Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 13 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Ми смо наше рекли! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

НСПРВ ПОНОВО ЈАЧИ ОД ДРЖАВНОГ  ПРАВОБРАНИЛАШТВА!

Пре 8 месеци, на основу пресуда које је НСПРВ добио, држава је морала да исплати свим запосленима у образовању разлику у накнади за годишњи одмор 2015. године. Тада је то државу коштало  око 1.5  милијади  динара. Тај новац су просветни радници добили са августовском платом прошле  године.

Још тада смо упозорили надлежног министра да се слична крађа дешава већ годинама и да је за државу најбоље да обештети просветне раднике. Дописима које им је НСПРВ слао септембра прошле године упозорили смо их да ћемо у случају ћутања надлежних бити приморани да покренемо нове тужбе. Министра Шарчевића сам и сам неколико пута подсећао на овај случај, али није било ваљаног одговора. Оно што је представљало  још  једну препреку јесте несхватљиво ћутање осталих синдиката. На крају смо, као озбиљни људи, урадили оно што смо и наговестили. Октобра 2016. покренуто је неколико истоветних поступака у неколико различитих  школа.

У децембру 2016. добили смо прву пресуду за погрешно обрачунат годишњи одмор за 2014. годину. Та пресуда је донета на основу прихватања одговорности тужене школе и очекивали смо да министар Шарчевић на седници Владе Србије затражи новац за исплату закинутог дела годишњег свим просветним радницима. То се није десило. На следећем рочишту по другој тужби, а за исти случај, Министарство је саветовало туженој школи да одбије тужбени захтев, позивајући се на ЗАКЉУЧАК ВЛАДЕ из 2009. године! Тако нешто је незабележено у правној држави. Закључак владе нема никакву правну тежину, он чак није ни поџаконски акт и нествано звучи  да је  држава тим документом суспендовала Закон о раду и све важеће прописе. На другом заказаном рочишту Министарство је послало представнике Државног правобранилаштва да заступа школу и како није било договора, НСПРВ је преко свог адвоката захтевао судско вештачење. Јуче смо добили одговор по коме је  апсолутно  јасно да СМО МИ БИЛИ У ПРАВУ! Епилог је очигледан. На следећем рочишту заказаном за средину маја 2017. тужба МОРА бити прихваћена. Свако друго решење је незамисливо. Јасна је намера државе да развлачењем поступка покуша да доведе до застарења, али је НСПРВ спреман и на то. Већ сада, са правним тимом начинили смо план покретања масовних тужби јер застарење не наступа до 21.8. ове године. У свим местима где НСПРВ постоји, колеге ће добити  обрасце за пуномоћ и самим потписом ће доћи у позицију да своје закинуте накнаде  ипак добију. Позивамо  и  све колеге тамо где НСПРВ не постоји да нам се придруже. Позивамо и све адвокате из градова ван Војводине да нам се јаве. Држава МОРА да зна да вансудског поравнања НЕЋЕ БИТИ уколико не исплате све што су нам украли! Такође МОРАЈУ да знају да ће их покретање масовних тужби довести до десетина милијарди губитака, а да ће поравнањем на које смо спремни, та цифра бити много мања. У наредним данима  ћемо  о  свему обавестити и јавност преко средстава информисања! Тада ћемо представити све доказе који јасно указују  да се  овде ради о системском поткрадању просветних радника. Такође, спремни смо да о овоме обаветимо и све релевантне међународне институције. Влада Србије је на потезу. Ми смо наше  рекли!

Нови Сад, 27.04.2017.год.                                      

Ранко Хрњез
Председник ИО НСПРВ