Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 11 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

У КЛУПИ САМО ЈЕДАН ОБУЋАР ПДФ Штампа Ел. поштаПОЈЕДИНЕ ЗАНАТСКЕ ШКОЛЕ И ПОСЛЕ ДРУГОГ УПИСНОГ КРУГА ОСТАЛЕ ПОЛУПРАЗНЕ, ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЂАКА СЛАБО

САМО један ученик у Београду уписао је образовни профил - обућар!? За инсталатера у Сопоту није било ниједног заинтересованог. а за бравара од два до пет ђака по одељењу, у зависности од школе Иако је реч о траженим занимањима, полу празне ће бити и учионице за пекаре, месаре, браваре, завариваче, механичара за расхладне уређаје. Из Форума средњих стручних школа упозоравају да због малог интересовања, појединим занатским школама прети затварање.

НЕОПХОДНО ЈЕ ДА ЗАНАТСКЕ ШКОЛЕ ОЖИВЕ

Иако је механичар расхладних уређаја тражено занимање, готово у сваком одељењу од 15 ученика има више од половине слободних места. Празне су н клупе и у Хемијско-прехрамбеној школи, где на 54 места за пекара уписан 21 ученик, а за месара осам, од планираних 30. Исто је и у пољопривредним, грађевинским и машинским струкама.

- Немогуће је да су грађевинске и пољопривредне школе празне, у тренутку када се у Београду највише гради и када је развој пољопривреде један од приоритета државе - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. Највећу кривицу за то сносе директори, који су дужни да осмисле како да на што бољи и једноставнији начин свршеним осмацима приближе занимање и заинтересују их за упис. Они морају бити менаџери, који ће се бавити и маркетингом школе. Наш саговорник истаче да и рогобатни називи појединих образовних профила одбијају ђаке, који и не знају шта се конкретно крије иза "стручног' имена. Он сматра да занимања треба да имају називе које народ препознаје и зна шта значе.

- Не може се профил, где се уписало пет учесника звати оператер основних грађевинских површина или декоратер зидних површина, са истим бројем уписаних ђака наводи Антић. - Деца и не знају да се иза првог назива крију три занимања - зидар, тесар, армирач, док Је друго познато као тапетар. На градилиштима уместо школованих мајстора раде приучени јер им је лакше да заврше неку обуку, него да три или четири године иду у школу.

Антић сматра да крајње време да држава и школа са тимовима за развојно планирање и тржиште рада, предузму нешто како би се занатске школе одржале.

МОГУЋ ПРЕМЕШТАЈ
Ако у одељењу има мање ђака, од прописаног минимума од 15 ученика, биће им понуђено да буду премештени на други образовни профил, за шта је потребна сагласност родитеља. У случају да се ни ђак, ни родитељи не сложе о "понудом”6иће уписани у неку другу школу.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ