Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 14 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ У 2020. Мушкарце чека једна промена, али за жене је ситуација ПОТПУНО ДРУГАЧИЈА ПДФ Штампа Ел. пошта


Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа

Од 2020. важе нова правила за пензионисање жена, те сваки захтев који поднесу после 31. децембра ове године подлеже новим, ригорознијим условима. С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкарце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње.

Наредне календарске године даме тако у старосну пензију могу са 63 године живота, уместо 62 године и шест месеци колико је потребно да имају за пензионисање у 2019. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Нова правила за даме јесу и уколико желе да иду у превремену пензију. За ову годину услов је 57 година живота и 38 година и шест месеци стажа. За наредну је то 39 година рада и 57 година и осам месеци живота.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом - са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Има међутим, промена у остваривању права на превремену пензију.

Мушкарцима је и ове и наредне године за превремено пензионисање потребно 40 година стажа, с тим што ове године треба да имају најмање 57 година и 8 месеци, а та граница се помера за осам месеци 2020. године, на 58 година и четири месеца.

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе.

Циљ овакве регулативе јесте да број година за пензионисање жена у Србији буде приближен потребном броју година за пензионисање у најразвијенијим европским земљама где је општа тенденција да се старосна граница повећава.

Нови законе добиле су и Црна Гора, Хрватска и Пољска. У наредних десет година њихови најстарији грађани ће моћи у пензију са навршених 67 година. Велика Британија и Финска у међувремену ће повећати границу на 68 година. Немачкој је мало и 67 година за одлазак у пензију. Грађани се противе, али најновији предлог да се граница подигне за две године све је реалнији.


Извор: srbijadanas.com