Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Огромно интересовање штампаних и електровских медија за саопштење ФССШ ПДФ Штампа Ел. пошта
Форум средњих стручних школа Београда тражи хитну реакцију министра Бранка Ружића
Министарство просвете да објави колико је заражених наставника

Форум средњих стручних школа Београда затражио је од Министарства просвете да објави тачне податке о броју наставника заражених вирусом корона и у којим школама они раде.

Форум је у отвореном писму министру просвете Бранку Ружићу изразио сумњу у до сада објављене податке и затражио одговорност „оних који воде неодговорну политику према људима који образују и васпитавају нашу децу“.

„Ту пре свега мислимо на све институције које управљају овим сектором. Ми не постављамо и не бирамо кадрове који воде образовање, али желимо, хоћемо и морамо да утичемо на њих да воде рачуна о наставницима“, наводи се у допису Форума.
Опширније...
 
Нико не брине за наставнике ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


КАБИНЕТ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

За министра просвете, господина Бранка Ружића

11000 Београд
Немањина 22-26

МЕДИЈИМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Нико не брине за наставнике

Уважени министре, срећни смо и поносни на вас зато што мислите на школу и ђаке, али оно што сваког наставника брине је небрига са којом се односите према њима. Сваки наставник ових дана на радно место, односно школу, полази са великом зебњом и страхом. Прва информација коју чује је да је тог дана велики број колега заражен корона вирусом. У појединим школама је заражено и до десет одсто наставника. Међу зараженим има и директора. Због овакве ситуације изузетно је тешко организовати наставу и цео систем функционише уз помоћ штапа и канапа.

Форум средњих стручних школа сумња да се износе тачни подаци о броју заражених наставника и стичемо утисак да се он чак прикрива. Тражимо транспарентност и захтевамо да се наведе тачан број заражених наставника и у којим школама је колико професора оболело од ове болести. Такође тражимо и да они који воде неодговорну политику према људима који образују и васпитавају нашу децу одговарају. Ту пре свега мислимо на све институције које управљају овим сектором. Ми не постављамо и не бирамо кадрове који воде образовање, али желимо, хоћемо и морамо да утичемо на њих да воде рачуна о наставницима.

Сада када смо у ситуацији када је све више заражених, када је у појединим школама заражено и преко десет одсто наставног кадра, ви забијате главу у песак и не реагујете. Зато апелујемо да се одреагује што хитније и да оне школе у којима је заражен велики број наставника одмах пређу на онлајн наставу. Ако мислите да увозите и наставнике, као што увозимо занатије и техничаре из других земаља, онда је оваква политика сасвим оправдана. Међутим, сматрамо да то у случају наставника није могуће. Због тога предлажемо да у школама буде уведено тестирање брзим тестовима и да професори буду изоловани од ученика постављањем баријера. Апелујемо на вас да нађете начин да се сви наставници заштите и да један другог не угрожавају. Чак и у зборницама треба поставити баријере између оних који су заштићени и оних који нису. Такође, захтевамо да се хигијена у школама подигне на виши ниво. Да у тоалетима буде сапуна и да школе буду снабдевене средтвима за дезионфекцију, маскама и визирима, као и да на крају сваке смене буду дезинфиковане учионице.

У Београду,
16. 9. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
За квалитетнију и бољу наставу ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

За квалитетнију и бољу наставу

Запошљавање у средњим школама већ деценијама представља пример најразличитијих законских неправилности и грубог кршења Посебног колективног уговора (ПКУ) за запослене у образовању. Иако нема политичке воље да се корупција и непотизам заиста зауставе, Форум средњих стручних школа настоји да нађе законско решење овог проблем и да заштити интересе својих чланова на најбољи могући начин.

Најновија истраживања показују да на хиљаду средњошколаца у Србији ради 94 наставника. До презапослености, осим због непотизма и грубог кршења ПКУ, добрим делом долази и услед демографског колапса и смањивања броја ученика. Број наставника већ деценијама расте иако број ученика опада. Крајем 2020. године у просвети је радило више од 148.000 наставника разних профила стручности.

Поређењем резултата пописа из 1991. и 2011. године уочава се да је број младих у школском узрасту након две деценије мањи за 30,6 одсто. Главни разлог је очајан демографски тренд, али и велики број исељавања. У таквој ситуацији за очекивати би било да се број просветара умањи. Али, ситуација није таква. За исти период број запослених у школама је увећан за чак 29,7 одсто. Када се обједине подаци о смањењу броја деце школског узраста и увећању броја наставника добија се вишак од 37 одсто запослених. Уместо да се учине крупнији реформски захвати, власт је само запошљавала нове раднике, доминантно наставнике. Када су исцрпљене могућности вештачки исконструисаних форми рада у школи, почело се са ангажовањем наставника за умањени фонд часова. Тако је данас чест случај да у једној школи уобичајену норму рада једног наставника понекад деле и троје запослених. Сваки од њих ради трећину радног времена и прима, наравно, умањену зараду, премда су збирна примања осетно изнад једне уобичајене плате. Дошло се у ситуацију да су трошкови школства увећани, а ефекти су слаби.

Истраживања агенције Еуростат о школству у европским земљама показују да на једну учитељицу просечно дође 14 ученика. У Србији тај број је петнаест, отприлике на нивоу Немачке. У Великој Британији тај број је 19,5.

На две стотине ученика од првог до четвртог разреда у Великој Британији ради десет, у Србији 13 наставника, 24,5 одсто више.

Подаци о броју наставника у вишим разредима основне школе још су поразнији. На сто ученика у Великој Британији ради 6,2 наставника, а у Србији 9,6. Презапосленост овде достиже забрињавајућих 35,4 одсто. Када је средњошколско образовање у питању у Великој Британији је на сто ученика ангажовано 5,5, у Србији 9,4 наставника. Претерана запосленост овде достиже чак 45 одсто.
Опширније...
 
Слободан Брајковић пожељан сарадник министра Ружића! ПДФ Штампа Ел. поштаДок се цела просветна јавност пита како Слободан Брајковић, који је пуних 8 година у пензији, може бити представник просветних радника, министар просвете нема никакве дилеме. За њега је пензионер Брајковић легитиман саговорник. Мада би „сарадник“ звучало поштеније.

Подсећамо, овог понедељка су се четири (од укупно 6) организације  чланице Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), организације које у чланству имају апсолутну већину чланова СРПС, писмено обратиле министру и упозорили га да би прихватање пензионера за легитимног представника и саговорника представљало додатно подривање Синдиката, али и саучествовање у флагрантном безакоњу. Министар је јасно упозорен да је Брајковић узурпатор који је изабран на Конгресу СРПС марта 2013. године и да од тада избора није ни било. Његов четворогодишњи мандат траје већ 9 година, а бројимо и даље. Чак и да је данас у цвету младости и даље би био нелегитиман. Ипак, на сва та упозорења министар Ружић није реаговао. Шта више, он је заједно са пензионером Брајковићем, човеком од близу 75 година живота, кројио и прекрајао радне подгрупе по школским управама, односно, прихватао је, и поред упозорења које је добио два дана раније, његове дописе као аутентичне и легитимне. Да то не буде све, истог тог Брајковића ће, извесно, решењем и сопственим потписом именовати у Централну радну групу. Зар је базична демократска процедура нејасна и министру? Биће ипак да је у питању нешто друго.

Који би интерес, осим материјалног, Слободан Брајковић могао да има? Зашто би њега интересовали услови рада просветних радника када је он пензионер? Зашто би њега интересовала зарада запослених када он не добија плату већ пензију? Пошто знамо да СРПС више није извор финансирања пензионера Брајковића, гласно се питамо ко онда јесте?

Министарство је, од више организација СРПС упозоравано и на финансијске малверзације које је Слободан Брајковић у прошлости радио. Ни тада нису реаговали. Због тих малверзација ће веома брзо, уз прикупљене доказе, тужба бити прослеђена тужилаштву на поступање. А можда неће бити и једина. Зато поново позивамо министарство да о свему добро размисли и процени да ли им ово треба.

У Београду, 3.септембар 2021. године

Слободан Брајковић пожељан сарадник министра Ружића!

ИНФО ФССШ

 
Допис министру ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
БеоградМинистарство просвете, науке и технолошког развоја
Немањина 22-26, Београд

На руке министру просвете и првом потпредседнику владе господину Бранку Ружићу


Можемо само да изразимо изузетну похвалу за вашу бригу о деци и наставницима у ситуацији пандемије коронавируса. Посебно су хвале вреди ваши јавни наступи и појављивања у медијима у којима објашњавате ситуацију и исказујете бригу за здравље и безбедност запослених у просвети и функциоисање и рад школа.

Са друге стране, нисмо приметили, а ни чули ништа о материјалном статусу наставника, о смањивању наставног плана и програма и опремању кабинета.

Плата наставника са мастер студијама је 63.485 динара. Да ли сте, министре, скорије посетили продавницу или пијацу. Да ли сте приметили да наставници месо купују на граме, а остале основне животне намирнице на чекове, односно одложено плаћање. О култури, позоришту, биоскопу, концерту, просветни радници могу само да маштају. Нисте никада јавно рекли ни реч о материјалном статусу просветних радника. Питамо, зашто? Зар просветни радници не завређују вашу пажњу када су у питању плате наставника, услови рада, чак и награде просветним радницима? Да вас подсетимо, просечна потрошачка корпа у Србији у мају је била 76.184 динара. Значи, за просечну потрошачку корпу је неопходно издвојити чак 20 одсто више новца од плате коју примају запослени у просвети. Нећемо да говоримо о представницима репрезентативних синдиката који вам аплаудирају јер су они канцеларијски људи који имају и неколико пута већу плату од наставника.

Апелујемо на вас и на владу да покренете иницијативу о повећању плате просветних радника и да вам то буде један од првих задатака поред задатка о функциоисању и раду школа.

У Београду,
2. 9. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШ

 
ОЧЕКИВАЊА ОД НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
Драгим колегиницама и колегама члановима Форума ПДФ Штампа Ел. пошта
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 214