Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

www.forumsssb.org.rs
ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ - АНАЛИЗА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ - АНАЛИЗА

Да ли је или није штрајк у просвети добро вођен?

Четири репрезентативна синдиката у августу 2018. године донели су одлуку о протесту испред Министарства просвете, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Србије јер су одлуком ових институција просветни радници омаловажени и деградирани. Док су остали носиоци делатности из области здравства, социјале и културе приликом одређивања платних група и разреда ради регулисања висина зарада смештени у девету плату групу, што аутоматски значи и већу плату, просветари су, као да су губави, смештени у осму платну групу, па самим тим је за њих предвиђена и мања зарада иако имају исти степен образовања као и запослени у здравству, социјали и култури. На том протесту је било око 1.000 људи, па поменута министарства и Влада нису озбиљно схватили просветаре. Због тога је донета одлука о ступању у штрајк 03. 09., 11.09. и 19.09. у законским оквирима односно смањењем трајања часова на 30 минута. Да би се од 24.09. ступило у свакодневни штрајк.

За успешно организовање штрајка, како би он успео, треба водити рачуна:
Да постоји јака синдикална организација
Да организација има одређене залихе новца
Да постоји одлука већине радника да се иде у штрајк
Да синдикалне организације – штрајкачки одбори по школама спрече појаву штрајкбрехера
Да штрајк може да угрози Владу, јавни ред и мир, па и нормалан живот у земљи
Да ли су четири репрезентативна синдиката поштовала ова правила о успешном организовању штрајка просудите сами.
Може се рећи да је један синдикат (УСПРС) водио штрајк док су се остали прикључивали.
Да би штрајк успео, нек није довољно само применити ове видове протеста, већ је неопходно радикализовати протесте. То подразумева утицај на свакодневни живот грађана блокадом значајних саобраћајница, дељењем флајера, анимирањем што већег броја људи и из других области друштвеног живота. Другим речима, треба формирати тим за организацију штрајка који је способан то да ради и који ће подстаћи све запослене у једној грани да протествују и на тај начин се изборе за своја права.

Неопходно је и формирати синдикално-информативни центар који ће обавештавати штрајкаче о раду, акцијама, току преговора и наредним корацима за штрајкаче.

Често се дешава да штрајк не успе јер велики број чланова сматра да синдикалне вође флертују са влашћу ради личних интереса. Велики број неуспешних штрајкова као они из 2011. и 2015. Када је радницима одузет велики део лично дохотка довео је до апатије код оних који би требало да штрајкују. Осим тога присутан је и страх од губитка посла јер је скоро 30.000 људи запослено на одређено радно време.
Опширније...
 
СКАНДАЛ У СРЕДЊОЈ ЗАНАТСКОЈ ШКОЛИ! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

СКАНДАЛ У СРЕДЊОЈ ЗАНАТСКОЈ ШКОЛИ! Наставник тражио од детета са сметњама у развоју да врцка и пева за двојку, ДОБИО ОТКАЗ, а сада је ДИРЕКТОР!


Наставник математике Милован Марковић тражио је од ученика М. И. да пева песме Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше како би добио двојку. Због овог потеза добио је отказ, да би после две године постао директор те школе

Актуелни директор Средње занатске школе у Београду Милован Марковић у истој установи је 2008. године добио отказ, док је радио као наставник математике, јер је ученика М. И. са сметњама у развоју терао да пева песме Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше да би добио двојку!

У документу о дисциплинском поступку и решењу о прекиду радног односа до ког је Курир дошао пише да је директор Марковић на тај начин учинио тежу повреду радне дужности, што је у изјашњењу и сам признао.

Потпуни парадокс наступа након две године, када тај исти Марковић постаје директор школе! На руководећој позицији је пуна два мандата, а тренутно је актуелан конкурс за реизбор директора на ком ће, по свој прилици, главни кандидат бити управо он.

- Дисциплински поступак против Марковића покренут је 22. фебруара 2008. на основу пријаве мајке дечака М. И., која је приметила да је због математике њен син узнемирен, а да због понашања наставника трпи душевни бол. Посебно велику непријатност и стрес дете је доживело када га је пред целим разредом наставник извео испред табле и терао да пева и игра - прича наш извор.

У образложењу стоји да је Марковић све признао, тврдећи да је тако желео да "релаксира" ученика и "опусти атмосферу".

- Ученик је имао последице. Знојио се, био је узнемирен, имао је чешћа мокрења, излазили су му црвени печати по лицу, а притисак и пулс су му били повишени. Дисциплински орган је несумњиво утврдио да је наставник тражио од ученика М. И. да пева песму Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше, а да његова другарица А. Б. игра. Наставник је успут демонстрирао како треба да игра. Када су деца одбила да то раде, он је запретио да ће им дати јединицу из математике - пише у документу.

Опширније...
 
ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ?

Платни разреди и групе, најкраће речено, представљају покушај актуелне власти у Републици Србији,  да запосленима у просвети прода маглу и замаже очи, а ако је могуће и изазове раздор међу њима. Ево и зашто.
Овако како је замишљена примена платних група и разреда, укупна давања за просвету ће се одржати на овом,  крајње бедном нивоу, или ће, чак, бити додатно смањена.

Без јасно дефинисаних критеријума и мерила за оцену нечијег рада, мали број просветних радника ће бити награђен, док ће остатак бити кажњен.

Иако је првобитно било замишљено да се формира систем јединствених платних разреда у који би били укључени сви државни чиновници, на челу са председником Републике, председником Владе, министрима, запосленима у јавним предузећима и јавним службама, ипак је власт проценила да, у овом тренутку, није спремна на баш толики ниво праведности, па се одлучила да у платне групе и платне разреде „упакује“ само запослене у јавним службама (образовање, култура, социјала, здравство).

Поменути су, према овом предлогу, подељени у 13 платних група, а унутар сваке платне групе су подељени на платне разреде.
Прве три платне групе имају по пет платних разреда, од четврте до шесте по 8 платних разреда, од седме до једанаесте платне групе пуних девет, а у највишим платним групама, 12. и 13. по три платна разреда.

Укупно 81 платни разред, сврстан у 13 платних група.
Опширније...
 
НАРКОМАНИЈА У ШКОЛАМА! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Прилог Прве ТВ о наркоманији у школама можете видети у 15:45 минуту Вести у 18h приказаних 02.10.2018. године.


ИНФО ФССШ
 
ТРЕБА БИТИ ОРИГИНАЛАН И СА ПУНО ИДЕЈА КАКО БИСМО УСПЕЛИ ДА НАДМУДРИМО ВЛАСТ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

Часови у основним и средњим школама данас ће трајати по 30 минута, јер сва четири репрезентативна синдиката образовања поново организују штрајк, незадовољни предлогом платних група и разреда.

Како сазнаје Данас, министар просвете Младен Шарчевић позвао је представнике синдиката на преговоре у четвртак, а од епилога тог разговора зависе и даљи кораци просветара.

Подсетимо, после протеста испред Министарства државне управе и локалне самоуправе 31. августа, просветари су штрајковали 3. септембра, а планирана су још три штрајка – данас, 19. и 27. септембра. Уколико не буде договора, синдикати најављују могућу радикализацију протеста у школама, и то тако што би сваког дана држали скраћене часове од 30 минута.

Јединствен наступ сва четири синдиката образовања није под знаком питања, иако су Унија синдиката просветних радника, Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“ оштро реаговали на иступање Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београд, који је оценио да штрајк 3. септембра „није успео јер није задат ударац министру“. Антић, који је и потпредседник Синдиката радника у просвети Србије, критиковао је и нејединствен наступ просветних радника, јер 3. септембра нису штрајковали у исто време.

– Не знам у чему је проблем ако се каже истина. Да би нас власт схватила озбиљно, штрајк мора да буде добро припремљен. Организација једног озбиљног штрајка у свету кошта између 30.000 и 50.000 евра. Наши синдикати немају те паре, али зато треба бити оригиналан и са пуно идеја како бисмо успели да надмудримо власт. Мој лични став је да би просветни радници требало више дана заредом да буду на улици између 12 и 13 сати или између 13 и 14 – сматра Антић, који верује да би једино радикалнијим приступом „успели да „задају ударац који ће власт осетити“.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 255