Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 27 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

www.forumsssb.org.rs
УЧЕНИЦИ ДРУГОГ РЕДА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

УЧЕНИЦИ ДРУГОГ РЕДА Средње стручне школе са периферије негодују због укидања тражених смерова

Средња школа у Барајеву, Техничка школа Железник и Техничка школа Обреновац незадовољне су укидањем профила за којима влада велико интересовање ученика.

У ТШ Обреновац укинуто је комбиновано одељење у подручју рада машинство, и поред тога што из ове школе тврде да су испоштовани сви услови за овај профил. Интересовање ученика је велико, тврде из школе, а предузећа, аутосервиси и јавна предузећа из Обреновца спремна су да приме ученике на праксу, као и да им обезбеде и заштитну опрему и материјал за рад и друге погодности.

- Приликом прибављања подршке за планирање уписа ученика у први разред 2017/18. школске године, поједини партнери су навели чак и могућност запошљавања ученика, обезбеђен превоз, топли оброк. Ово су све услови за дуални модел образовања, а нама се не дозвољава упис ученика - каже Мирољуб Перовић, наставник ТШ Обреновац и додаје да су и прошле године били оштећени.

Слична ситуација је и у ТШ Железник, где није одобрен упис смера Администратор рачунарских мрежа (за 30 ученика), као ни комбинованог одељења Електромеханичар за термичке и расхладне уређаје (15 ученика) и Електромеханичар за машине и опрему (15 ученика).

- Посебно нас је изненадило што се константно истиче да су занимања у ИТ сектору дефицитарна и да би требало повећати број ученика. Наша школа је верификована за ово занимање и испуњава све кадровске и материјално-техничке услове за смер Администратор рачунарских мрежа, а опет нам није одобрен - каже Жељко Марчетић, председник синдикалне организације Форум у ТШ Желеник.

Како додају, на територији општине Чукарица формира се Индустријска зона Макиш, те се очекује и повећање потребе за запошљавањем великог броја радника.

- Наша школа је спремна да се прилагоди дуалном систему образовања пошто већ имамо контакте и сарадњу са низом привредних субјеката. ТШ Железник има велики значај за локалну самоуправу, општину Чукарица и насеље Железник, а за нашу школу заинтересовани су и ученици из Сремчице, Велике Моштанице, Барича, Умке - истичу из ове школе.

Средња школа у Барајеву незадовољна је укидањем профила комерцијалиста, који је прошле године уписало 32 ученика.

- Овај смер увели смо прошле године, на препоруку Завода за унапређење образовања и васпитања, уз подршку СО Барајево, Скупштине града Београда, Министарства просвете и Школске управе. Увођењу овог занимања претходило је и добијање података са тржишта рада за овим занимањем и сагласности привредних субјеката који послују на територији ове општине. Уложили смо напор у опремање кабинета и стручно усавршавање наставника, да би годину дана касније овај смер био укинут, а нико не зна зашто - истиче професорка Светлана Иванковић.

Она додаје да овај смер сада постоји само у две београдске школе.

- Ђаци долазе са родитељима и одељенским старешинама код нас и питају зашто да путују 30 километара до центра града да би се школовали за ово занимање. Каква је то стратегија образовања која укида пуна одељења са преко 30 ученика, а у многим школама омогућава функционисање одељења са седморо, осморо ученика? Да ли су родитељи и деца Барајева грађани другог реда због своје неразвијености и да ли због тога немају право да бирају занимање које желе - пита се она.

Председник Форума средњих стручних школа Београд Милорад Антић објашњава да "кресање" одељења ове године није заобишло ни школе усмерене на економију, право и администрацију.

Опширније...
 
Форум средњих стручних школа незадовољни уписном политиком ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Чланови Форума средњих стручних школа Београда незадовољни уписном политикомЂаци из приградских општина грађани другог реда


Чланови Форума средњих стручних школа Београда критиковали су данас Министарство просвете јер је, како тврде, декретом и без образложења укинуло нека одељења у средњим стручним школама, за које постоји интересовање и привреде и ученика.

Председник тог синдиката Милорад Антић поручио је на конференцији за новинаре да ученици из приградских општина нису грађани другог реда, те да многи немају новац за превоз и ужину, а принуђени су да уписују средње школе удаљене и по 50 километара од њиховог места становања.

Антић је рекао да је овогодишњи план уписа у средње школе урађен без консултација са синдикатима и школама, да се гасе занимања за које постоје потребе привреде, те да држава нема стратегију развоја средњег стручног образовања. Као пример непланске уписне политике на конференцији је истакнут случај Средње школе Барајево, којој је укинут образовни профил комерцијалиста.

- Тај смер смо увели прошле године на препоруку Завода за унапређивање образовања и васпитања и уз подршку општине Барајево, Скупштине града Београда и Министарства просвете. Уписали смо 32 ученика, уложили напор у опремање кабинета и стручно усавршавање наставника, а ове године занимање комерцијалиста је укинуто. Родитељи свакодневно долазе у нашу школу и негодују због тога, јер деца која би желела да се школују за то занимање морају да путују 30 километара од места становања - рекла је Светлана Иванковић, професорка Средње школе Барајево.

Опширније...
 
ФССШБ О НАЈТРАЖЕНИЈИМ ЗАНИМАЊИМА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


ИНФО ФССШБ
 
Конференција за медије 31.05.2017 ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Данас је у организацији Форума средњих стручних школа одржана, а од стране новинара изузетно посећена конференција за штампу под називом: "Скресали одељења". Новинари су били јако задовољни озбиљним одговорима, чланова ФССШ припремљеним да на најбољи начин изнесу проблеме у средњим школама на рубу Београда.

ИНФО ФССШБ

 
Срамно је што конкурс за упис ове године касни ПДФ Штампа Ел. пошта

 

МАЊЕ МЕСТА У ШКОЛАМА: "Скресали" одељења

Мање места у економским и правнобиротехничким школама, које су упутиле приговоре. За економску и правну струку влада велико интересовање омладине

СМАЊИВАЊЕ броја одељења у школама економске и правне струке, у складу са Стратегијом образовања Министарства просвете, изазвало је оштре реакције. Школе, које су и ове године остале без једног или два одељења, упутиле су приговоре Министарству просвете, за које се надају да ће бити уважени пре званичног изласка конкурса.

У Другој економској школи из ђачких клупа ове године излази 13 одељења матураната, а у прву годину ће моћи да упишу 10 одељења свршених осмака на образовном профилу - економски техничар. Слична ситуација је била и прошле године, иако за овај образовни профил влада велико интересовање ђака.

- Прошле године су нам смањили два одељења, ове три, тако да смо остали без пет одељења економских техничара - каже Дејан Недић, директор Друге економске школе. - Борићемо се да вратимо бар нека одељења. Најугроженији су професори стручних предмета, а следе и општеобразовни, бар десет њих ће бити технолошки вишак.

Према речима Милибора Саковића, директора Прве економске школе, у односу на претходне године број одељења је смањен са 36 на 30. Он истиче да је ситуација до сада била "подношљива" због природног одлива кадра, боловања, али да је неминовно да се праве спискови технолошких вишкова. Пета економска школа је за четири године остала без четири одељења, а Економско-трговинска у Сопоту је са седам одељења економских техничара "спала" на четири. Једно одељење правних техничара мање уписаће и Правно пословна школа.

- За овај образовни профил влада велико интересовање, али се смањује број одељења - каже Јулија Ђорђевић, директорка Правно-пословне школе.

Ако приговори школа не буду прихваћени, већ од 1. септембра наставни кадар у овим школама биће смањен. Ко ће остати без посла, одлучује се рангирањем запослених, а они који су последњи на листи постају вишак. Критеријуми за бодовање су године радног стажа, брачно стање, социјални услови живота...

- Срамно је што конкурс за упис ове године касни и што је упис обавијен велом тајне - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 235