Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 29 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

www.forumsssb.org.rs
Плата у образовању мања од просека ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Плата у образовању мања од просека за 6.300 динара!


Просечна бруто зарада исплаћена у у јуну 2017. године у образовању износи 59.745 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у јуну 2017. године у образовању износи 42.938 динара
Просечна бруто зарада исплаћена у јуну 2017. године износи 67.857 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у јуну 2017. године износи 49.238 динара.
У односу на претходни месец, просечна бруто зарада номинално је већа за 4,6%, а реално је већа за 4,4%, док је просечна нето зарада већа за 4,5% номинално и за 4,3% реално.


Извор: РЗС

 
"МИНИСТАР ЈЕ У ПРАВУ“! ИЗВИНИТЕ... ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


ИНФО ФССШБ
 
Ђаци на наставу у фабрику, а где ће наставници? ПДФ Штампа Ел. пошта


ПАДА НОРМА, ПАДА И ПЛАТА Ђаци на наставу у фабрику, а где ће наставници?


Дуално образовање, на коме се у реформи образовања инсистира, ђаке сели на наставу у фабрике и фирме на један до три дана, али се поставља питање шта ће за то време радити наставници који су до ове године предавали стручне предмете.

Док у Министарству просвете тврде да ће све бити у реду, да они сада постају важни "координатори учења", наствници страхују да ће им бити смањене норме, па самим тим и плате, док у синдикату додају и да ће неки остати без посла.
Из Министарства је раније најављено да ће од септембра понуда образовних профила по дуалном моделу или са елементима дуалног образовања, бити шира и квалитетнија него до сада.
- У 49 средњих стручних школа биће реализован неки од 19 образовних профила конципираних за дуални модел учења. Поред тога, постоје и 43 образовна профила са његовим елементима - кажу из Министарства просвете.
Када се све сабере, дуално образовање ће, у већој или мањој мери, ући у 127 школа у 69 градова и општина широм Србије, са укупним обухватом од 5.751 ученика.
Ђаци који се определе за неки од ових смерова, на пракси ће проводити један, два или три дана недељно - у зависности од године учења.
Објашњење Министарства
- Наставници практичне наставе остају у систему и они прате квалитет реализације учења кроз рад уз лиценциране инструкторе у компанијама и своде кроз постигнуте исходе оцену. Они су, између осталог, важни "координатори учења" између стицања и процењивања успешности савладане теорије и њене примене у пракси у реалном и савременом радном окружењу - истичу из Министарства просвете.

Из искуства: наставници у горем положају
С друге стране, искуство школе која је ишколовала прву генерацију по овом моделу, сведочи другачије.
- Наставницима се смањила норма, али је наша школа велика и то се не осети толико, јер је шира и могућност за ангажовањем. Наставници имају обавезу да обилазе ђаке у фабрикама и фирмама, али је основно нерешено питање колико сати би они тамо требало да проводе, јер се све то плаћа – истиче Иван Бајић, директор Техничке школе "Иван Сарић" у Суботици.
Како додаје, за разлику од ученика медицинских школа, које не примају на праксу без ментора, ђаци ове техничке школе могу и сами да долазе на практичну наставу у фирмама и фабрикама.
Сами плаћају трошак обиласка
- Није исто ни ако су сви ученици у једном објекту на пракси или су у неколико. На пример, код нас су они прилично удаљени, те наставник користи два превозна средства од једног до другог ако иде аутобусом, док ако иде колима, сам плаћа бензин и има трошак – напомиње Бајић.
Антић: Велики број људи ће остати без посла
Слично истиче и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа Београд.

- Уколико сте имали пет наставника за фризера, а ђаци сада иду на праксу ван школе, довољан је један да иде да их обилази. Зато сам ја предлагао да ти наставници полажу да буду главни инструктори у фирми. Министар је и сам најавио да ће многи остати без посла, ако се задржи 20 одсто наставника биће добро - прича Антић.

Опширније...
 
ПЕРФОРМАНС 29. 06. 2017. "МИНИСТАР ЈЕ У ПРАВУ“! ПДФ Штампа Ел. поштаИНФО ФССШБ

 
ШТА СЕ ТО ДЕСИЛО?! ПДФ Штампа Ел. пошта


ШТА СЕ ТО ДЕСИЛО?! Чак 3.900 ђака заборавило на матуру И НИЈЕ ПОЛАГАЛО ЗАВРШНЕ ТЕСТОВЕ

Од 72.200 ученика осмог разреда у Србији, на тест из српског изашло 69.726, а на математику и комбиновани тек нешто више од 68.300. Око 3.900 ђака који нису полагали целу матуру мораће то да учини у августу или неће уписати средњу школу

Бројка од 3.900 ђака који нису радили матуру забрињавајућа је. Ја не знам где су била та деца...

Милорад Антић, Форум средњих стручних школа

Око 3.900 осмака у Србији у августу ће поново полагати малу матуру јер се прошле недеље није појавило на завршном тесту, истичу у Министарству просвете и науке!

Према подацима које су доставиле школе, од укупно 72.200 осмака завршном испиту из српског језика приступило је 69.726. Међутим, следећег дана на испиту из математике појавило се њих 68.360, док је комбиновани тест полагало 68.347 ученика осмог разреда. Важно је напоменути да у тај број не спадају ученици с посебним потребама, јер они малу матуру полажу по другачијим правилима.

Матуранти који су "побегли" са полагања пријемног испита мораће да доставе добро оправдање зашто су избегли неки предмет или се уопште нису појавили на редовном полагању. У супротном, поручују надлежни, неће моћи да добију сведочанство о завршеној основној школи нити да наставе школовање.

- Осипање броја учесника током тродневног полагања се очекивало, а проверени и коначни подаци о броју ученика који су приступили испиту биће доступни када се резултати унесу у базу. У односу на претходне године уочава се и повећање броја ученика са сметњама у развоју којима се прилагођава садржај и начин полагања завршног испита. Ти ученици се не убрајају у укупан број оних који су приступили испиту - објашњавају у Министарству просвете.

Сви они који се нису појавили на полагању у матичним школама од 14. до 16. јуна, крајем августа ће добити последњу шансу.

- У августовском испитном року ученици полажу онај део матурског испита ком нису приступили у јуну, или полажу испит у целости. Након тога ће се, сходно освојеним бодовима, распоређивати у школе у којима су места преостала - истичу у ресорном министарству.

Просветни стручњаци упозоравају да је ове године био драстично већи број "одбеглих" матураната и да се детаљно мора испитати разлог њиховог одсуства. Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић истиче да је то поражавајуће, јер велики број ученика ризикује да не добије диплому о завршеној основној школи.

- Сваке године варира број матураната који се не појаве на малој матури, али ове године је тај број превелик. Већ првог дана у односу на укупан број ученика осмог разреда било их је чак 2.474 мање, а онда се тај број повећавао. Заиста не знам разлог, али није наивна ствар, јер без папира о завршеној малој матури не можете имати ни документ о завршеном основном образовању - наглашава Антић.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 235