Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 23 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Инстаграм профил "Дрога Србија" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

БЕЛИ ПРАХ НА ЛЕКТИРИ "АНА КАРЕЊИНА" Инстаграм профил "Дрога Србија" разоткрио ЈЕЗИВЕ ПРИЧЕ из школа у Србији

 

На десетине тинејџера широм Србије претходне недеље поставило је на Инстаграм језиве фотографије са наркотицима у школи, учионици, па и испред полицијских кола, утркујући се у бизарном изазову.

Ове језиве фотографије са недозвољеним супстанцама постављали су на Инстаграм налогу „Дрога Србија“.

Са поносним смешком, црвенокоса девојчица са школским ранцем на леђима, наводно, пали џоинт, клечећи крај полицијског возила. Другари је препознају и у коментарима на слици на Инстаграму стижу речи подршке. Њена фотографија је само једна у неколико десетина објављених на Инстаграму на којима се налазе деца од око 13, 14 до 18 година са марихуаном, таблетама ксанакса, прахом који је наводно кокаин и ЛСД.

Профил „Дрога Србија“ прву слику поделио је 22. јануара, а за осам дана запратило га је скоро 1.300 људи! На већини објава очигледно је да је у питању марихуана, а кршење закона језиво је претворено у забаву. На појединим сликама у првом плану су џоинти, док су у позадини полицијски аутомобили или школске учионице!

Такође, на сликама су цела стабљика марихуане, бонг, ксанакс у перници, бели прах на лектири „Ана Карењина“, а додатак фотографијама чине штосеви новца, хиљаде динара и стотине евра. Уз објаве стоји и линк ка профилу аутора фотографије, а неке од њих настале су на Новом Београду и у Пожаревцу.

Након писања на порталу Блиц.рс, налог „Дрога Србија“ после неколико сати је обрисан, али полиција је предузела мере због спорних објава.

- Припадници МУП су, по налогу надлежног тужилаштва, започели предистражне радње поводом садржаја који је објављен на инстраграм налогу „дрогасрбија“. Полиција ради на идентификацији особа са фотографија, као и администратора овог налога на Инстаграму - речено је из МУП-а.

Професори у школама кажу да све чешће имају проблем са наркотицима међу младима те да их не чуди што су деца то јавно објавила.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић сматра да је заступљенији екстази, а да школе због свог угледа овакве случајеве и заташкавају.

- У стручним школама, где су сиромашнија деца, највише има екстазија, који је јефтинији и од табле чоколаде. Нема контроле при уласку у школу, па је то тешко и контролисати, а дефинитивно је проблем. Око школе нису дилери које може да санкционише полиција, него они дају ученицима да препродају. Када ђаци и бивају ухваћени, ретко се спроводи неки дисциплински поступак јер родитељи то избегну брже-боље исписујући децу из школе. Комплетну слику из школа немамо, јер нажалост и саме установе покушавају да избегну стуб срама. Дефинитивно се може приметити да постоји проблем, који се уочава и у понашању ученика - упозорава Антић.

 

Психолог Споменка Ћирић Јанковић која спроводи „Истраживање о употреби алкохола и осталих дрога код младих“ каже да је нови трендови на друштвеним мрежама нису изненадили.

- Моја прва асоцијација када сам видела фотографије је да је превенција болести зависности недостајући елемент у нашим школама. Такво понашање ме не чуди, границе експериментисања се стално померају. Када се то деси, стручну помоћ треба потражити што пре. Важно је да се одмах реагује. Не можемо исто поступати према сваком детету, али битан је јасно изграђен став родитеља према супстанци, што у читавом свету даје најбоље резултате - прича Споменка Ћирић Јанковић.

Проблем је и што су казне за малолетнике ухваћене са дрогом благе - казна је појачан надзор родитеља.

Родитељ: Деца су овако мета дилера

Забринути родитељи током дана звали су редакцију „Блица“ како би покушали да утврде да ли се на објављеним фотографијама налазе њихова деца. Београђанин Драган Г. рекао је да је био у шоку када је на једној од фотографија видео дете које јако личи на његовог сина.

Како каже, свестан је да му је дете сада у „проблематичним тинејџерским годинама“ и да може несвесно да „направи велику глупост“.

- Радим дан и ноћ, не могу да га контролишем, а видео сам све и свашта. Они не схватају да су овим фотографијама постали потенцијалне мете дилерима. Дилери би могли да виде све ово и да помисле „овај би могао да ради са мном“, па да га врбују. Они су деца, пристаће на много тога зарад мало „славе“ међу другарима. Не схватају колико је то страшно - закључује уплашени отац који је потом, срећом, утврдио да се на једној од спорних фотографија ипак не налази његов син.

Тешко доказива кривица

Велики проблем у случају спорног инстаграм профила је то што је на суду тешко доказиво да се на фотографијама заиста налазе дроге. Управо то овој деци је дало ветар у леђа.

- Та деца могу да кажу да нису праве дроге, него да је у питању шала. Нажалост, то не може никако да се докаже. Такви профили треба да се блокирају. Такође, полиција може да идентификује особе са фотографија и да их претресе. Ако тада код њих пронађу опијате, млади ће бити процесуирани - наводи Ненад Стефановић из Удружења тужилаца.

Блиц/Милена Родић, Бојана Богосав