Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 6 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ФОС у Сокобањи! Дођите и победите! ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 18 мај 2022 00:00


Сокобања, Сокоград дођеш стар одеш млад!

ФОС ће се одржати у Сокобањи, од 17. до 19. 6. 2022.

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ ЕПоштоване колеге,

Форум средњих стручних школа ће и ове године, сада већ традиционално, организовати спортске игре, овог пута под слоганом „С осмехом на игре“ . Ова, својеврсна спортска олимпијада ће бити одржана у Сокобањи у хотелу „Турист“ од 17. до 19. јуна.

Сокобања је градско насеље и бања у општини Сокобања у Зајечарском округу.

Налази се на висини од око 400 m надморске висине. Кроз Сокобању протиче река Сокобањска Моравица. Позната је туристичка одредница за рекреативни, а посебно бањски туризам. Налази се између карпатских и балканских планина, Ртња и Озрена. За Сокобању су везани и Лептерија, излетиште које се налази уз Сокобањску Моравицу, и познати средњовековни град — Соко Град. У близини бање налази се чувени водопад Рипаљка, који је периодичан и висок је двадесетак метара. Сокобања је позната по својим термоминералним изворима.

Први пут је поменута 1690. године, а први пут је описана 1737. године у једном извештају у ком се каже да у Сокобању, ради лечења и опоравка, долазе Турци чак из Азије. После Првог светског рата Сокобања је имала најмање посетилаца и била је потпуно заборављена, док 1932. није откривена ретка појава, односно радиоактивност њених извора чија вода лечи велики број оболења.

Организовани бањски туризам почео је 1837. године, за време књаза Милоша Обреновића. Још и данас, у центру насеља, на корзоу, је Милошев конак. Неки од познатих посетилаца Сокобање су били Исидора Секулић, Стеван Сремац, Иво Андрић и Бранислав Нушић.

Сокобањска Моравица била је богата квалитетним речним раковима који су пре Првог светског рата слати као кулинарски специјалитет и деликатес чак на бечки двор.

У Сокобањи ће свако наћи шта му је потребно. Ако желите мир и тишину или са друге стране авантуру и узбуђење, прилике да то и добијете су огромне. Зато, не пропустите шансу да чудесни спој природе, историје и културе народа који су боравили на овим просторима, обогати ваше животно искуство.

Легенда о Сокобањи
Некад, у времена давна, силан велможа, господар тврдог Сокограда, јахаше котлином. Одједном, смрачи се небо над Озреном, севну муња са Оштре чуке. Груну гром и задрхта земља све до Шиљка на суром Ртњу. Подскочи уплашени хат. Јахач паде са коња и изгуби свест. Када се господар Сокограда освести учини му се да су му све кости поломљене. Није могао на ноге да се ослони. Лежао је тако и чекао смрт. Изненада, зачу клокот воденог кључа. Полако и болно се придиже, да се бар жедан од света не растави. Када велможа први гутљај воде са дотле врела непознатог попи, у глави му се намах све разбистри. Кад десницу руку у воду стави снага у њој оживе. Када то господар тврдог Сокограда виде, онако у оделу господскоме, окупа се у кладенцу и одмах оздрави, па се орно врати у тврди град. Одмах нареди да се кућа над извором дигне. Замало, прочу се глас о води исцелитељици на све четири стране света. Са свих страна навали кљасто и богаљасто, они што им душа у носу бејаше, да на кључу воде видарице мелемом својим бољкама потраже. Оздравише многи од воде у котлини међу Озреном и Ртњем. Они што су највише болни били ту и домове изградише.

Спортске игре:
•    Одбојка (3+3)
•    Баскет (2+1)
•    Мали фудбал (4+1)
•    Шах
•    Пикадо
•    Надвлачење конопца (4+2)
•    Трчање у врећи
•    Бацање камена са рамена
•    Скок у даљ из места

 

1.дан:
Полазак из Београда за Сокобању је у 12 часова из Скерлићеве улице код Храма Светог Саве, а долазак у Сокобању око 16 часова. Након смештаја у хотелу „Турист“ биће приређена вечера, после које следе пријаве за спортове и шетња Сокобањом.
2.дан
Ово је спорски дан.
3.дан
После доручка ће се ићи на Озре на Калиновице где ће бити одржане спортске игре и ручак на отвореном (војнички пасуљ и салата). Након ручка полазак за Београд.

Срећно на играма и пријатан боравак у Сокобањи.

ИНФО ФССШ