Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 27 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

СЕМИНАР – АРАНЂЕЛОВАЦ од 18.11. – 19.11.2017. године ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

Опширније...
 
ОБАВЕШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Уважене колегинице и колеге,
С љубављу,
организујемо семинар за чланове нашег Синдиката


ТЕМА СЕМИНАРА: РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИЧКЕ ИДЕЈЕ - КАКО ПРЕПОЗНАТИ ИДЕЈУ, УРАДИТИ БИЗНИС ПЛАН, К1 КАТАЛОШКИ БРОЈ 674 (16 сати)

Поштовани колеге,
на семинар би требало упутити колеге који желе да нешто ново науче и  који желе да се баве предузетништвом.
Нови Закон о основама  система образовања  и васпитања /Службени гласник РС бр. 88/2017/, својим одредбама омогућава стварање сопствених средстава и ученичких задруга.
Сложите ће се са мојим мишљењем, да је за то потребно знање. Зато је и циљ овог семинара оспособити младе колеге и кренути ка стварању прихода у школи.
Молим Председнике синдиката и ИО синдиката, да до 6.11.2017. године обавесте Форум Средњих стручних школа, путем  имејл поште, да ли има колега  из установе  који желе да  похађају семинар.
СЕМИНАР – АРАНЂЕЛОВАЦ  у хотелу „Рујна зора“  у периоду од 18.11. – 19.11.2017. године
Хотел обезбеђује:
-    Смештај у собама ½ и 1/3
-    Услуге на бази пуног пансиона + ручак
Желимо Вам леп провод и да вам семинар остане у лепом сећању!


У Београду,
02. 11. 2017. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Родитељи деце наслника могу бити кажњени и са 100.000 динара! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Школа у обавези да покрене поступак против насилника


Школа има обавезу да у року од два дана од сазнања за насиље покрене васпитно-дисциплински поступак и да га води, упозорава Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете.

У конкретном случају вршњачког насиља у Аранђеловцу, треба да се спроведе васпитно-дисциплински поступак против ученика, рекла је Кривокућа за Тањуг и објаснила да тај поступак подразумева не само утврђивање чињеница, већ јасно дефинисање васпитног рада за период од 30 дана, када се и окончава васпитно-дисциплински поступак.

Тај поступак, према њеним речима, дефинише шта ради школа, одељенски старешина, наставници, стручни сарадници, на који начин се родитељи и остале институције укључују, али подразумева и подршку других система за социјални рад, а након тога, гледа се да ли су дате мере дале резултат или не и у складу са тим се изриче васпитно-дисциплинска мера која је предвиђена законом.

А да ли ће родитељи насилне деце у Аранђеловцу, према новом Закону о основама система образовања и васпитања, бити кажњени између 30.000 и 100.000 динара, Кривокућа каже да то зависи:

„Што се тиче тих казнених мера, нама је акценат на васпитном раду, а ако буде било нужно онда се спроводе и те рестриктивније мере“, рекла је Кривокућа и додала да понашање родитеља зависи од случаја до случаја.

„Чињеница је да сваки родитељ воли своје дете и да му је његов интерес на првом месту, али то не значи да на прави начин приступа проблему што је и разумљиво, јер ни самим родитељима није лако уколико њихова деца трпе насиље, или га врше па имамо најразличитије примере од тога да не разговарају отворено са дететом које је жртва или да покушавају да пронађу оправдање за дете које врши насиље“, каже Кривокућа.

Републичка просветна инспекција, представници школске управе Крагујевац и представници групе за заштиту од насиља јуче су посетили Техничку школу „Милета Николић“, каже Кривокућа и додаје да су тамо прикупљене све потребне информације о конкретном случају, обављени разговори са директором, стручним лицима и тимом за заштиту од насиља, како би се испитало шта је школа предузела, али и дале неке конкретне мере и предлози око даљег процеса.

Такође, каже да је и одржан састанак са директорима и стручним сарадницима свих основних и среднињих школа у Аранђеловцу, ради размене информација и унапређивања рада на заштити од насиља.

„Ако говоримо о законској основи, школе треба да приступају у складу са новим Законом о основама система образовања и васпитања, а такође имају Правилник о примени протокола за заштиту од насиља, злостављања и занемаривања“, рекла је Кривокућа.

Опширније...
 
Дуално образовање у школама 2019 ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Дуално образовање у школама 2019. Да ли ћемо стварати јефтину радну снагу?


У образложењу закона је као циљ наведено прилагођавање средњег стручног образовања потребама привреде, смањивање стопе незапослености младих до 25 година и јачање конкурентности привреде Србије на регионалном и глобалном нивоу.

Скупштина Србије усвојила је Закон о дуалном образовању, који би, према проценама министарства просвете, требало да омогући ефикасније образовање, као и запошљавање младих одмах након средње школе.

Усвојене и измене и допуне Закона о предшколском васпитању и образовању и Закона о основном образовању и васпитању.

Изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању прописује се нов начин учешћа локалне самоуправе у обезбеђивању средстава за остваривање делатности предшколског васпитања и образовања и локалној самоуправи се препушта да утврди економску цену предшколског програма по детету.

За разлику од досадашње праксе да родитељи плаћају 20 одсто економске цене вртића, а локална самоуправа 80, ступањем на снагу новог Закона о основама васпитања и образовања, општине и градови моћи ће да плаћају "до 80 одсто".

Измене и допуне Закона о предшколском образовању углавном се односе на усаглашавање са предлогом системског просветног закона - Закона о основама система образовања и васпитања који је недавно усвојен.

Изменама закона је утврђено повећање висине новчаних казни за прекршај одговарајућих норми Закона за предшколску установу, односно основну школу, као и новчане казне за директора, односно одговорно лице предшколске установе, односно школе која остварује припремни предшколски програм.

Опозиција: Закон ствара јефтину радну снагу


Током расправе је, међутим, опозиција оценила да предложени Закон о дуалном образовању служи за стварање јефтине радне снага и да је много више у корист послодаваца који ће моћи по ниској цени да искоришћавају децу.

У образложењу закона је као циљ наведено прилагођавање средњег стручног образовања потребама привреде, смањивање стопе незапослености младих до 25 година и јачање конкурентности привреде Србије на регионалном и глобалном нивоу.Законом се уређује садржај и начин остваривања дуалног образовања, узајамна права и обавезе ученика, родитеља, школе и послодаваца, материјално и финансијско обезбеђење ученика, као и друга питања од значаја за дуално образовање.

Дуално образовање је модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у коме се кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу компетенције у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења.

Законом је утврђено да министар просвете уз претходно прибављено мишљење Националног просветног савета и Савета за стручно образовање и образовање одраслих, доноси план и програм наставе и учења.

Стандард квалификације и план и програм наставе и учења иновира се сваких пет година или у краћем року ако потребе привреде и технолошког развоја то захтевају.

Обим учења кроз рад износи најмање 20 одсто, а највише 80 одсто часова од укупног броја часова стручних предмета.

Учење кроз рад реализује се у складу са школским календаром током школске године у периоду од 8.00 до 20.00, најдуже шест сати дневно, односно 30 сати недељно, у складу с планом и програмом наставе и учења.

Учење кроз рад реализује се у целости код једног, односно више послодаваца у складу са планом и програмом наставе и учења. У школи се реализује највише 25 одсто часова учења кроз рад.

Ученик који обавља учење кроз рад има право на накнаду, која се исплаћује једном месечно, најкасније до краја текућег месеца за претходни месец по сваком сату проведеном на учењу кроз рад у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада.

Законом је утврђено да Влада Србије образује комисију за развој и спровођење дуалног образовања у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог закона, ради спровођења и унапређивања дуалног образовања и трогодишњих вредновања остварених резултата.

Одредбе Закона примењиваће се на део средњег стручног образовања и васпитања за образовне профиле у трајању од три, односно четири године и специјалистичког образовања.

Закон ће се примењивати од школске 2019/2020. године

Опширније...
 
ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
Премијерка није испунила обећање ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Просветари: Премијерка није испунила обећање о повећању плата

 

Синдикат просветних радника Србије (СПРС) поднео је Министарству просвете захтев за одржавањем хитног састанка председника репрезентативних синдиката са министром Младеном Шарчевићем и премијерком Аном Брнабић у вези са повећањем плата запослених у просвети.
Како се наводи у саопштењу СПРС, према подацима које је премијерка изнела на последњем састанку са синдикатима просвете, плате запослених у образовању су најниже у односу на све делатности које се финансирају из републичког буџета, 17 одсто су ниже од републичког просека и 23 одсто у односу на друге делатности.

СРПС је навео да је Брнабић на последњем састанку са синдикатима обећала да ће крајем ове године повећати плате само запосленима у образовању, а да ће њима и 2018. бити повећане плате, када буде било повећања за све делатности које се финансирају из републичког буџета.

Опширније...
 
До часова само уз везу ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Форум средњих стручних школа Београда упозорава на неправилности приликом збрињавања технолошких вишкова

Уместо да предњачи у поштовању закона, Школска управа Београд понаша се супротно, што се нарочито испољава при преузимању радника са пуним или непуним радним временом, изјавио је Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

Он је на данашњој конференцији за новинаре изнео бројне примере кршења закона и посебног колективног уговора при збрињавању технолошких вишкова, напомињући да се тај посао на нивоу престонице ради “лоше, траљаво и аматерски”, јер норму могу да укрупне само наставници “са везом”, а на остала места се запошљавају људи на одређено, чиме се повећава број запослених у образовном систему. То се, како је рекао Антић, посебно односи на наставнике којима недостаје 10 или 20 одсто фонда часова, јер директори школа одбијају да их преузму, уз образложење да је тај проценат немогуће доделити новом извршиоцу. Уместо тога, како каже, часови се деле запосленима у школи који су блиски директорима, који седе у школском одбору, па чак и председницима синдиката да би ћутали.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 180