Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Исплатити наставницима новогодишње награде ПДФ Штампа Ел. пошта
Форум средњих стручних школа Београда тражи да се просветним радницима плати прековремени рад
Исплатити наставницима новогодишње награде


Форум средњих стручних школа Београда затражио је од Министарства просвете да наставницима буду исплаћене бар новогодишње награде, које не добијају од 2014. године.

Председник тог синдиката Милорад Антић каже за Данас да међу запосленима влада огромно незадовољство због погоршања услова рада.

Преласком београдских средњих школа на комбиновану наставу и час од 45 минута, наставници раде више, а тај прековремени рад им није плаћен, тврди он.

– Комбинована настава која је ставила наставника у сраман положај. Наиме, потписали смо решења у којима пише да ћемо радити 45 минута у школи без обзира на облик наставе и још два сата недељно потрошити на остављање наставног материјала групи која тог дана није била у школи.  Свешће се то на онај поступак неких наших прагматичних колега из претходних година короне, који сви презиремо, да деци само напишемо где се нека лекција налази, па нек им родитељи или приватни наставници сами објашњавају, пошто ми немамо времена да се на то враћамо на  редовним часовима – каже Антић.

Он је уверен да такав начин рада неће одговарати већини ваљаних и часних наставника, „којима је стало да децу науче (и обуче) бар основно градиво свог предмета, а не да површно постављају број стране или лекције, као да деца не знају да отворе садржај уџбеника или приручника“.

– Велики је проблем што нас, као струку, третирају испод сваке људске мере, јер не презају да тврде како није опасно ићи у одељење у коме је 35 ученика, од којих се пет разболело од короне у размаку већем од 48 сати. Колеге, вакцинисане и не вакцинисане, разболевају се, а управа седи и експериментише са живим људима – поручио је Антић у писму министру просвете Бранку Ружићу.
Он додаје да је његово обраћање министру последица огромног незадовољства наставника, од којих неки размишљају да уђу у „бели“ штрајк.

„Својом неодговорном политиком помешали сте ситне користи и поене у власти са неетичким поступањем према огромној популацији ученика и наставника (и њиховим породицама) тиме што нисте донели ниједну ваљану одлуку да нам свима буде боље.

Нити сте размишљали о прилагођавању наставе и обима знања у околностима пандемије, нити је било ко помислио да поправи ситуацију у техничкој подршци таквој настави или обезбеђивању истих хигијенских услова за све. Тако уништавате дечје и наше физичко и психичко здравље, а промовишете само себе кроз празне форме и фразе родољубља и патриотизма“, оштар је Антић у писму ресорном министру.

Он је апеловао да се, сходно Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, исплатите новогодишње награде у једнаком износу.

Подсећа да је та награда, када је последњи пут исплаћена, износила 5.000 динара.


Извор: danas.rs