Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 20 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Реакција ФССШ на одлуку Владе о завршетку школске године ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Реакција ФССШ на одлуку Владе о завршетку школске године


Одлука Владе Републике Србије од 1.6.2023. године, да се школска година 2022/2023 заврши 6. јуна апсолутно је исхитрена, непромишљена, штетна и неће имати никакав бенефит, нити ће било шта добро донети ни ученицима, њиховим родитељима, ни наставницима. Осим што представља беспотребну али бруталну демонстрацију силе и не нуди никакво решење, нити помоћ трауматизованим ђацима, родитељима и наставницима, ова и оваква одлука као да је донета у складу са оном изреком „бриго моја, пређи на другога“.

Форум средњих стручних школа у овој одлуци не види ништа осим жеље и намере да се стравичан и вишеслојан проблем што пре стрпа под тепих, а надлежне институције и органи Републике Србије, што је могуће мање, позабаве решавањем последица насталих након незапамћеног и језивог злочина у основној школи „Владислав Рибникар“.

Оно што упада у очи и што је према мишљењу ФССШ више него очигледно, је чињеница да је ова одлука донета без било каквих консултација са струком, са наставницима и синдикатима, али и стручним лицима или установама, без било чијег савета или промишљања да ли ће и какве последице она имати и на ученике, родитеље и наставнике.
Начин на који је одлука саопштена је тек прича за себе и само је још један у низу показатеља колико је неразумевање и колико се бахато извршна власт опходи према образовању. 

ФССШ сматра да је сада касно, а било би и крајње неодговорно и шарлатански, ову одлуку мењати. Међутим, простора да се ублаже све њене негативне последице има. Али да би се до њих стигло, неопходно је и да постоји воља оних који о томе одлучују, а ту  пре свега мислимо на Владу и ресорна министарства којих се ово директно тиче попут Министарства просвете, Министарства здравља, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде...

Господо, Форум средњих стручних школа апелује на вас да што је могуће озбиљније схватите о каквом и колико великом проблему, са невероватним последицама је реч и да сходно томе и реагујете. Сматрамо да је неопходно што пре и у сарадњи са стручним лицима и установама понудити што је могуће шири и озбиљнији програм за превазилажење трауме и последица насталих као реакција на овај немили догађај поготово код ученика и њихових родитеља, али и код наставника, односно свих запослених у образовању.

ФССШ сматра и да је одлука да се редовна настава за основне и средње школе заврши 6. јуна готово неизводљива. Оставити свега пет дана да се заврше све неопходне радње како би тај завршетак школске године заиста личио на нешто и како би колико толико био спроведен у најбољем интересу, пре свега ђака, само показује да Влада и ресорно министарство и људи који тамо раде, појма немају како образовни систем функционише и вероватно никада нису радили у школи и били у учионици.

Због свега наведеног, Форум средњих стручних школа још једном апелује на доносиоце одлука да покушају да умање штету коју ће одлука о завршетку школске године произвести и да понуде решења, пре свега имајући на памети ученике и њихову добробит.

У Београду,
1. 6. 2023. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ