Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 25 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

www.forumsssb.org.rs
Школе и факултети за сада се не затварају, спремни за промене ПДФ Штампа Ел. пошта


Школе и факултети се за сада неће затварати услед повећања броја новооболелих од ковида-19, каже министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и истиче да су образовне установе спремне уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

Шарчевић је рекао Танјугу да је од летос припремљена онлајн настава, како би ученици и студенти могли неометано да прате предавања и навео да је снимљен материјал за месец дана унапред.

„Имамо наставу која се емитује на РТС планети, као и у Санџаку, на подручју Новог Пазара за бошњачку мањину, на подручју Бујановца...РТВ у Војводини преноси снимљену наставу”, наводи министар.

Додаје да је Министарство од Уницефа добило и платформу за праћење наставе, те да се снима велика количина материјала.

„Почели смо да снимамо јако много, имамо више од 200 часова за предмете средњих стручних школа”, каже Шарчевић.
Опширније...
 
НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ У 2020. Мушкарце чека једна промена, али за жене је ситуација ПОТПУНО ДРУГАЧИЈА ПДФ Штампа Ел. пошта


Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа

Од 2020. важе нова правила за пензионисање жена, те сваки захтев који поднесу после 31. децембра ове године подлеже новим, ригорознијим условима. С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкарце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње.

Наредне календарске године даме тако у старосну пензију могу са 63 године живота, уместо 62 године и шест месеци колико је потребно да имају за пензионисање у 2019. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.
Опширније...
 
Двогодишње образовање ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Немањина 22, Београд
Г. Младен Шарчевић, министар


Предмет: Апел да се настави рад на увођењу двогодишњег образовања

Уважени министре задовољни смо са појавом нових идеја као што је двогодишње образовање за средње школе, акција која је покренута у фебруару, и прослеђена Заводу за васпитање и образовање.

Међутим, у Форуму ССШ постоји основана сумња да је ова идеја стављена у фиоку и да се о њој више уопште не размишља нити је узета у разматрање.

Занимања као што су собарица, сервирка, возач крана, тракториста, ратар, виљушкар, цвећар, стаклорезац..., су занимања будућности, а при том су и дефицитарна. Ова занимања могу пружити шансу оним ученицима који су лошијег материјалног стања и нису спремна за дуже школовање, што због материјалне ситуације, што због личних афинитета, склоности и мотивације. Ова идеја је идеална за оне који желе да се баве занатом и што пре почну да зарађују.

Апелујемо да се настави рад на увођењу двогодишњег образовања јер би оно могло да оживи нека занимања која су и раније постојала у средњим стручним школама, али и пружити прилика ученицима, који желе да за кратко време савладају занат и добију диплому.

Министре, још једанпут вас молимо да ову идеју не гурнете испод тепиха.


У Београду,
11. 09. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ЂАЦИ ЛЕЧЕ ЛУТКЕ А НЕ ПАЦИЈЕНТЕ: Ученици средњих стручних школа ускраћени за практичну наставу ПДФ Штампа Ел. пошта


УМЕСТО у болницама, ресторанима, фризерским салонима, радионицама, ИТ компанијама, ученици средњих стручних школа ће, због епидемије вируса корона, практичну наставу имати у школи.
Иако су кабинети добро опремљени, реално радно окружење и непосредни контакт са пацијентима и клијентима не могу заменити ни најмодернија наставна средства. Ако епидемија потраје, извесно је да ће средњошколци остати ускраћени за део практичних лекција.

ГОДИШЊЕ 1.000 ЕВРА
ЗА школовање једног ученика у средњој стручној школи држава издваја око 1.000 евра годишње - каже Антић. - Тај новац ће бити беспотребно утрошен ако деца не буду имала практичну наставу, која им је најбитнија.
Опширније...
 
ОВИ МАЈСТОРИ МЕСЕЧНО ЗАРАДЕ ОД 100.000 ДИН ДО 5.000 ЕВРА: Зашто је за најтраженија занимања у Србији МАЛО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


За смер столара ове године уписало се свега деветоро ђака, док већ годинама уназад нема интересовања за водоинсталатере.

Добри мајстори месечно зарађују од 100.000 динара до чак 5.000 евра

У Србији нико неће у водоинсталатере, столаре, молере, па поједини смерови у средњим школама који образују ове кадрове или имају тек понеког ђака или се гасе.

Притом, ово су послови где се могу зарадити најмање две просечне српске плате, па и више!

Како већ годинама на тржишту влада мањак занатлија и мајстора, послодавци све више подижу плате, па добар ауто-механичар може да заради и до 100.000 динара, заваривач 120.000 динара, док искусни молер у току месеца дође до примања од 2.500 евра (290.000 динара).

Сајтови за запошљавање, међутим, пуни су понуда за посао, са одличним платама и добрим условима, а махом се траже радници средње стручне спреме. И поред добрих плата, интересовање за занате је за трећи степен образовања слабо. За смер столара ове године се уписало свега деветоро ђака, док већ годинама нема интересовања за водоинсталатере, па се смерови гасе.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 291