Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 18 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

КАКО ОДАБРАТИ СРЕДЊУ ШКОЛУ ПДФ Штампа Ел. пошта

 


 

КАКО ОДАБРАТИ СРЕДЊУ ШКОЛУ: Упишите оно што волите! Не слушајте родитеље

 

У Србији је доминантан утицај оца и мајке, друштва, а уважава се и мишљење комшије, што је скроз наопако, истиче Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа

Завршетак основне школе и избор средње, а самим тим и потенцијално будуће професије, за ученике, али и за њихове родитеље представља један од најстреснијих периода у животу.

Како изабрати средњу школу? Ова одлука може умногоме да одреди животни пут детета, па јој се не може олако приступити. Стручњаци у разговору за Курир саветују да ученици најпре прате своје жеље и способности, а да најмање пажње обраћају на избор својих другова или притисак родитеља.

Тест пред упис

- Нажалост, у Србији је за избор средње школе доминантан утицај родитеља, друштва, или мишљење комшије, што је скроз наопако. Важно је изабрати професију која вам лежи, у којој можете максимално да се остварите. Савет је да помоћу тестова професионалне оријентације и савета психолога нађете своје поље интересовања. Знам да родитељи мисле да они знају боље од свог 15-годишњака, али важно је разговарати и не притискати дете - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

Он додаје да је његова прва препорука информационе технологије.
- Свако занимање везано за рачунаре ће у наредних десет година бити доминантно, били то администратори мрежа или техничари медија. Такође, саветовао бих и пољопривредну струку, са акцентом на узгајање органске хране, јер је то будућност човечанства. Велика је потражња и за школованим куварима и конобарима, али и за ваздухопловство. Од трогодишњих стручних школа, на тржишту влада права јагма за браварима, вариоцима, зидарима, тесарима, али и водоинсталатерима и керамичарима - набраја Антић.

Помоћ психолога

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије каже да је велико питање која то средња школа, односно професија у Србији може да буде исплатива:
- Деца при избору средње школе иду често за друштвом, што је у том узрасту донекле и логично, али може много да кошта касније. Родитељима бих такође посаветовала посебну пажњу кад разговарају о томе с децом. Препоручила бих да се уради тест способности код психолога, да би се видело да ли је ученик за природне или друштвене науке, а можда и за уметност. Најважније да човек ради оно што воли.

Критеријуми за упис
УСПЕХ У ОСНОВНОЈ НОСИ НАЈВИШЕ БОДОВА

Рангирање ученика приликом уписа у средњу школу врши се на основу бодова остварених током школовања (максимално 70) и бодова стечених на малој матури (максимално 30). За упис у специјализоване средње школе приликом рангирања се узимају и бодови које су ученици стекли освајањем награда на неком од такмичења на државном или међународном нивоу.


Јелена Пронић