Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 30 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

www.forumsssb.org.rs
ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА БРЖЕ СТИЦАЊЕ ДИПЛОМЕ: Две године за молера и собарицу? ПДФ Штампа Ел. поштаФОРУМ средњих стручних школа Београда поднеће предлог Министарству просвете, науке и технолошког развоја за поновно увођење двогодишњих образовних профила, а у оквиру најављене реформе средњошколског образовања.
Како истичу у овој синдикалној организацији, реч је о занимањима за којима постоји потреба на тржишту рада, за која је школовање шездесетих и седамдесетих година трајало краће.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда на овај начин ће се "оживети" нека занимања која су и раније постојала у средњим стручним школама, али и пружити прилика ученицима, који желе да за кратко време савладају занат и добију диплому. На листи тих послова су - собарица, сервирка, чувар, помоћник фризера, помоћник кувара, тракториста, молер, цвећар-расадничар, зидар, виљушкариста...

- Београду ће, због све већег улагања у туризам, у наредном периоду бити потребно неколико хиљада собарица, а овог занимања нема у нашим школама - објашњава Антић. - Као чувари углавном раде пензионери, тако да би млади могли да се обуче за овај посао кроз двогодишње школе. Слично је и са трактористима. Некада је постојао и помоћник фризера, неко ко пере косу, фенира, чисти, и то би требало сада вратити. Младе може задржати сигуран посао и добра зарада, а уз то је и школовање краће.
Опширније...
 
НОВОСТИ У АКАДЕМИЈИ ГДЕ СЕ ШКОЛУЈЕ ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА АВИОМЕХАТРОНИЧАРА: Уз диплому до посла у целој Европи и у доба короне ПДФ Штампа Ел. поштаВАЗДУХОПЛОВНА академија у Београду школује прву генерацију авиомехатроничара за потребе немачког МТУ, једне од пет водећих светских компанија за ремонт мотора.

Како је планирано, за две године у Старој Пазови биће изграђена фабрика MTU Maintenance Srbija, која ће запослити за почетак 300 механичара и 150 инжињера. Ваздухопловна академија ће постати тренинг-центар за обуку кадрова, у који ће бити уложено 1,3 милиона евра. Осим ове новине, са почетком нове школске године ђаци треће године су, кроз редовни наставни план и програм, почели теоријску обуку за пилоте.

Од некадашње техничке школе "Петар Драпшин", коју је пратио глас да уписује ђаке које нико други неће, направљена је међународно призната образовна установа, у којој се сваке године тражи "клупа више". Места има само за оне најбоље, па је тако и ове године на једно место, уз зависности од образовног профила, конкурисало од четири до осам ученика. Од 2006. године, "ваздухопловци" су пет пута мењали образовне профиле, како би били у корак са захтевима компанија и с напретком технологија. Два пута годишње су под "лупом" европске инспекције, једном Директората за ваздушни саобраћај. Пропуста не сме бити, јер се губи лиценца.

- Први пут деца у државној школи имају теоријску обуку за стицање ППЛ дозволе, и то у склопу редовног наставног плана - објашњава Горан Цвијовић, директор Ваздухопловне академије. - Они ће, са потврдом о завршеном теоријском делу, моћи у Директорату за цивилно ваздухопловсто да полажу испит. Затим морају да одраде одређени број летачких сати и положе тај део. Једино ограничење за ППЛ дозволу је да буду потпуно здрави. Они који не буду прошли лекарски преглед, такође ће слушати наставу, само неће моћи да полажу.
Опширније...
 
Са страхом чекамо 1. септембар ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ВИЗИРИ ЗА ПРОФЕСОРЕ: Додатну заштиту добиће 1.600 наставника у средњим стручним школама ПДФ Штампа Ел. поштаФОРУМ средњих стручних школа Београда обезбедио је визире за све професоре чланове ове синдикалне организације како би, током држања наставе и боравка у школи, били заштићени од инфекције корона вирусом.

За наставнике је обезбеђено 1.600 визира, који ће им бити подељени наредних дана.

- Одлучили смо да на овај начин помогнемо колегама, јер су наставници угрожени и улазе у "црвену зону" - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Са оваквом заштитом професори ће моћи безбедно да држе наставу, дежурају и обављају све друге обавезе које имају у школи, не страхујући да ли ће неко да кине, да им се приближи на мање од два метра. Колеге су се веома обрадовале, а неки од њих су питали да ли могу да купе визире.

Пред почетак школске године синдикати просветних радника су истицали да наставно особље и остали запослени у школама нису довољно заштићени и да постоји велика могућност да буду инфицирани КОВИД19. Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, састали су се са представницима репрезентативних синдиката и обавестили их да су се стекли сви потребни услови за несметан и безбедан почетак школске године.

Надлежни су навели да је усвојена већина предлога синдиката, као и да су разјашњене одређене недоумице из стручних упутстава која су раније упућена школама. Представници синдиката упознати су да је министарство обезбедило 10.000 визира који ће преко школских управа бити распоређени школама у Србији за наставнике и ученике који због здравствених проблема не могу да носе заштитне маске.


Извор: novosti.rs
 
ОТВОРЕНО ПИСМО ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОТВОРЕНО ПИСМО
Одлагање почетка наставе за 30 дана

Професори средњих стручних школа захтевају одлагање почетка наставе за 30 дана.

Епидемиолошка ситуација је и даље јако озбиљна, а школе немају и не испуњавају ни најосновније услове за безбедно извођење наставе како за ђаке, тако и за наставнике.

1.    Хигијенски услови у школама су јако лоши. Већина школа у Србији, па и у Београду нема топлу воду у тоалету, а сапун и папирни убруси су реткост. Тражимо да топла вода, сапун и убруси буду обезбеђени у свим школама.

2.    Тражимо да свака школа добије топломере за бесконтактно мерење температуре, као и да за ученике и наставнике буде обезбеђен довољан број маски, визира и рукавица за прописану заштиту.

3.    Било би пожељно да у свакој школи буду присутни у одређеном временском интервалу лекари који би покривали обе смене.

4.    Тражимо да се формира Кризни штаб за просвету  јер међу нама има довољно стручних кадрова да испланира рад школа у периоду пандемије.

5.    Тражимо и да учионице буду веће од 50 квадратних метара, колико најчешће имају учионице у Србији. Ако је неопходно да се за сваког ђака обезбеди 4 квадратна метра, како се онда планира подела на групе од 15 до 18 ученика - кад знамо да је, са наставником, за здравствено безбедне услове рада потребна много већа учионица од 50 квадрата. Или веће учионице или мањи број ђака.

6.    Тражимо да се наставницима обезбеде техничка средства за комбиновани и онлајн модел наставе или да им се материјално надокнади коришћење сопствених ресурса. Ако нисте кадри да дигитализујете наставу, да обезбедите сваком наставнику таблет, лаптоп или паметни телефон, немојте нас више хвалити како смо сјајно завршили претходну школску годину! Доста нам је да се ви дичите нашим успесима и очекујете од нас да и даље радимо бесплатно на својим уређајима - нисте нас ни обучили ни за какву употребу рачунара, нити нам платили неки семинар, а сад бисте да нам уводите Мајкрософтове или Гуглове платформе као обавезан начин рада!
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 291