Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 18 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Срамно је што конкурс за упис ове године касни ПДФ Штампа Ел. пошта

 

МАЊЕ МЕСТА У ШКОЛАМА: "Скресали" одељења

Мање места у економским и правнобиротехничким школама, које су упутиле приговоре. За економску и правну струку влада велико интересовање омладине

СМАЊИВАЊЕ броја одељења у школама економске и правне струке, у складу са Стратегијом образовања Министарства просвете, изазвало је оштре реакције. Школе, које су и ове године остале без једног или два одељења, упутиле су приговоре Министарству просвете, за које се надају да ће бити уважени пре званичног изласка конкурса.

У Другој економској школи из ђачких клупа ове године излази 13 одељења матураната, а у прву годину ће моћи да упишу 10 одељења свршених осмака на образовном профилу - економски техничар. Слична ситуација је била и прошле године, иако за овај образовни профил влада велико интересовање ђака.

- Прошле године су нам смањили два одељења, ове три, тако да смо остали без пет одељења економских техничара - каже Дејан Недић, директор Друге економске школе. - Борићемо се да вратимо бар нека одељења. Најугроженији су професори стручних предмета, а следе и општеобразовни, бар десет њих ће бити технолошки вишак.

Према речима Милибора Саковића, директора Прве економске школе, у односу на претходне године број одељења је смањен са 36 на 30. Он истиче да је ситуација до сада била "подношљива" због природног одлива кадра, боловања, али да је неминовно да се праве спискови технолошких вишкова. Пета економска школа је за четири године остала без четири одељења, а Економско-трговинска у Сопоту је са седам одељења економских техничара "спала" на четири. Једно одељење правних техничара мање уписаће и Правно пословна школа.

- За овај образовни профил влада велико интересовање, али се смањује број одељења - каже Јулија Ђорђевић, директорка Правно-пословне школе.

Ако приговори школа не буду прихваћени, већ од 1. септембра наставни кадар у овим школама биће смањен. Ко ће остати без посла, одлучује се рангирањем запослених, а они који су последњи на листи постају вишак. Критеријуми за бодовање су године радног стажа, брачно стање, социјални услови живота...

- Срамно је што конкурс за упис ове године касни и што је упис обавијен велом тајне - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

КОНКУРС ПОСЛЕ 20. МАЈА
ШКОЛЕ које су остале без појединих одељења знаће тек после објављивања конкурса за упис у Службеном гласнику да ли ће њихови приговори бити прихваћени, што се може очекивати током следеће недеље. Конкурс би требало да се нађе у продаји после 20. маја.

Свршени осмаци ће малу матуру полагати од 12. до 14. јуна, а предаја листа жеља је 24. и 25. јуна у матичној основној школи.

Б. Борисављевић