Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 13 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НАСТАВНИЦИ ЈЕДВА ДРЖЕ ЧАС ОД ЗВОЊАВЕ: Забрана коришћења телефона на часу је неопходна! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Просвета Због бројних проблема са ученицима који се током наставе дописују или играју игрице, наставници сматрају да је неопходно да Министарство просвете донесе одлуку о забрани која ће важити у свим школама

Већина просветних радника је на великим мукама јер их школарци често ометају током наставе због злоупотребе коришћења мобилних телефона. Просветари сматрају да је неопходно да се уведе забрана смартфона у школама, те да је неопходно да ту одлуку донесе Министарство просвете!

Поједине школе у Србији спровеле су анкету о увођењу забране коришћења мобилних телефона у школама и дале предлог да ученици млађих разреда (I до IV) телефоне предају на почетку наставе, а преузимају на крају наставе. За децу старијих разреда (V до VIII) предложено је да уређаје предају на почетку часа, а узимају по завршетку и тако током целог дана.

Ови предлози донекле су заживели у појединим школама јер се већини родитеља ова идеја није допала. Наставници и професори имају доста проблема да обуздају ученике који током часа играју игрице, причају, снимају или се дописују. Иако употреба мобилног телефона на настави спада у лакше повреде дисциплине, за које су предвиђене санкције као што су опомена, укор разредног старешине или одељенског већа, ученици углавном пролазе без казне.

- Велики број школа, посебно основних, вршио је те анкете, али то углавном није заживело. Ако могу да донесу правилник о правилу облачења, онда могу и за телефоне. Ако већ школе не могу то да ураде, онда Министарство просвете треба да донесе ту одлуку која ће важити за све школе, мислим да би то било најбоље решење за ово - каже за Курир председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић. Он додаје да би било добро да деца по уласку у школу остављају своје телефоне у ормару који би био намењен за то, али да то правило треба да важи како за децу, тако и за све наставнике:
- Треба да се уведе та забрана јер деца често коришћењем телефона ометају наставнике на часу, а користе га и за преписивање.

Са њим се слаже и председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић, која наводи да све чешће наставници не могу да одрже час због звоњаве телефона.
- Школе служе да деца уче и да се школују, а у том школовању све што их омета није добро, па ни мобилни. Мислим да је забрана коришћења мобилних телефона на часу неопходна! Школе се доскоро нису суочавале са овим проблемом, али мора се одбранити место на коме се деца школују. Морају се изборити са овим, а сигурна сам да има начина - истиче Јанковићева.

Добар пример за све
Школа без мобилних
Основна школа "Радоје Домановић" увела је 1. септембра 2017. године зону без мобилних телефона. Директорка школе Душица Тричковић каже за Курир да није у питању забрана, већ лепо понашање, као и да су ефекти више од очекиваних.
- Комуникација међу децом је боља, а такође и између наставника и родитеља. Часови су квалитетнији и трају 45 минута без ометања. Смањено је и вербално и интернет насиље. Родитељи су иницијатори, па сам их подржала на Савету родитеља и Наставничком већу, и сада све то лепо функционише. Од ове мере нема никакве штете, само огромна добит. Није евидентиран ниједан нестанак телефона, а звале су нас и многе школе из Србије и Црне Горе да се распитају о процедури - прича Тричковићева.

Забранили законом
Француски парламент усвојио одлуку
Француски парламент је у јуну прошле године усвојио одлуку о забрани мобилних телефона у основним и средњим школама, а та одлука ступила је на снагу почетком те школске године. За предлог закона гласала су 62 посланика, док је један био против. Министар образовања Жан-Мишел Бланке поздравио је усвајање овог закона као "закона 21. века који шаље поруку француском друштву, али и међународном".


Курир.рс/ Мина Бранковић