Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 14 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ЛОВ У МУТНОМ Због овога ђаци средњих стручних школа папрено плаћају половне књиге од нових! ПДФ Штампа Ел. пошта


Ђаци немају из чега да уче

* На тржишту уџбеника за средње стручне школе влада прави хаос
* Нових књига нема јер се ауторима не исплати писање
* Препродавци користе прилику и половне књиге наплаћују до пет пута више од реалних цена

Док се тржиште уџбеника за основну школу у Србији процењује на више десетина милиона евра, уџбенике за средње стручне школе неће нико да објављује јер се не исплати.

Због тога родитељи муку муче како би пронашли књиге за своје средњошколце јер су поједине последњи пут штампане пре деценију, чак и више, и не могу се купити у књижари јер су у међувремену распродате.

Ту ситуацију продавци половних уџбеника и те како користе, па траже два пута, а неки и до пет пута више од цене нове књиге.

Највећи проблем са недостатком уџбеника имају ученици средњих медицинских школа, чији број у Србији уопште није занемарљив. Неке од књига којих нема ни за лек су и „Специјална рехабилитација“ аутора Предрага Зековића и „Кинезитерапија“ Драгана Вуловића. Оба ова уџбеника за четврти разред је национални издавач, Завод за уџбенике, како сазнајемо, последњи пут штампао 2009. године.

- Тих уџбеника више нема у књижарама јер су распродати. Иначе, један је коштао око 700 динара, што значи да бих за два платио око 1.400 динара. Због тога сам се одмах упутио код уличних продаваца. Међутим, кад су ми саопштили цене - фрапирао сам се. Само за један половни уџбеник тражили су ми 1.500 динара. Стварно нечувено! После су ми други родитељи казали да преко интернета та два уџбеника, наравно половна, продају и за 5.000 динара, што је 2.500 динара по уџбенику. Нећемо куповати, већ ћемо фотокопирати. Заиста ми не пада на памет да тим лоповима за половне књиге дајем баснословну суму. Срам да их буде, стварно безобразлук - каже за „Ало!“ отац једног средњошколца.

Иначе, до 2003. године је све уџбенике у Србији штампао национални издавач Завод за уџбенике, а онда су прво путем огледа, а касније и законски, отворена врата приватним издавачима. Међутим, ни Заводу, чији је удео на тржишту уџбеника данас свега неколико процената, као ни многобројним приватним страним и домаћим издавачима, не исплати се да штампају нискотиражне књиге какви су уџбеници за стручне предмете за средње школе зато што је питање да ли ће и када и тај мали тираж који штампају продати, јер немали број ђака наслеђује књиге или пак купују половне. Многе књиге за стручне предмете за средње школе последњи пут су штампане и пре више од деценије.

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа каже да је, осим са уџбеницима за медицинске школе, проблем и са онима за машинску, као и хемијску струку, али и за ђаке који похађају текстилну, кожарску, грађевинску и друге стручне школе.

- Све средње стручне школе имају проблем са уџбеницима за стручне предмете јер нико од издавача неће да напише и објави уџбеник који има мали тираж, од 300 или 500 комада, не исплати им се. Законски, стручна већа средњих школа за групе стручних предмета могу објављивати уџбенике или приручнике који су неопходни и којих нема на тржишту, али се то из неког разлога не ради, да ли због недостатка мотивације или нечег другог, не знам - наводи Антић.

Он истиче да је једино решење да Министарство просвете упути допис свим школама како би се састала та стручна већа и договорила се да се штампа нови уџбеник.

- Сваки директор стручне школе, рецимо машинске струке, може да предложи три професора, па нека свако од њих напише по лекцију, ето га један квалитетан уџбеник. Наравно све то мора да буде и прође контролу стручних рецензената, рецимо при Министарству просвете или при факултету, који би преконтролисао садржај како се не би објављивало све и свашта - појашњава Антић.


Извор: Ало