Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 22 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Штрајк солидарности у средњим школама ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 13 април 2009 20:13

 Скраћени часови у више од 25 престоничких гимназија и средњих стручних школа. Просветари се буне због неисплаћених јубиларних награда у укупној вредности од 100 милиона динара.Више од 25 престоничких гимназија и средњих стручних школа јуче је ступило у штрајк солидарности због неисплаћених јубиларних награда запосленима за 2008. годину чија је укупна вредност 100 милиона динара. Београдски просветари први пут су се колективно успротивили градској власти подржавајући укупно 1 629 колега којима после вишемесечног одуговлачења нису исплаћена признања за минуле деценије рада. Скраћењем часова на тридесет минута протестује десетак гимназија и трећина укупног броја стручних школа.
Председници форума ових образовних установа очекују да ће штрајк убрзо добити веће размере. Незадовољни су обећањима Владимира Тодића, секретара Секретаријата за образовање, да ће јубиларне награде бити исплаћене.

– Од троје до осморо запослених по школи, није добило новац за заслужена признања. Још од прошле године, шаљемо писма градском секретару за образовање, састајемо се с њим, преговарамо, али од пара ни трага. Тодића сматрамо одговорним и осим исплата јубиларних награда тражимо његову оставку – прича Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија.

У писму форумима средњих школа секретар је подсетио да се град обавезао да награде исплати просветарима чим се измени Одлука о буџету Београда за 2009. годину. Новац у висини пола плате за десетогодишњицу рада чека 577 запослених, 544 њих после две деценије на радном месту надају се износу једног месечног примања, а 508 најстаријих за 30 година рада очекује плату и по.

– Водећи рачуна о интересима и правима запослених у београдским основним и средњим школама, учинићемо све да до краја текуће школске године признања буду исплаћена. Верујемо да ће се у најкраћем року донети најављен ребаланс републичког буџета, а то је услов да престоница измени сопствени буџет и обезбеди средства за исплату јубиларних награда – стоји у писму Владимира Тодића.

Изгубивши стрпљење и веру да ће обећано бити и урађено престоничке гимназије Трећа, Четврта, Пета, Шеста, Осма, Десета, Четрнаеста, Спортска и лазаревачка међу првима су ступиле у штрајк. Математичка и Филолошка, такође су укључене у ову борбу.

– Подржавамо колеге али због специфичности наставе и услова у којима тренутно уче наши ђаци, часови нису скраћени и убудуће ћемо нормално радити – каже Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

Протесту су се придружиле музичка школа „Станковић”, Друга економска и земунска школа „Нада Димић”, медицинске „Надежда Петровић”, „Београд” и друге средње стручне школе.

Тодић је недавно напоменуо да је Министарство за финансије проценило да град може да исплати признања ако успе да сакупи новац и позвао је синдикате на додатну солидарност.

Не оспоравајући успешну сарадњу са градским властима, Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да су јубиларци и њихове колеге незадовољни, јер термин исплате награда није утврђен, изгубили су поверење у реч градских челника и штрајковаће док не добију валидан документ о исплати.
 
Чврсто обећање градоначелника и секретара за образовање, довољан је гарант Браниславу Павловићу, председнику Синдиката образовања Србије.

– Стечено право на јубиларне награде запосленима нико не може одузети и уверен сам да ће бити исплаћене после ребаланса градског буџета. За сада то није разлог за штрајковање јер имамо много озбиљнијих проблема. Основне школе нису укључене у протест а ни средњошколци неће много изгубити од наставе јер пролећни распуст почиње у петак – оценио је Павловић и додао да би подржао и тоталну обуставу рада у школама, ако би просветарима биле смањене плате.

М. Симић 
[објављено: 14/04/2009]