Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ОТВОРЕНО ПИСМО ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОТВОРЕНО ПИСМО
Одлагање почетка наставе за 30 дана

Професори средњих стручних школа захтевају одлагање почетка наставе за 30 дана.

Епидемиолошка ситуација је и даље јако озбиљна, а школе немају и не испуњавају ни најосновније услове за безбедно извођење наставе како за ђаке, тако и за наставнике.

1.    Хигијенски услови у школама су јако лоши. Већина школа у Србији, па и у Београду нема топлу воду у тоалету, а сапун и папирни убруси су реткост. Тражимо да топла вода, сапун и убруси буду обезбеђени у свим школама.

2.    Тражимо да свака школа добије топломере за бесконтактно мерење температуре, као и да за ученике и наставнике буде обезбеђен довољан број маски, визира и рукавица за прописану заштиту.

3.    Било би пожељно да у свакој школи буду присутни у одређеном временском интервалу лекари који би покривали обе смене.

4.    Тражимо да се формира Кризни штаб за просвету  јер међу нама има довољно стручних кадрова да испланира рад школа у периоду пандемије.

5.    Тражимо и да учионице буду веће од 50 квадратних метара, колико најчешће имају учионице у Србији. Ако је неопходно да се за сваког ђака обезбеди 4 квадратна метра, како се онда планира подела на групе од 15 до 18 ученика - кад знамо да је, са наставником, за здравствено безбедне услове рада потребна много већа учионица од 50 квадрата. Или веће учионице или мањи број ђака.

6.    Тражимо да се наставницима обезбеде техничка средства за комбиновани и онлајн модел наставе или да им се материјално надокнади коришћење сопствених ресурса. Ако нисте кадри да дигитализујете наставу, да обезбедите сваком наставнику таблет, лаптоп или паметни телефон, немојте нас више хвалити како смо сјајно завршили претходну школску годину! Доста нам је да се ви дичите нашим успесима и очекујете од нас да и даље радимо бесплатно на својим уређајима - нисте нас ни обучили ни за какву употребу рачунара, нити нам платили неки семинар, а сад бисте да нам уводите Мајкрософтове или Гуглове платформе као обавезан начин рада!

7.    Форум ССШБ је предлагао највише 20 ученика у одељењу, што би се у овој ситуацији показало идеално за реализацију колико-толико одрживе наставе, без опасности да се неко зарази због неодговарајућих просторија у којима радимо са већом групом. Нарочито је нејасно како мислите да се вежбе у кабинетима са 15 рачунара изводе без икакве дистанце на скученом простору са 15, а некад и више ученика.

8.    Тражимо да се прилагоде нормативи о опремљености школа техничким средствима и напишу нови нормативи за наставнике, али као трајан документ који би важио за целу Србију, а не неки план МПНТР или ЗУОВ-а који је писао неко ко никад није држао наставу!

9.    Посебна прича су музичке школе и школе за децу ометену у развоју. Она захтевају посебан приступ. Како њима објаснити да је ношење маски и рукавица обавезно и да је одржавање личе хигијене од посебног значаја у условима пандемије. Зато тражимо да наставници који раде са децом са посебним потребама раде са мањим бројем ученика. Проблем са музичким школама је изузетно отежан приступ  индивидуалног извођења онлајн наставе.

10.    Наставници и ученици су још пре доласка у школу изложени огромном ризику у градском и приградском превозу, у коме се не поштују прописане мере физичке удаљености. Тражимо да се у време одласка и повратка ученика и наставника са наставе обезбеде градске и приградске линије које би превозиле само запослене у школи и децу (сваки трећи или пети аутобус био би само школски у терминима од 7 до 9, 12-14 и 19-21. На тај начин би се смањила могућност заражавања деце и запослених у превозу, што је веома важан услов за здравље свих који долазе у школу.

У Београду,
27. 07. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ