Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 20 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Рекреативни одмор 2020. године ПДФ Штампа Ел. пошта

ОСТАЈЕМО ДОСЛЕДНИ!!!

Као и предходних година ФССШБ организује
рекреативи одмор за своје чланове.

ЈЕДИНИ СМО ОД СВИХ СИНДИКАТА У ПРОСВЕТИ КОЈИ ТО РАДИ!!!

Златар – "Вила Златар" од 06.07. – 11.07.2020. године

Златар - оаза лепоте и мира. Уз повољне  климатске услове, надморску висину од 1000м и здраву храну „Вила Златар“ са својом локацијом у центру Нове Вароши, идеална је за истински одмор али и организацију факултативних излета.

Услуга на бази пуног пансиона у периоду од 6.7.2020. до 11.7.2020.
Креће се са ручком у понедељак 6.7., а завршава са доручком у суботу 11.7.

• смештај у 1/2 и 1/3 собама
• свака соба поседује купатило, тв са кабловским прикључком
• Wi Fi бесплатан
• коришћење отворених спортских терена (кошарка, одбојка, мали фудбал) на удаљености 200 м од објекта.

Факултативни излети: Крстарење Увачким језером, обилазак манастира Милешева и слапова Сопотнице, посета манастира Козме и Дамјана, Дубнице, етно села Штитково. Излети се накнадно уговарају и плаћају.

Соко Бања – “Турист” од 10.07. – 15.07.2020. године и од 15.07. – 20.07.2020. године

Прва смена у периоду од 10.7.2020 до 15.7.2020.
Друга смена у периоду од 15.7.2020. до 20.7.2020.

У хотелу „Турист“  који обезбеђује:
-    Смештај у собамаа ½ и 1/3
-    Услуге на бази пуног пансиона

Током боравка у Соко Бањи организоваћемо и факултативне излете
1.    Посету Соко граду уз стручног водича
2.    Излет до Озрена и ручак на отвореном и друге спортске и културне садржаје.

 

ИНФО ФССШБ
 
АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ Ђаци после короне неће знати ни да бекну ПДФ Штампа Ел. пошта 

Српски ђаци ни досад нису бриљирали у знању, а после епидемије корона вируса готово половина петнаестогодишњака који умеју да читају и пишу неће разумети шта су прочитали, нити ће умети да препричају текст, односно биће оцењени као функционално неписмени, указује извештај Светске банке.

Од свих земаља Западног Балкана, Србија је пре епидемије остваривала најбоље резултате - имали смо 38 одсто функционално неписмених ученика. Нажалост, тај број, корона ће, како се наводи у извештају Светске банке, повећати за десет одсто, односно сваки други ученик у Србији неће бити способан да разуме и репродукује прочитано. Последице ће се највише осетити на Косову, са 78 одсто функционално неписмених петнаестогодишњака, а мало боље котирани након короне су ученици у Албанији, Северној Македонији и Црној Гори са нешто више од 50 одсто функционално неписмених.

- Мада је приступ телевизији широко распрострањен у државама Западног Балкана, овај медиј није довољан за квалитетну наставу… Настава путем интернета има потенцијал да буде далеко интерактивнија од телевизијског емитовања, али њена делотворност зависи од приступа дигиталним уређајима и интернету, квалитета садржаја и дигиталних вештина наставника - наводи се, између осталог, у извештају.

Кад је реч о интернету, у извештају стоји да, у просеку, око 60 одсто домаћинстава на Западном Балкану има приступ интернету брзине која задовољава предуслове за електронско учење.

- У просеку, једна десетина домаћинстава на Западном Балкану у којима живе ученици не поседује рачунар… Поред ограниченог приступа интернету, упитни су и доступност и квалитет дигиталног садржаја… Родитељи, који су сада фактички наставници, немају увек ни способности нити времена да помогну ученицима. Примера ради, проценат одраслих са барем основним дигиталним вештинама је у Србији до 46 одсто, док је преко 70 одсто у земљама попут Немачке и Данске - стоји у извештају.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже за „Ало!“ да ће проценат функционално неписмених петнаестогодишњака сигурно бити већи након короне.

- Лако је поредити се са Косовом, Северном Македонијом или Албанијом, треба се поредити са напреднијима. Када је почела настава на даљину, лично сам инсистирао и поднео захтев Министарству просвете да се спроведе анкета међу ђацима како би се видело колико их има рачунар и интернет, и да се онима који немају, то обезбеди како би могли да прате наставу. С друге стране, просек старости просветних радника је 51 година, што значи да многи од њих имају основно познавање рада на рачунару. А ако има мана код наставника, то се осећа код ђака - истиче Антић.

Опширније...
 
ФССШ увек прати шта је Србији потребно ПДФ Штампа Ел. пошта

„Лифтове нема ко да поправља, уведите одељења монтера у школе”: Иницијатива за повратак дефицитарног занимања, нећете веровати колико могу да зараде!


Из Форума средњих стручних школа поручују да је на тржишту рада велика потражња за овим профилом. Месечна плата до 1.000 евра

ПОСЛЕДЊА генерација лифт монтера изашла је из школских клупа ЕТШ "Раде Кончар" пре 25 година. Од тада ово занимање не постоји у нашем образовном систему. Због тога ће Форум средњих стручних школа Београда упутити предлог Привредној комори Београда и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, за враћање овог образовног профила у учионице.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, школовање за лифт монтера је укинуто из непознатих разлога иако, како истиче, за њима постоји огромна потражња на тржишту рада. Осим што се брзо запошљавају, наглашава Антић, лифт монтери су и одлично плаћени, па месечна зарада иде и до 1.000 евра.

- Упутићемо захтев да се што је пре могуће уведе овај образовни профил у машинске или електротехничке школе, по једно или два одељења - наводи Антић. - Тржиште вапи за запошљавањем лифт монтера, с обзиром на то да је изградња стамбених објеката у експанзији. Пример је, рецимо, "Београд на води". Колико само тамо треба лифтова одржавати, а где су сва остала градилишта.

Опширније...
 
А П Е Л ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Немањина 22, Београд
Г. Младен Шарчевић, министар

Привредна комора Србије
Ресавска 13-15, 11000 Београд
Г. Марко Чадеж, председник

Предмет: Молба, апел за увођење занимања лифт монтер и сервисер

Поштовани,
Пре 25 година нестало је, као избрисано гумицом, једно од најперспективнијих и најтраженијих занимања лифт монтер. Не знамо коме је пало на памет да укине овај образовни профил. Али реалност показује да је потражња већ више година уназад за лифт монтерима из дана у дан све већа. Послодавци и грађевинска предузећа разбијају главе и муку муче са проналаском радника. Послодавци тешко проналазе радну снагу, док предузећа интерно обучавају раднике како би се суочавали са изазовима старих и дотрајалих лифтова. Све чешће се на градилиштима дешава да се пробијају рокови, јер нема мајстора који би радили тај посао. Иначе , посао монтера је сложенији од оног којим се баве сервисери. Нестручна радна снага представља и опасност по безбедност лифтова, а све чешће, према тврдњама послодаваца, на огласе за ово занимање се јављају не особе из машинске и електротехничке струке, већ они са гимназијским образовањем, чак и фризери, пекари и други.

Иначе, У Србији према неким незваничним подацима има око 30.000 лифтова од чега је половина у Београду. Просечан радни век лифта износи око 25 година, а у Београду њихов просечна старост је преко четири деценије, а има и оних који су монтирани и пре сто година.

Ово је наш апел Привредној комори и Министарству просвете да се што пре у школе уведе занимање лифт монтер јер је безбедност грађана, деце угрожена оваквим начином рада и монтажом лифтова коју изводи приучена радна снага. Плата за ово занимање која се креће од 90.000 до 150.000 динара није мала и може да буде огроман мотив за привлачење младих. Зато апелујемо а вас да већ од следеће школске године уведете занимање лифт монтер и сервисер.

У Београду,
09. 06. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Укинуто одељење у Техничкој школи Обреновац ПДФ Штампа Ел. поштаИО ФССШ
 
ФССШ о реализацији екскурзија у време Короне ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ГСП школа истакнути члан ФССШ ПДФ Штампа Ел. пошта


Најпознатије светске ауто-компаније ангажују ученике Техничке школe ГСП на Врачару: Из клупе у сервис "Поршеа"

Ђаци су на пракси од друге године, посао и солидна зарада су им загарантовани


ПРАКТИЧНА настава у престижним ауто--компанијама и добијање посла убрзо по завршетку школовања, неке су од могућности које ђацима нуди Техничка школа ГСП. Последњих година производна занимања, углавном, нису у сфери интересовања малих матуранта, али ни њихових родитеља. Већина, децу "усмерава" у гимназије, економске и медицинске школе. Зато су поједине средње стручне школе полупразне, док фирме вапе за мајсторима којих нема на тржишту.

Према речима Нинослава Петровића, наставника електротехничке групе предмета у Техничкој школи ГСП, школа годинама сарађује са компанијама које дуго и успешно послују на нашем тржишту као дистрибутери и увозници возила, сервисима за одржавање аутомобила и комуналним предузећима.

- Највећи број наших ученика налази посао, а најбољи из ђачке клупе иду у радионице - каже Петровић. - У сервисима великих ауто-компанија, они су на пракси од друге године. Након школовања, ученик је готово сто одсто запослен у већ познатом окружењу, прилагођен и изграђен као део компаније. Изузетни ученици награђују се стипендијама и у току школовања. Плата почетника је око 35.000 динара која се периодично повећава.

Он истиче да се и у следећој школској години очекује наставак сарадње и повећање броја ученика на практичној настави у компанијама као што су "Порше", "Делта моторс", "Аутонова КАВ", АК "Компресор", "Гранд моторс", "Шкода Ауто Чачак", "Пежо Еуроимпекс", Аутогроуп КДД, ГСП, ЈКП "Градска чистоћа", "Водовод" и низ специјализованих сервиса за одржавање и поправку возила. Реч је о практичној настави за - електротехничаре електронике на моторним возилима, машинске техничаре моторних возила, ауто-електричаре, аутомеханичаре, ауто-лимаре у редовном школовању. То се односи и на специјализације из ових образовних профила, али и возача моторних возила, инструктора, који се школују ванредно.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 11 од 209