Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Нико не слуша просветне раднике ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Нико не слуша просветне раднике

Најновијом Уредбом Владе РС и Упутствима Министарства просвете дошло је до преласка на онлајн наставу или наставу на даљину. Ова уредба на снагу је ступила 30. новембра. Прекасно. У том тренутку број деце у школским клупама, али и наставника је био десеткован. Неки су заиста оболели од короне, а неки су се само изоловали због контакта са зараженом особом. Ситуација са наставницима је катастрофална. Иако је Форум ССШ још пре месец и више дана упозоравао да је све више наставника заражено вирусом корона и да децу нема ко да учи и образује, наши апели и молбе нису наишли на разумевање оних који о томе одлучују. У једном тренутку премијерка Ана Брнабић је чак изјавила да су „школе најбезбедније место за децу“. Сумњамо да она зна шта се у школама дешава и да је имала праву информацију о броју заражених наставника. А ситуација је већ тада била алармантна и настава није могла да се организује и функционише. Болесне наставнике није имао ко да броји, а школе које су остале без великог броја професора нико није примећивао. Наши апели и молбе су остали мртво слово на папиру. Да ли намерно или због незнања и не сналажења у овој ситуацији, тек одговорни су се понашали као глуви и нису имали слуха за сва упозорења наставника који су, силом прилика, јасно видели шта се дешава и куда то води. Сада смо дошли у ситуацију да су нове мере буквално изнуђене, а прелазак на онлајн наставу неприпремљен, неосмишљен, плански неодређен због чега су и професори и ученици остављени као „гуске у магли“. А све је могло да буде другачије да сте нас на време послушали и да сте направили план и програм рада за ситуацију у којој се сада налазимо, а која је и слепцу била јасна да ће доћи.

Онлајн настава је овако уведена изнебуха. Професори и ученици нису имали никакву обуку или барем упутства како је применити, а о обезбеђивању средстава за рад, односно рачунара, таблета или паметних телефона није било ни помена. Због тога смо у ситуацији да велики број деце, али и наставника нема рачунар или таблет и није у могућности да овај вид наставе спроведе у дело.

Треба поменути и то да је наставницима овај вид наставе изузетно тежак јер деца нису навикла на онлајн наставу, па ионако лоше радне навике, током онлајн наставе још више долазе до изражаја. Сада се од нас тражи готово немогуће. Очекивања су нереална. Неопходно је да са ученицима, који су у школу ишли сваке друге недеље, завршимо полугодиште. Од нас се тражи и очекује да их у три недеље објективно оценимо. Да ученике недељу дана раније обавестимо о закљученој оцени и на тај начин им оставимо простора да, уколико желе, усменим одговарањем, поправе оцене.

Господо из Владе и Министарства просвете, ситуација је јако тешка. Страшно ће бити ако још неко од наших колега оболи или страда само зато што сте одбијали да нас чујете и прихватите реалност и што су ове мере тек сада уведене.

У Београду,
2. 12. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ