање правичности.

Министар просвете Младен Шарчевић овако у интервјуу за "Блиц" најављује малу матуру и пријемни за факултете, који би, како каже, требало да се одрже у време када смо и иначе навикли. Он и његов тим у последњих месец и по иза себе имају период у коме су огромни систем просвете држали под контролом. За свега три дана успоставили су онлајн наставу, која је одрађена за све разреде, а што није успела ниједна држава у региону, па ни поједине много развијеније државе Европе.

Има захтева да се не полажу мала матура и пријемни за факултете?
- Видите, питање способности једне државе је колико успева да у ванредним околностима организује живот и рад система. Европске државе које, најједноставније речено, држе до себе не одустају не само од полагања тестова већ су вратиле и враћају децу у школске клупе. Полагање мале матуре, како сада ствари стоје, биће 17-19. јуна. Школе имају по сто осмака у просеку. Објекти су празни, нема других ђака и то практично значи по пет осмака у учионици, а тамо где је потребно, имамо и фискултурну салу. Ми не морамо да радимо наставу, али матура је питање праведности.

У протеклом периоду трудили смо се да децу и породице заштитимо што више и што дуже. Тако ће бити и убудуће. Успели смо да организујемо онлајн наставу, да она тече и да је приведемо крају. У јуну ће кренути друге активности које ће користити ђацима да постигну што боље резултате. Не стоје аргументи ’у време бомбардовања није било полагања’. Није за поређење, нису исте околности, почев од чињенице да су деца сада наставила са наставом као и свугде у свету. Мала матура и пријемни су питање правичности, да сви имају једнаке услове и шансу. Неко је било лошији у овом кварталу, али зна више и боље и та шанса не може му бити одузета. Биће разумевања за целокупну ситуацију у којој је не само Србија већ и свет. Све ћемо околности имати у виду када се буду састављали задаци и није нам намера стресирање. На крају, да се разумемо, клинцима је већи стрес био што не могу напоље, што не могу да виде другове и другарице. А коме је учење стрес, то је и пре и после короне.

Опширније...
 
Нова правила у оцењивању ученика: Због короне оцене ће се закључивати на другачији начин ПДФ Штампа Ел. пошта


Измена правилника ће омогућити наставницима да закључе оцене и када их има мање од четири у дневнику

У тренутку када се прешло на онлајн наставу, због епидемије корона вируса, поставило се питање како завршити школску годину - док ће се градиво некако и надокнадити лекцијама "на мрежи", велико је питање било како ће се оцене закључивати. Министарство просвете изменило је правилник, па за закључивање оцена више није потребно да ученик у дневнику има најмање четири (за неке предмете две) оцене у полугодишту, већ је довољна и само једна.

Дакле, ако је ђак добио једну оцену пре него што су школе биле физички затворене, та оцена довољна је за закључивање. Ипак, предвиђено је оцењивање и током онлајн наставе, тако да ће у пракси ученици, ипак, имати више оцена. И важна напомена је да ово правило важи искључиво у ситуацијама попут ове која нас је сада задесила - која угрожава здравље ученика и наставника.

- Изменама Правилника о оцењивању у основним и средњим школама, није прописана доња граница колико оцена ученик треба да добије у току полугодишта, па је могуће да наставник оцени ђаке само једном оценом и да се на основу те изведе закључна - наводе у Министарству просвете.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 208