Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 13 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ДЕТАЉНИ ВОДИЧ: Ево које средње школе и факултети у Србији су најпопуларнији! Једно занимање после средње доноси и добру ЗАРАДУ ПДФ Штампа Ел. пошта

Најпопуларније су гимназије, средње медицинске и електротехничке школе, а мало је интересовање за занате који су веома добро плаћени. После средње се највише уписују медицина, фармација и електротехника

Мали матуранти и свршени средњошколци у овом периоду налазе се пред великим изазовом - коју средњу школу, односно факултет одабрати, у ком правцу наставити школовање.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже за Курир да је досадашња пракса у Србији показала да се ученици осмих разреда најрадије опредељују за средње школе здравствених струка.

- Одлични ђаци и вуковци са остварених 96 поена уписују општи смер у медицинским школама, на другом месту је фармацеутски техничар, затим лабораторијски техничар, а онда и медицинска сестра. Наши ђаци уписују школе из електроструке, а најпопуларнији смерови су администратор мреже и техничар за информационе технологије - наводи Антић и додаје:

- На трећем месту су економске школе, правне и угоститељске. Ту је несумњиво најтраженији смер пословни администратор, који је задужен за обављање свих послова у оквиру фирме. Одмах из овог смера су економски техничар и кулинарски техничар.

Према његовим речима, у мањим градовима деца доста уписују гимназије и ту пролазе већ са 50 поена.

- Међутим, ђаци који се одлуче за гимназију треба да буду свесни тога да након средње школе морају на студије како би се оспособили за занимање којим желе да се баве. У већим градовима попут Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца гимназије су на првом месту популарних школа.

У Београду највеће интересовање је за Трећу београдску гимназију, затим Четрнаесту, па онда Девету београдску. После њих долазе и електронске струке са смеровима администратор мреже, а онда иза њих су и медицинске струке. Проблем који се из генерације у генерацију протеже годинама уназад је мала заинтересованост за стручне школе које пружају занимање у виду заната - каже Антић:

- Иако смо у нашој земљи тренутно у дефициту мајстора, оџив за ове врсте школа је јако слаб. Занати су некада били веома популарни, данас су и јако добро плаћени, а ретко ко од ђака дође на идеју да упише неку од грађевинских, машинских струка - бравара, заваривача, ауто-механичара. Како је оџив све мањи, имаћемо и већих проблема у потрази за мајсторима.

Електронске услуге на порталу Моја средња школа:

  • подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  • подношење приговора на резултате завршног испита
  • подношење електронске листе жеља
  • подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Важно

Исплативи медицина, туризам, али и школе за васпитачице

- По мом мишљењу, најисплативије је завршити свакако медицинске школе, смерове за медицинске сестре и лаборанте. У наредним годинама очекује се отварање нових места у туризму, па се исплати завршити школу за туризам, смерове туристички техничар. Кроз неколико година нас очекује и доста нових места за васпитаче, па је такође то добра опција за будуће средњошколце, али свакако и популаран и исплатив смер је техничар и администратор технологије и мреже - каже Антић.

Правило је да онај ко упише гимназију има још четири године да размисли чиме жели да се бави, али исто тако ни за оне који се одлуче за средњу стручну школу крајњи пут није дефинисан.

Популарна

Ваздухопловна академија за одликаше

- Изузетно тражена школа је и Ваздухопловна академија у Београду, која је једина школа која је призната у Европи, а њена диплома је призната и у свету. Уписују је само одлични ђаци с просеком бодова око 90,8. Доста ђака се сваке године пријављује, а мали број њих упише - каже за Курир Антић.

- Ђаци углавном настављају пут којим су кренули. Тако, на пример, они који су ишли у медицинске школе уписују медицински факултет, фармацију или вишу медицинску школу. Такође, велики број гимназијалаца после средње упише медицину или електротехнику, док се остали студенти опредељују за широк избор факултета и професија у нашим градовима.


Извор: kurir.rs / Александра Коцић